Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Sportovní rok 2019: ragbyový svátek, basketbalová pohádka a atletické dusno

Na první pohled by se možná mohlo zdát, že rok 2019 snad bude na velké sportovní události skoupý. Zdání absolutně klame. Katar přivítá nezvykle na přelomu září a října mistrovství světa v atletice, Japonsko zase ragbyový světový šampionát. Čeští basketbalisté se poprvé v samostatné historii probojovali na MS a hokejová reprezentace pojede vykřesat šanci na dlouho očekávanou medaili na Slovensko. A nejen to. Nabízíme vám výběr důležitých podniků tohoto roku.

Hráči Nového Zélandu slaví zisk titulu mistrů světa
zdroj: Reuters

Rallye Dakar

Už tuto neděli 6. ledna startuje 41. ročník Rallye Dakar. Jeho účastníky čeká v deseti etapách přes 5500 kilometrů, z toho téměř 3000 v rámci rychlostních zkoušek. Poprvé v historii se Dakar uskuteční na území jediné země, start i cíl bude v peruánské metropoli Limě a tratě ze 70 procent tvoří písek.

Ve startovních listinách nechybí pět českých motocyklistů, jeden jezdec na čtyřkolce, tři posádky automobilů a pět posádek kamionů. Na startu legendární soutěže by tak mělo být celkově 26 Čechů, o deset méně než loni. Mezi rekordním počtem 17 žen budou stejně jako loni dvě Češky.

Celkem je přihlášeno 534 účastníků na 334 strojích, z toho přes 30 procent tvoří nováčci (135/97). Na všechny čeká mimo jiné před dnem volna (v sobotu 12. ledna) ve čtvrtém a pátém soutěžním dnu dvoudílná maratonská etapa se startem a cílem v Arequipě.

Rallye Dakar
zdroj: ČTK/AP

Mistrovství světa v biatlonu

Od 7. do 17. března bude letošní světový šampionát v biatlonu hostit švédský Östersund. Tradiční start Světového poháru byl proto v této sezoně posunut, začínalo se až v úvodu prosince v Pokljuce.

Na programu bude tradiční porce závodů: sprinty, stíhačky, vytrvalostní závody, klasická i smíšená štafeta a mix dvojic. Podnik uzavřou masáky, v nichž se v roce 2017 v Hochfilzenu radovali Laura Dahlmeierová a Simon Schempp.

Český tým tehdy v Rakousku vybojoval zásluhou Gabriely Koukalové a Ondřeje Moravce čtyři cenné kovy. Jak si bude stát pod pozměněným realizačním týmem tentokrát?

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon/Petr Slavík

Mistrovství světa v ledním hokeji

Hokejová reprezentace vybojovala poslední medaili na světovém šampionátu v roce 2012, od té doby na cenný kov nedosáhla. Možnost změnit to bude mít český tým nově pod vedením kouče Miloše Říhy staršího na turnaji, který bude od 10. do 25. května hostit stadion Ondreje Nepely v Bratislavě a košická Steel Arena.

Po úvodních velkých problémech s prodejem vstupenek, kdy organizátorům zamotali hlavy překupníci, budou mít fanoušci možnost zakoupit si jednotlivé lístky po elektronické registraci letos v únoru, naopak permanentky na celý turnaj jsou už vyprodány.

Češi budou hrát ve slovenské metropoli, kde se ve skupině B utkají s mistry světa z posledních dvou turnajů ze Švédska. Dále se pak střetnou s Ruskem, Švýcarskem, Norskem, Lotyšskem, Rakouskem a Itálií.

Naopak domácí tým se představí v Košicích, kde narazí v "áčku" na Kanadu, USA, Finsko, Německo, Dánsko, Francii a Velkou Británii.

Česká reprezentace pod vedením Miloše Říhy
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Tour de France

V pořadí 106. ročník nejtěžšího etapového závodu začne tentokrát 6. července v Bruselu a na programu bude mít kromě jiného dvě relativně krátké časovky a pět horských dojezdů. Závod bude zasvěcen legendárnímu Belgičanovi Eddymu Merckxovi, který v červnu oslaví 74 let.

Žlutý trikot bude letos slavit sto let od doby, kdy byl pro lídra závodu poprvé zaveden. Obhajovat by ho měl Brit Geraint Thomas z týmu Sky. Král "Staré dámy" bude korunován na Champs-Élysées 28. července.

Sport
zdroj: ČT4

Mistrovství světa basketbalistů

Dovrší američtí basketbalisté zlatý hattrick z mistrovství světa? Rozhřešení nabídne od konce srpna šampionát v Číně, na který se senzačně probojovali i čeští basketbalisté. Stalo se tak vůbec poprvé v jejich samostatné historii.

Naposledy na MS startoval v roce 1982 tehdejší československý tým. Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga si definitivu postupu zajistili výhrou 85:80 v Bosně a Hercegovině čtyři kola před koncem kvalifikace.

Základní skupiny v osmi městech už nebude tvořit 24, nýbrž rovnou 32 mančaftů, které se mohou kvalifikovat na letní olympijské hry. Ty v příštím roce uspořádá Tokio.

Radost českých basketbalistů
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Mistrovství světa v ragby

Obrovský sportovní podnik hostí letos od 20. září do 2. listopadu Japonsko. Na mistrovství světa v ragby, které se koná poprvé na asijském kontinentu, se ve čtyřech skupinách ukáže 20 reprezentací. Chybět nebude ostře očekávaný souboj mezi Novým Zélandem a Jihoafrickou republikou ani utkání Francie - Argentina.

Světový šampionát se bude konat podeváté. Naposledy proběhl za rekordní divácké pozornosti před čtyřmi lety v Anglii, kde se tehdy radoval tým Nového Zélandu, stejně jako v roce 2011. Tentokrát tedy může dovršit hattrick.

MS v ragby 2015
zdroj: Reuters autor: Stefan Wermuth

Mistrovství světa v atletice

Po dvou letech bude mít svátek světová atletika. Na rozdíl od Londýna bude ale dějiště mistrovství světa velmi nevšední. Je jím totiž katarské Dauhá, což má za následek hlavně přesun tradičního termínu na přelom září a října.

Kvůli vysokým teplotám musí organizátoři zajistit závody v maratonu a chůzi, které odstartují až půl hodiny před půlnocí místního času. Chybět nebude ani smíšená štafeta na 4x400 metrů, premiérově budou probíhat současně mužský desetiboj i ženský sedmiboj.

Zatímco podle šéfa Mezinárodní atletické federace IAAF Sebastiana Coea jsou inovace vzrušující, třeba komentátor ČT sport David Lukšů je zcela opačného názoru.

"Nebyl jsem fanouškem toho, aby byl šampionát přidělen do Kataru. Politicky, společensky i celkově to do té země nezapadá. Celý Arabský poloostrov nemá ke sportu příliš velký vztah. Termín byl posunut, bude tam velké horko, klimatizované stadiony. Bude to výjimečná věc, hodně drahý cirkus. Ale byla chyba světové atletiky přidělit mistrovství světa do místa, které nemá žádnou tradici v tomto, ani v řadě jiných sportů," uvedl Lukšů ve speciálním Fokus podcastu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrcholy sportovního roku 2019
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články