Tři podpisy z trestné lavice! Bylo to spontánní, vysvětluje kanadský fanoušek

Foto: Martin Voltr

(VANCOUVER, od našeho zpravodaje) Jeho originální žádost o cenný suvenýr obletěla celý hokejový svět. Kanadský fanoušek se na probíhajícím mistrovství světa juniorů nebál říct o autogram během zápasu, a to přímo od hráčů sedících na trestné lavici. Mezi oslovenými byli i čeští útočníci Jan Kern a Jakub Lauko, kteří se při utkání s Ruskem stali součástí nezapomenutelného zážitku příznivce domácích Canucks.

Hvězda internetu se jmenuje Joshua, bydlí ve Vancouveru a téměř každý den si zpestřuje návštěvou některého ze zápasů juniorského mistrovství světa. Sedí vždy hned vedle boxu pro vyloučené hráče, na stejném místě nechyběl ani během přípravného duelu Kanady s Finskem, kdy se celá myšlenka v jeho hlavě zrodila.

„Uprostřed druhé třetiny jsem si uvědomil, že se dá s hráči na trestné interagovat. Původně jsem chtěl jen poprosit Kaapa Kakka, aby si se mnou plácl přes sklo, přiložil jsem svůj obličej ke sklu a tvářil se přátelsky. Vyšlo to. Uprostřed druhé přestávky jsem si vzpomněl, že mám v kapse tužku a notýsek, proto jsem spíše z legrace napsal kamarádovi, jestli mám nějakého hráče požádat i o autogram. A tím to všechno začalo,“ vypráví Joshua.

První pokusy byly neúspěšné. „Ville Heinola a Oskari Laakksonen mě ignorovali. Když pak na trestnou lavici šel Urho Vaakanainen, který bude jednou hvězdný hráč, řekl jsem si, že jeho autograf musím mít. Když vstoupil do boxu, začal jsem po něm vykřikovat Urho, Urho, čím jsem upoutal jeho pozornost. V té době jsem moc nevěděl co dělat, vytáhl jsem proto notýsek a škvírou v plexisklu mu ho podal. Položil si ho vedle sebe, sundal druhou rukavici a začal se podepisovat,“ popisuje.

„Byl jsem naprosto v šoku. Vytáhl jsem hned svůj mobil, abych si ho vyfotil a poslal kamarádovi přes Snapchat. Bylo to bláznivé,“ směje se Kanaďan, který stejnou žádost zopakoval i během samotného mistrovství světa.

„Hned v prvním zápase, kdy hrálo Česko proti Švýcarsku, jsem to chtěl zkusit znovu. Na trestnou lavici šel zrovna Martin Nečas, bohužel byl naštvaný, třískl hokejkou, což mě vyděsilo,“ přiznává. „Jako druhého jsem zkoušel Jana Kerna, ještě ve stejném zápase, ale do konce jeho trestu zbývalo už jen osm vteřin,  takže mi řekl, že na to není dost času. Sice mě neignoroval, ale nepodepsal se mi. Když pak šel na trestnou lavici v zápase proti Rusům, křičel jsem na něj Jan, Jan, už je dost času. A v té chvíli se mi podepsal,“ líčí.

V ten moment začaly záběry s jeho podpisovou strategií kolovat po internetu, zvláště když se o podobný kousek pokusil opakovaně. „Podpisy jsem získal celkem tři, a víc už jich nebude. IIHF mi zakázala podepisovat hráče na trestné lavici, když to zkusím znovu, seberou mi lístky na další zápasy,“ krčí rameny.

Jeho třetí úlovek měl opět českého adresáta. „Byl od Jakuba Lauka. Když jsem ho podepisoval, ukázal jsem mu autograf Fina Vaakanainena s tím, že je to jeho spoluhráč z Bostonu,“ usmívá se nápaditý lovec. Autogramy přitom nikdy nesbíral. „Bylo to spontánní, nikdy dříve jsem to nedělal. Ale jinak je těžké získat podpisy hráčů, musíte je potkat, buď někde u autobusu, a nebo na hotelu. Takhle to bylo jednodušší.“

Jeho hokejová vášeň teď na jednu stranu baví fanoušky po celém světě, na tu druhou ale vzbudila silnou vlnu kritiky, a to zejména ze strany kanadské sportovní stanice TSN. Její komentátoři Ray Ferraro a Gord Miller nenašli pochopení pro zálibu hokejového nadšence a ráznými slovy jeho chování odmítli. „Tenhle chlápek je neúprosný. Kdybych byl trenér, zakázal bych svým hráčům s ním komunikovat. Ať raději sleduje hru,“ říkal v živém přenosu Ray Ferraro.

A reakce Kanaďana? Na dalším zápase už při záběru na trestnou lavici nevytáhl notýsek s podpisy, ale transparent s omluvným nápisem.

„Ray a Gord jsou moji nejoblíbenější hokejoví komentátoři. Když jsem zaslechl, co o mně říkají, zarazil jsem se, ale pak jsem vymyslel tuhle snad originální a vtipnou reakci. Myslím ji jen na půl vážně, protože jinak toho, co jsem udělal, nelituji. Byla to zábava,“ uzavírá Joshua, který si od té doby pravidelně na každý zápas juniorského šampionátu nosí nové a nové transparenty. A dále baví fanoušky po celém světě.

Foto: Martin Voltr

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz