Opravuje se poličský kostel, rodiště Bohuslava Martinů

Poličská farnost opravuje za 71 milionů korun novogotický kostel svatého Jakuba většího. Národní kulturní památka, v které se nachází rodná světnička Bohuslava Martinů, bude kompletně opravená do konce roku 2020, jak sdělil médiím duchovní správce římskokatolické farnosti Tomáš Enderle.
Kostel sv. Jakuba, Polička (zdroj policka.org)

Spousta prvků byla v havarijním stavu, především varhany a vitráže. V zuboženém stavu byl venkovní štuk. Tašky byly z 90. let 20. století, dáváme tam břidlicové, vydrží 100 let,” řekl Enderle.

Farnost získala evropské dotace. Restaurátorské práce se postupně rozbíhají. Stavební část oprav začala letos v dubnu, od té doby je také kostel zavřený. Mše se konají ve hřbitovním nebo evangelickém kostele. “Je to pět druhů restaurátorských prací, některé běží, některé ještě budeme soutěžit,” řekl Enderle.

Kromě oprav obvodového pláště, střechy, varhan a vitráží zahrnuje rekonstrukce svedení dešťové vody se střechy do kanalizace a instalaci nového systému ochrany před bleskem. Uvnitř kostela budou nové rozvody elektroinstalace, nové osvětlení, ozvučení kostela a požární systém.

Restaurátoři opraví interiér kostela, věnovat se budou nástěnným malbám, obrazům, sochám, kamenným, dřevěným a kovovým prvkům a uměleckým předmětům pro novou expozici. Výstava představí exponáty z okolních kostelů, originální historické tisky i faksimile.

Rodná světnička Bohuslava Martinů na věži kostela sv. Jakuba (zdroj Centrum B. Martinů Polička)

Expozice bude umístěna na severní empoře a oratoři kostela. Z tohoto prostoru bude zároveň možné zhlédnout podstatnou část interiéru kostela,” uvedl Enderle.

Novogotický kostel vznikal v letech 1853 až 1865 podle plánů Antonína Wacha a za řízení Františka Schmoranze staršího. Tvoří ho trojlodní hala s tribunami v bočních lodích, má hranolovou věž a kněžiště s šestibokým zakončením. Ve věži se nad zvonicovým patrem nachází byt pověžného, kde se narodil skladatel Bohuslav Martinů. Malý byt sestává z kuchyně a obytné místnosti a je přístupný z ochozu.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat