Novoroční mše a kantáta

Novoroční mše a kantáta

Ráno od půl deváté i v poledne budeme na Nový rok vysílat duchovní hudbu.

Ranní duchovní hudba prvního lednového dne nabídne od 8.30 k poslechu Novoroční kantátu z Vánočního oratoria Johanna Sebastiana Bacha. Je v pořadí čtvrtá a bývá označovaná také jako kantáta na slavnost obřezání Krista. Z pěvců se v Bachově Novoroční kantátě představí: jako evangelista tenorista Fritz Wunderlich, dále sopranistka Gundula Janowitz a bas Franz Crass. Spoluúčinkuje Bachův sbor a orchestr Mnichov, který řídí Karl Richtr. 

V rámci polední Hudební siesty vám nabídneme Novoroční mši Jana Dismase Zelenky a po Střípku poesie votivní mši a litanie k Panně Marii od Adama Václava Michny z Otradovic.

Zelenkova Novoroční mše z roku 1728 je napsána na klasický latinský liturgický text s částmi Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus a Agnus Dei. Zelenka v ní použil čtyři sólové hlasy, které přednesou: Andrea Ihle soprán, Brigitte Pfetzschner alt, Ekkhard Wagner tenor a Matthias Benneberg bas. Dále zpívají Dresdner Kapellknaben a Dresdner Kathedralchor. Doprovází Staatskapelle Dresden. Nastudoval a provedení řídí Konrad Wagner.

Na latinské votivní Mši k Panně Marii Adama Václava Michny z Otradovic se interpretačně budou podílet dva české soubory: Schola Gregoriana Pragensis s uměleckým vedoucím Davidem Ebenem a soubor Socieas Incognitorum v čele s Eduardem Tomaštíkem.

Hudební siestu uzavřou Litanie k blahoslavené Panně Marii, které jsou rovněž dílem Adama Václava Michny z Otradovic. I ony zazní v provedení českých umělců. Sólové party přednesou: sopranistky Ludmila Vernerová a Jarmila Žilková, altistka Lenka Pištěcká, tenorista Tomáš Černý a bas Aleš Hendrych. Dále zpívá soubor Vox Pragae. Doprovází barokní orchestr Camerata Nova, řídí Miriam Němcová.

 

 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!