Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kubera litoval zášti i kvůli štědrovečerní pohádce. Vondráček skloňoval demokracii

Aktualizováno -
1. ledna 2019
14:45
Autor: Jakub Veinlich - 
1. ledna 2019
13:50

Po Vánočním poselství prezidenta Miloše Zemana promluvili k národu také další dva nejvyšší ústavní činitelé. Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Zatímco prezident kritizoval špiony, „lepšolidi“ a protestující proti vládě, šéfové obou komor zvolili méně kritickou formu projevu. Předseda Senátu zmínil politiku jako svou druhou největší lásku a také býka, kterého držíme za rohy, ale necháme se přitom „nakopat do zadku“. Šéf Sněmovny mluvil především o návratu demokracie, která bude zpět třicet let. 

První svůj projev ohlásil ještě před vánočními svátky předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). K lidem promluvil ze své pracovny v horní komoře parlamentu. Svou řeč předtočil na Nový rok dopoledne. I po silvestrovských oslavách byl v dobré náladě. V pracovně mu ovšem chyběla vlajka Evropské unie. 

„Přichází doba předsevzetí, která mají většinou jepičí život,“ začal svůj první projev ve funkci šéfa Senátu Kubera. Právě o předsevzetí proto mluvit raději nechtěl. 

„Politika je pro mě druhou láskou, hned po mé ženě,“ vzpomenul Kubera svou manželku, se kterou letos oslavil kulaté výročí od svatby. Pokračoval se slovy: „Možná některé z vás svým projevem zklamu. Chci mluvit o tom, co je pro mě důležité.“ Podle Kubery jde o demokracii, která oslaví letos třicet let, a to je potřeba oslavit.

Květiny v koši a třicet let demokracie

Šéf Senátu prý doufá, že to letos nebudou oslavy v podobném duchu jako v loňském roce. Kdy si Česká republika připomínala sté výročí založení státu a 17. listopadu skončily květiny některých státníků na pražské Národní třídě v koši. 

„Skoro bojím se, co bude letos,“ řekl v novoročním projevu šéf Senátu Jaroslav Kubera z ODS.

Ve svém projevu kritizoval stát, přezíravost k lidem, kteří se živí manuální prací i zavádění elektronizace. „Potíž je v tom, že digitalizovaná hloupost zůstane hloupostí,“ prohlásil šéf Senátu.

Nenávist versus slušnost

V České republice je podle Kubery dostatek slušných lidí a „jsou neskutečně šikovní“, za což prý může i období totality. 

„Trvám na tom, že naše země je plná úžasných, většinou neznámých lidí. Chybí nám ale pokora a úcta k práci druhých. Typický je přezíravý postoj k lidem, kteří se živí manuální prací,“ tvrdí šéf Senátu. 

Video  Kubera: „Chybí nám pokora a více sebevědomí,“ v novoročním projevu kritizoval i zášť kvůli vánoční pohádce  - Senát ČR
Video se připravuje ...

„Co nám chybí, je více pokory a sebevědomí,“ míní Kubera, který kritizoval také sociální sítě, na kterých jsou lidé často hrubí až nenávistní. „I štědrovečerní pohádka vyvolává vlnu nenávisti. Jeden se nestačí divit,“ kritizoval několikrát náladu ve společnosti Kubera. Otřel se tak o téma problematického díla režiséra Zdeňka Zelenky Kouzelník Žito, které na Štědrý den uvedla v premiéře Česká televize.

„Žádnou aplikaci si nestáhnete bez toho, aniž byste dali souhlas k přístupu všech údajů, které máte ve svém mobilu,“ peskoval Kubera i nová pravidla na ochranu osobních údajů, která přišla z Evropské unie. 

„Jako když držíme býka za rohy a někdo nás přitom kope do zadku,“ zmínil v tomto kontextu Ludvíka Vaculíka. Sociální sítě se navíc podle Kubery stávají nástrojem zloby a nenávisti. 

„Chovejme se k ostatním lidem tak, jak bychom chtěli, aby se ostatní chovali k nám. Slušnost není slabost,“ uzavřel Kubera svou řeč.

Vondráček mluvil především o demokracii

„Chci začít dobrými zprávami. Nebudu opakovat žádná čísla. Řeknu jen, že naší zemi se daří,“ začal svůj projev Vondráček a pokračoval: „Máme minimální nezaměstnanost. Roste ekonomika, mzdy i penze. A státní rozpočet díky dobrým daňovým příjmům může plnit potřeby a přání voličů, aniž bychom se nebezpečně zadlužovali.“ Všechny tyto zásluhy přitom připsal „milionům pilných a šikovných českých lidí“.

„Jsme úspěšní. Jen to často ani nevíme nebo neříkáme,“ shodl se Vondráček s Kuberou, aniž by jeden věděl, co bude říkat občanům ten druhý.

I podle šéfa Poslanecké sněmovny chybí lidem u nás více sebevědomí. Česko má ale v zahraničí podle třetího nejvýše postaveného politika v zemi za našimi hranicemi dobré jméno. Vondráček se prý o tom přesvědčil na svých zahraničních cestách i setkáních s velvyslanci cizích států. 

Diplomatické tajemství o velvyslanci a jeho ženě

„Jsem přesvědčený o tom, že hodně z vás by bylo překvapených, jak o nás smýšlí v jiných zemích, jak dobré jméno Česká republika má ve světě. Vlastně nás v zahraničí většinou hodnotí daleko lépe, než se vidíme my sami,“ snažil se Vondráček motivovat národ. 

I proto se prý chce řada velvyslanců, kterým skončila služba v Praze, zpět do České republiky vracet. „Dokonce vím o jednom, který si tu našel partnerku a už tu zůstane,“ prozradil Vondráček jedno diplomatické tajemství.  

I předseda Poslanecké sněmovny připomněl, že rok 2019 bude také rokem, kdy můžeme bilancovat, jak na tom jako Česká republika jsme, co se nám povedlo, kam jsem došli a co je potřeba ještě změnit. Právě před 30 lety totiž padl komunistický režim. 

„Je nepochybné, že jsme za těch třicet let vybudovali demokratické instituce. Svobodné volby se staly zcela samozřejmou součástí našich životů. Demokratická forma vlády je nezpochybnitelná,“ zmínil Vondráček. Kdo podobné věci zpochybňuje, nemluví podle něj pravdu.

Vulgarity, šibenice, rasismus

„Nelze nevidět, že společnost je rozdělena na dvě poloviny. Já bych proto vyzval k odzbrojení občanů. Cítím svůj díl odpovědnosti za rozdělení společnosti. Přeji si příkopy zasypat, abychom byli zase jedním národem,“ prohlásil Vondráček. Narážel tak mimo jiné také na demonstrace proti vládě, které jsou často doprovázené vulgaritami.

„Demokracie není boxerský ring. I při těch protestech na ulicích a náměstích můžeme zůstat slušnými lidmi. Vulgarity, šibenice, osobní urážky, rasismus, výhrůžky, to do demokracie nepatří,“ řekl šéf Sněmovny. Podle Vondráčka „demokracie nepotřebuje násilí, demokracie potřebuje dialog“.

Zemanův výpad proti „lepšolidem“

Prezident Miloš Zeman své poselství přednesl tradičně o druhém vánočním svátku. Kromě svých tradičních témat v něm vyzdvihl vznik vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM a odmítl požadavky „lepšolidí“ na její demisi. Varování tajných služeb a demonstrace označil za špionománii v duchu hledání mandelinky bramborové.

„Ti, kdo hází květiny do odpadkových košů, jsou podle mého mínění primitivní hlupáci,“ tvrdí prezident. Kritizoval i takzvané „lepšolidi“, kteří sami sebe považují za lepší, všem radí, své názory považují za nadřazené, a přitom sami nic nedokázali. Prezident narážel na loňské listopadové oslavy pádu komunistů, kdy aktivisté od památníků na pražské Národní třídě vyhodili květiny některých státníků do koše.

Video  Zemanovo vánoční poselství: Povinná volební účast, hysterická vlna a „lepšolidi“  - TV Nova
Video se připravuje ...

Paroubek na Nový rok

Novoroční projevy šéfů parlamentních komor jsou novinkou, nikoli však vystoupení předsedy vlády. Ti promlouvali na Nový rok několik let po druhé světové válce. V roce 2006 krátce po silvestrovské půlnoci přednesl novoroční projev tehdejší premiér Jiří Paroubek ještě jako předseda ČSSD prostřednictvím již zaniklého kabelového a satelitního kanálu 24cz. O čtyři roky později na Nový rok ráno zveřejnil server První zprávy projev Zemana jako bývalého premiéra a lídra Strany práv občanů.

Novoroční, případně vánoční projev, pronášeli v Československu či České republice doposud zejména prezidenti. Tradici novoročních promluv zahájil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ve 30. letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. K novoročnímu termínu prezidentských projevů se vrátil Klement Gottwald. Poslední novoroční prezidentský projev měl v Česku roku 2013 Zemanův předchůdce Václav Klaus a oznámil v něm následně dlouho kritizovanou amnestii.

x88x ( 2. ledna 2019 14:14 )

Už jsem šla spát, tak co to tu meleš?

svobodneforum ( 2. ledna 2019 13:32 )

Sluhové hradních sra,ček.

zdenekksamohonka ( 2. ledna 2019 06:39 )

Chovate se, Vy Kraďousovic nohsledi a patolizalove a jeste neceho jineho lizalove, jak zaci pate tridy Zvlastni skoly,; predevsim sexualne frustrovani strecove s velkym bruchem a perem mensim nez v tej versatilce.

krkonos500 ( 1. ledna 2019 23:59 )

Pane Kubero Vy na Hrad nechcete?

krkonos500 ( 1. ledna 2019 23:54 )

Burešovi kámoši z pravice. Máš všude o tři nuly 000 navíc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa