Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel plukovník Vladař (†93). Nacistům škodil sabotážemi, ve školách je líčil dětem

Autor: for, Idnes.cz - 
31. prosince 2018
14:18

Požehnaného věku 93 let se dožil válečný veterán Oldřich Vladař. Muž, který byl během druhé světové války členem odboje, v němž se podílel na sabotážích, zemřel den před Štědrým dnem v olomoucké Vojenské nemocnici. Informoval o tom ředitel nemocnice Martin Svoboda. Poslední rozloučení s Vladařem, který byl před 13 lety jmenován plukovníkem, proběhne 3. ledna, informoval o tom server idnes.cz.

V neděli 23. prosince zemřel 93letý válečný veterán Oldřich Vladař, který se podílel na diverzních akcích na železnici, komunikacích a telegrafických spojeních. Sabotáže škodící okupantům prováděl jako člen druhého odboje boskovické partyzánské skupiny Vela, kterou vedli kapitáni Josef Dřímal a Heřman Hrubý.

Svou pouť ukončil ve Vojenské nemocnici Olomouc. Poslední rozloučení s válečným veteránem proběhne 3. ledna ve 13:30 v obřadní síni krematoria v Olomouci.

Vojnu měl v krvi až do konce života

Vladařův kariérní postup byl po válce zaražen režimem poté, co odmítl vstoupit do KSČ. „Pořád jsem to oddaloval. Nešlo je tehdy přímo a rázně odmítnout. Ale nešlo to do nekonečna. A tak jsem řekl ne. Byl jsem prostě vychovaný jinak,“ vzpomínal na poválečné období plukovník v létě roku 2018.

Režim mu následně zatrhl i výuku na vojenských školách, než se v polovině 50. let objevily na vysokých školách katedry vojenské přípravy a Vladař se tak svému řemeslu mohl nadále věnovat na vojenské katedře Lékařské fakulty olomoucké Univerzity Palackého.

Na lékařské fakultě pracoval až do svého důchodu v říjnu 1980. Mezitím si stihl na Vysoké škole ekonomické udělat titul inženýra a obnovil své štace po školách, kde vyprávěl příběhy z armády. Vyprávění nezanechal ani na stará kolena a neustále dojížděl do školy a na akce Československé obce legionářské. Velkého uznání se dočkal v roce 2005, kdy byl povýšen na plukovníka.

O sabotážích vyprávěl i žákům

O jedné z besed se žáky informuje například web školy v Boskovicích, kam Vladař loni zavítal na debatu se žáky 8. ročníku. Vyprávěl jim tehdy mj. právě o sabotážních akcích, kdy se Češi sice nemohli Němcům postavit v boji kvůli nedostatečné výbavě, ale postupně dokázali „ničit německé dopravní a informační spojení vyhazováním železničních tratí, silnic, poškozováním mostů, telegrafních sloupů apod. Jejich výhodou byla výborná znalost prostředí a terénu v okolí Boskovic, kde Němci podle slov pana Vladaře: ′netrefili od stromu ke stromu′,“ uvádí školní web.

 

panchovilla ( 31. prosince 2018 22:56 )

Přesně tak

panchovilla ( 31. prosince 2018 22:54 )

Zemřel další psychopat,co dával všude bomby a střílel Němce zezadu,aby ukázal,jaký je Čech a mírotvorce Čest takovým hrdinům,třikrát sláva hoši a nikdy jinak

hspetr ( 31. prosince 2018 16:56 )

[[==--Najdětee nahé ženy ve vašem městě zde : tress.is/zeny

Zobrazit celou diskusi