Práh nového roku překročí i poutníci Taizé v Madridu

Práh nového roku překročí i poutníci Taizé v Madridu
31. prosince 2018 Události Autor: Filip Breindl

Prožít vstup do Nového roku s modlitbou v mezinárodním křesťanském společenství se v Madridu chystají účastníci Evropské pouti důvěry na zemi, setkání pořádaného ekumenickou komunitou Taizé. Motto 41. ročníku zní „nezapomínejme na pohostinnost“.

"Pohostinnost zdejších rodin je opravdu neuvěřitelná. Dělají mnohem víc, než by bylo potřeba, skutečně se pro nás rozdávají," popisuje z Madridu český účastník Matěj Šulc. Dodává, že v duchovní rovině chápe pohostinnost také jako způsob vzájemného přijímání poutníků z různých zemí a křesťanských tradic mezi sebou. "To společenství poutníků je skutečně rozmanité, ale vždy je schopné se sejít společně na modlitbu a dívat se stejným směrem na kříž. To nás spojuje a z toho vycházíme," říká Matěj Šulc s tím, že mezi účastníky jsou také mimoevropští poutníci například z Hongkongu nebo Mexika.

Do Nového roku vstoupí při společné modlitbě a následném festivalu národů. "Na to se člověk vždy těší, protože je to plné radosti. Každý národ předvede něco ze své kultury, většinou nějaký folklór nebo tance. Bývá to velmi zábavné a je tam cítit radost z toho, že můžeme být spolu, i když je tam ta veliká rozlišnost," poznamenal k tomu český poutník.  

Na konci roku se další pouť Taizé uskuteční v polské Vratislavi. Podle převora pořádající ekumenické komunity, bratra Aloise, toto křesťanské setkání ukazuje, že se v současné Evropě projevují také pozitivní síly vystupující proti napětí a rozdělování společnosti.  

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony