Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Mladík prodal ledvinu, aby měl na iPhone, teď je invalida

31.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
V mladistvých letech mají někteří lidé hodně blbé nápady. Platí to i pro Číňana jménem Xiao Wang. Ten se rozhodl prodat ledvinu, aby měl na telefon Apple iPhone 4. Telefon sice dostal, ale spolu s tím i trvalou invaliditu.
Xiao Wang z Číny určitě lituje své mladické nerozvážnosti, kterou provedl ve svých 17 letech. To bylo už před 7 roky, kdy strašně toužil po tom, aby měl smartphone Apple iPhone 4 a ve své škole byl "někým". Jeho rodina si to nemohla dovolit, a tak dostal vskutku bizarní nápad. Protože byl zdráv a jako většina lidí, i on měl dvě zdravé ledviny, rozhodl se jednu prodat na černém trhu. Dojel do tajné kliniky v Chenzhou, kde mu jednu ledvinu vyoperovali a dali mu za ni 22 tisíc čínských juanů (v dnešním kurz přes 70 tisíc Kč). To bylo dost na to, aby si mohl koupit svůj vytoužený iPhone 4 a ještě mu i hodně zbylo.
 
Xiao Wang
 
Bohužel, jak už u takových nelegálních lékařských zařízení není až tak nezvyklé, kvalita operace byla nevalná, chirurgické nástroje a pokoj nebyly dostatečně čisté a sterilní, takže se do rány dostala infekce. Dle doktorů měl už za týden běhat jako dřív, ve skutečnosti si ale vedle iPhonu přinesl domů i již zmíněnou infekci a doživotní následky. Infekce totiž poškodila druhou, do té doby zdravou ledvinu, takže nyní nemá v pořádku ani jednu.
 
Do konce života tak musí být na hemodialýze a již tak chudá rodina se kvůli náročné léčbě ocitla na mizině. Prostředník i zástupci nelegální kliniky už stanuli před soudem a rodina dostala také nemalé odškodnění, nicméně dnes už 24letý mladík zůstane do konce života invalidou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama