Od nejútlejšího věku. Knihovnu zaujal nový projekt

Knihovna Karla Dvořáčka
TISKOVÁ ZPRÁVA
 

 
 

Vyškov, 7. března 2018 – U počítačů nebo chytrých telefonů příliš nenamáhají vlastní hlavu, mlčí, rozvíjejí své schopnosti jen jedním směrem. A zájem o knihu je mizerný. O tom, že děti a mládež málo čtou, slýcháváme neustále. Nadšení prvňáčků časem vystřídá letargie. I proto vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky na březen pilotní ročník projektu na podporu čtenářské gramotnosti S knížkou do života.

Česká varianta projektu Bookstart respektuje povinné mezinárodní parametry a české podmínky. Podpora čtenářství už totiž po dobu 25 let probíhá ve zhruba 20 zemích a 30 jazykových teritoriích světa. Nově se k projektu připojí i Knihovna Karla Dvořáčka.

Hlavním cílem je podpořit rozvoj verbálních schopností dětí, jejich imaginace a zlepšit vztah ke knize a čtení u nejmladší generace. A dovést k pochopení významu čtenářských dovedností pro rozvoj dítěte zejména i rodiče. „Jednoduše je přesvědčit, že jednou z nejdůležitějších věcí, jež mohou udělat pro své děti od nejútlejšího věku, je věnovat jim svůj čas a strávit jej společně nad knihou. Čtením, povídáním, ale i obyčejným prohlížením nebo zpíváním,“ poznamenala za vyškovskou knihovnu Zdeňka Adlerová.

Záměrem projektu je rovněž rozšířit služby knihoven pro nejmladší děti, vytvořit díky nim novou čtenářskou komunitu nebo orientovat rodiče v nabídce kvalitní literatury pro své ratolesti. Je tak zřejmé, že cílovou skupinou jsou rodiče s novorozenci a dále po dobu předškolního věku dítěte.

Ve Vyškově se rodiny s novým projektem setkají už při prvním společenském obřadu svého potomka: při vítání občánků. „Rodiče novorozeněte si z matriky odnesou nejen rodný list dítěte, ale také pozvánku na vítání občánků, kde bude právě už od března knihovnice předávat dárkový balíček v podobě knížky, CD a poukazu na čtenářský průkaz pro dítě zdarma. V knihovně pak budeme pořádat, respektive už nyní pořádáme pravidelně měsíčně tři akce pro rodiče s dětmi do šesti let,“ popsala knihovnice Adlerová.

Na mysli měla literární hrátky pro děti od dvou let nazvané Raníček a Večerníček nebo tradiční tematické besedy S kočárkem do knihovny.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 7.3.2018 / 7.3.2018

Počet návštěv: 666
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém