Z vrcholů Pyrenejí / Fotografická výstava z expedice geologa Jana Bubala

Z vrcholů Pyrenejí / Fotografická výstava z expedice geologa Jana Bubala

Adresa:

Turnov, Skálova 71

Termín: 10.1.2019 24.2.2019

10led - 24úno celý den

Žánr: výstavyumění fotografie cestování hory severní čechy zimní výstavy


Soubor velkoformátových barevných fotografií, který bude k vidění na výstavě „Z vrcholů Pyrenejí“, představuje výběr toho nejlepšího, co mineralog a geolog turnovského muzea Mgr. Jan Bubal zachytil svým fotoaparátem na své cestě do Pyrenejí. Původní plán přejít Pyrenejské pohoří od Středozemního moře až k Atlantickému oceánu se změnil ve chvíli, kdy vystoupal na druhou nejvyšší horu Pyrenejí.

„V tu chvíli zažíval, jaký je to pocit nacházet se na pomyslné „střeše světa“ a vychutnávat si pohled na krajinu z nejvyššího vrcholu. Během několik minut trvajících okamžiků nevnímal nic jiného než vše, co se nacházelo pod ním – ostré horské hřbety i osamělé horské špičky, blankytně modrá jezera, mizející horské ledovce, žádná města a výdobytky současné civilizace – jakoby byl v transu a za žádnou cenu jej z toho nemohlo nic vyrušit. Ten pocit si tak zamiloval a stal se pro něj vášní, která jej na velmi náročné 42 dní trvající cestě poháněla takovým způsobem, že kromě trasy dlouhé 730 km zdolal patnáct vysokých vrcholů, z nichž deset mělo nadmořskou výšku přes 3000 m.“

Na výstavě s příznačným názvem „Z vrcholů Pyrenejí“ budete mít možnost vychutnat si nejen nádherné pohledy z nejvyšších pyrenejských hor, ale také spatřit úzká, zaříznutá údolí, která jsou bez větších městských sídel, a tak jsou domovem pro četnou pyrenejskou floru a faunu. Vše doplní aktuální momentky s „člověkem dobyvatelem“, které se snaží zachytit věčný boj člověka s přírodou o dosažení posledních neosídlených míst na naší planetě – vysokých hor. (Mgr. Jan Bubal) Cestovatelem a autorem fotografií je geolog a mineralog turnovského muzea Mgr. Jan Bubal.

Výstava se koná v Kamenářském domě.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Z vrcholů Pyrenejí /...

Studia a apartmány U KarlaTurnov (531 metrů)

Ubytování U ŠvýcarůTurnov (4.6 km)

Zámek SvijanySvijany (7.4 km)