Estráda roku 2018: Babišův rok lemura, králíci ministryně Malé a Milan Rokytka, ležící, spící

Napsal/a Robert Malecký 1. ledna 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

PSÍ UŠI SPECIÁL. Skončil rok lemura, který se odehrál přesně podle not určených k rozdělení společnosti. Máme zde dvě zhruba stejně početné nenávidějící se skupiny obyvatelstva, které si čím dál víc nemají moc co vyčítat. Smír je v nedohlednu, čili můžeme s jistotou do roku 2019 tvrdit jediné: že budeme mít pořád o čem psát. A z čeho si dělat legraci, aby se jeden nezbláznil.

  • Loni 7. ledna jsme zde napsali:
    Čau lidi, vítejte v roce lemura. Dnes skutečně začneme malým primátem, a to geografickým. Ukázalo se, že nejrychleji rostoucím městem na světě je Palermo. Jen během prvních pěti dní roku 2018 se rozšířilo z Prahy až do Bruselu.

„Celá kauza je vykonstruovaná, je to politická objednávka a komplot organizovaný z ČR a účelově přenesený i do Bruselu.“
(premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo, 6. ledna)

Kdo si dnes ještě vzpomene, čeho se Babišovo rozhořčení tehdy týkalo? Ano, kauzy OLAF, který si posvítil na Čapí hnízdo. Po necelých dvanácti měsících je situace neměnná, jen kulisy se kosmeticky proměnily: během posledních týdnů se Palermo rozrostlo až do Štrasburku. Babiš je stále premiérem, stále obviněným, bez nějakého rozumného výhledu, že kauza brzy skončí tam, kam patří – tedy před nezávislým soudem. Premiér má na své rozhořčení plné právo: nedokázali jsme mu totiž dopřát to, na co má každý občan civilizované země nárok: rychlý, spravedlivý a neodvratný proces.


Článek reflektuje dění uplynulého týdne v citátech a výrocích politiků.

Ty samy o sobě nestačí, proto je HlídacíPes.org s jemným odstupem usazuje do patřičného kontextu.


  • Při podobných příležitostech, jako je novoroční třeštění, bývá zvykem vyhlašovat různá nej. My jsme dlouho přemýšleli, do které kategorie zařadit skeče estrádní umělkyně Taťány Malé. Protože máme slušné vychování, zavrhli jsme Zoufalce roku. Přesto nemůže ujít naší pozornosti, že exministryně spravedlnosti dokázala významně posunout laťku i v rámci materiálu standardně dodávaného hnutím ANO – a to už je co říct.

„O vině a trestu rozhoduje soud. To rozhodně. Jen se ale pojďme bavit o tom, zda je opravdu nutné, aby ten soud rozhodoval teď. Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby? Co se stane?“
(místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru sněmovny Taťána Malá řeší v rozhovoru pro Info.cz kauzu Čapí hnízdo, 11. ledna)

Co se stane? Stalo se to, že se z neznámé jihomoravské odbornice na chov králíků stala přes noc hlavní kazatelka v sektě svědků Babišových. A že po Praze tak dlouho koloval vtip, že se stane ministryní spravedlnosti, až se stal vrcholným číslem estrády zvané sestavování druhé Babišovy vlády. Trvalo to celých 13 dní, než se Taťána Malá zase z ministerstva s ostudou kvůli opisování v diplomce vypakovala.

„Tak, jak jsem to napsala, jsem to napsala.“
(reflexe poslankyně Malé po necelém půlroce, iRozhlas.cz, 30. prosince)

  • Znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem republiky nám kromě znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem republiky – což je estrádní kategorie sama o sobě – přineslo i dosud neznámé umělce, kteří ovšem sehráli slušné divadlo. Mezi nimi Milana Rokytku

„Milan Rokytka prožil v TOP hotelu mimotělní zážitek a komunikoval s jakousi duchovní entitou či konglomerátem bytostí, která ho však nenabádala k obětování prvorozeného syna.“
(z textu, který o Rokytkovi napsal Rokytka v Rokytkově Týdeníku občanské právo, 3. února)

Lepšolidi tedy spíš viděli, že se Rokytka na oslavě Zemanova zvolení ožral jak carský důstojník, ale budiž. Sluší se poznamenat, jak incident, za který prý mohl sofistikovaný jed vhozený do nápoje, změnil Rokytkovi život. Tak například musel zrušit zasnoubení s jistou J. L., a to pro její nepřístojné chování.

„Bohužel jsem zjistil, že ačkoliv mnou byla J. L. řádně akreditována na volební studio v TOP hotelu jako fotoreportérka, tak dala přednost prý bohatšímu rautu v Kongresovém centru Praha a pak mi týden tvrdila, že nevěděla o mém kolapsu, neboť přišla do hotelu pozdě až po mém odjezdu v sanitce.“
(z textu, který o Rokytkovi napsal Rokytka v Rokytkově Týdeníku občanské právo, 9. února)

Jinak se ovšem na Rokytkově náplni práce mnoho nezměnilo. Čas od času se k potěše pořadatelů objeví na nějaké veřejné akci, kde lze tušit raut. Naposledy byl takto spatřen například na listopadovém Novinářském fóru v karlínských kasárnách.

  • Jak zakončit roční přehled jinak, než některým z výroků našeho pana předsedy vlády. Bylo opravdu z čeho vybírat, nás ale mimořádně zaujal vzkaz, který Andrej Babiš vyslal v červenci účastníkům Dnů dobré vůle na Velehradě.

„V desateru jsou formulovány základní pilíře naší morálky a našeho práva. Díky těmto prastarým pravidlům víme, že nemáme krást a pomlouvat…“

Hezky to pan inženýr řekl, k tomu není co dodat. Tak na to pamatujte, až půjdete v neděli do kostela.

Klidnou mysl.

Follow @malecak

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)