Bublina splaskla. Cena bitcoinu letos klesla o 75 procent

Propad kryptoměn

Bublina splaskla. Cena bitcoinu letos klesla o 75 procentNOVÉ
Ilustrační snímek Foto:

FOTO: Shutterstock

1
Ekonomika
Sdílet:

Vývoj ceny bitcoinu v letošním roce se dá podle analytiků nazvat splasknutím bubliny. Cena kryptoměny propadla o 75 procent. Kybernetická měna bitcoin slaví deset let vzniku.

Po převážnou většinu doby své existence se bitcoin prodával za cenu menší než 30 000 korun. Na přelomu let 2017 a 2018 však vylétla nad 400 000 Kč. Nyní se bitcoin prodává kolem 85 000 korun, řekl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. „Ačkoliv to může vypadat úděsně, je třeba si uvědomit, že současná ‚nízká‘ cena je na stejné úrovni, na které byl bitcoin v září 2017. A jeho největší nárůst nastal během posledních tří měsíců loňského roku, kdy jej spekulativně kupovali i amatérští investoři,“ doplnil analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík.

Momentálně podle Kovandy kryptoměny zažívají opak toho, co bylo před rokem. „Prostě přepjatě bujarou až bezbřeze euforickou náladu kolem bitcoinu & spol vystřídal hluboký pesimismus a potemnělá rezignovanost. Žádný z těchto pocitů nemá opodstatnění v realitě a trh může svojí rovnovážnou, ‚objektivní‘ cenu najít teprve tehdy, až nerealistické dojmy a očekávání čas odplaví,“ uvedl Kovanda.

Bitcoin podobně jako další kryptoměny přilákal na trh i spekulanty z řad amatérských investorů, kteří před tím nikdy neinvestovali, upozornil analytik Chytrého Honzy Jiří Pospíšil. Mluvilo se tehdy o tom, že by mohly kryptoměny přilákat na trh potenciálně další volné peníze. Mnozí často za svou první zkušenost s investováním ale draze zaplatili. Ceny kryptoměn lze jen velmi těžko predikovat a často podléhají nenadálým výprodejům bez zjevné příčiny, poznamenal.

Bitcoin se podle Kovandy nyní nachází ve fázi, kdy z trhu mizí ti, kteří kryptoměnám nikdy tak úplně nevěřili či nerozuměli a vkládali do nich peníze víceméně hlavně proto, aby bezpracně vydělali na euforické vlně nebo aby se zbavili pocitu, že jim cosi uniká. „Domnívat se ale, že dny bitcoinu jsou definitivně sečteny, je velmi předčasné,“ podotkl.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky. Poslední bitcoiny se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Babiš vypadl z žebříčku 500 nejbohatších lidí světa, z Čechů zůstal jen Kellner

Žije jako nuzák. Přitom syn slavného boxera Muhammada Aliho zdědil miliony dolarů

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články