„Pocahontas“ chce bojovat o Bílý dům. Senátorka Warrenová ohlásila zájem o kandidaturu

Boj o prezidentský post

„Pocahontas“ chce bojovat o Bílý dům. Senátorka Warrenová ohlásila zájem o kandidaturuAKTUALIZOVÁNO
Senátorka Elizabeth Warrenová Foto:

FOTO: Shutterstock

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Demokratická senátorka z amerického státu Massachusetts Elizabeth Warrenová se rozhodla ucházet o Bílý dům. Pakliže splní všechny formální kroky, v prezidentských volbách v roce 2020 se postaví úřadující hlavě státu Donaldu Trumpovi. Svůj záměr oznámila v dopise svým podporovatelům i na sociálních sítích. Podle amerických médií by o prezidentský post mohli bojovat také miliardář Michael Bloomberg nebo někdejší viceprezident Joe Biden.

Devětašedesátiletá senátorka oznámila, že vytvořila výbor, s jehož pomocí chce zjistit, zda se bude moci v roce 2020 o úřad šéfky Bílého domu ucházet. Finální rozhodnutí o kandidatuře chce oznámit na počátku nadcházejícího roku. Založení výboru, jehož úkolem je prověřit volební šance, Warrenové umožňuje začít vybírat peníze od sponzorů na případnou prezidentskou kampaň. S tou nemá Warrenová moc zkušeností na rozdíl od jiných spolustraníků a je otázkou, nakolik ji vedení Demokratické strany podpoří, píše The New York Times. Primárky v Iowě by měly odstartovat za 13 měsíců.

Ve videu, které zveřejnila na sociálních sítích, mluví Warrenová o své rodině, začátcích své kariéry, nerovných příjmech, nenasytných firmách i rozděleném americkém národu. Senátorka je hlasitou kritičkou nadnárodních korporací a velkých bankovních domů. „Americká střední třída čelí útoku,“ řekla. „Jak se to stalo? Miliardáři a velké korporace se rozhodli žádat větší kus koláče a naverbovali politiky, aby jim tučnější kus uřízli,“ dodala s tím, že vláda by měla pracovat pro blaho národa a neměla by se stát nástrojem mocných a bohatých.

Warrenová se již několikrát dostala do křížku s Trumpem, naposledy kvůli tomu, že ji prezident několikrát posměšně označil za falešnou Pocahontas, protože se Warrenová v kampani chlubila svou indiánskou pokrevní linií. Trump tehdy slíbil, že pokud senátorka podstoupí test DNA a prokáže tím, že má indiánskou krev, věnuje charitě milion dolarů. „Myslím, že řekne ne,“ řekl pobaveně Trump v červencovém meetingu v Montaně. 

Warrenová ovšem nakonec test podstoupila a potvrdila, že malá část jejího genetického kódu je původního amerického obyvatelstva. Prezident ale nakonec ze slibu vycouval – nejdříve s tím, že nic takového nevyřkl, později pak řekl médiím, že si chce senátorku otestovat osobně. O den později zpochybnil její výsledky testu, označil ji za lhářku a vyzval ji, aby se omluvila americkému národu. 

O Bílý dům se možná utká i Bloomberg nebo Biden

Média už delší dobu spekulují, kdo by se mohl postavit Trumpovi v boji o Bílý dům. Zatímco Trump vyjádřil úmysl znovu kandidovat již před dvěma lety, z demokratů zatím oficiálně kandidaturu oznámil pouze kongresman John Delaney. Průzkumný výbor jako Warrenová založil v polovině prosince někdejší ministr bytové výstavby v administrativě bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamy Julian Castro. 

Na seznamu možných kandidátů se ocitl i americký podnikatel a politik Michael Bloomberg, který v interview pro regionální rozhlasovou stanici řekl, že se nejspíš zbaví své rozsáhlé mediální říše, pokud se v roce 2020 bude ucházet o post prezidenta USA.„Myslím, že při mém věku se rozhodnu spíš pro prodej, pokud to bude možné,“ řekl šestasedmdesátiletý miliardář stanici Radio Iowa. Slepý trust bývalému majiteli neumožňuje společnost jakkoli spravovat a kontrolovat, nemá možnost o ní ani mít žádné informace.

V Demokratické straně, za kterou by Bloomberg kandidoval, je už poměrně velké množství dalších případných kandidátů, kteří by se ve volbách za dva roky mohli postavit prezidentu Donaldu Trumpovi. Kromě Bloomberga a Warrenové se objevují jména někdejšího viceprezidenta Joe Bidena, senátora Bernieho Sanderse nebo bývalého ministra spravedlnosti Erika Holdera.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Putin zaslal novoroční zdravici Trumpovi. „Moskva je otevřena dialogu,“ napsal. Popřál i Zemanovi

Zadrželi jsme amerického špiona, tvrdí ruská tajná služba

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články