Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kvůli dotačnímu podvodu navrhuje policie obžalobu pro pět lidí

, aktualizováno 31. prosince 2018, 19:36

Policie navrhla obžalobu pěti lidí, kteří se podle ní podíleli na dotačním podvodu při stavbě wellness hotelu v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Spis nyní posuzuje dozorující krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, řekl dnes ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Regionální operační program podpořil v roce 2008 projekt grantem 140 milionů korun. Stavbu však podle kriminalistů doprovázely nesrovnalosti, když například faktury za práce neodpovídaly skutečnosti. Na případ upozornil Český rozhlas.

Evropská unie na projekt uvolnila 50 milionů korun, což je podle policie výše škody, která podvodem vznikla. Úřad Regionální rady regionu soudržnosti, jenž ze svého operačního programu projekt wellnessu v Hluboké nad Vltavou podpořil, vedl v roce 2008 ředitel Jiří Trnka. Později funkci opustil, jelikož jej policie stíhala kvůli zásahům do schvalování a hodnocení výběru jednotlivých žádostí o dotace. Soud ho za to potrestal tříletou podmínkou.

V souvislosti s podvodem na stavbu wellness hotelu v Hluboké nad Vltavou policie mimo jiné stíhá podnikatele Vladimíra Hlavatého a Miroslava Skořepu, uvedl rozhlas. Kriminalisté pět lidí obvinili z poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Policie navíc na bankovních účtech stíhaných zajistila 32 milionů korun. Obviněným hrozí až desetileté vězení.

"Tvrzení uplatněná policejním orgánem pan Hlavatý považuje za nepravdivá. Policejní orgán nedostatečně zjistil skutkový stav. Například se tvrdí, že bylo fakturováno něco jiného, než bylo postaveno. Nebo se tvrdí, že od počátku musel vědět, že bude stavět něco jiného, než na co byla poskytnuta dotace, a to prostě není pravda a pan inženýr je schopný to dokázat. Je tam také tvrzeno, že změny, které se na předmětu dotace děly, byly zamlčované a nebyly oznamovány tomu orgánu, a to není pravda, veškerá dokumentace byla překládána správně a nic nebylo zatajováno," uvedl už v lednu na webu iRozhlas.cz Hlavatého právník Petr Smejkal.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Hluboká, krimi, policie, podvod, dotace, obžaloba, projekt, Hluboká nad Vltavou, Český rozhlas, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Státní zastupitelství ČR, Evropská unie, Hradec Králové, Vladimír Hlavatý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli dotačnímu podvodu navrhuje policie obžalobu pro pět lidí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.