Německá vláda odsoudila útoky v Ambergu i Porúří

Útoky v Německu

Německá vláda odsoudila útoky v Ambergu i PorúříNOVÉ 1
Svět
Sdílet:

Německá vláda odsoudila nedávné útoky skupiny žadatelů o azyl na kolemjdoucí v bavorském městě Ambergu i případ ze silvestrovské noci z Porúří, kde Němec najížděl autem do cizinců. V Německu není místo pro extremismus ani netoleranci, ať už vychází takové chování z jakékoli strany, uvedla mluvčí vlády Martina Fietzová, informovala agentura DPA. Víkendové útoky čtyř mladíků v Amebergu si vyžádaly dvanáct převážně lehce zraněných, v Bottropu a Essenu na západě Německa řidič svým vozem zranil osm lidí, z toho jednoho těžce.

Vláda podle Fietzové vzala zprávy o incidentech v Bavorsku a Severním Porýní-Vestfálsku, které spolu přímo nijak nesouvisí, na vědomí „se zděšením“. Hodnotit tyto události mluvčí nijak nechtěla a zdůraznila, že je třeba odsoudit jakékoli násilí, ať už jej spáchá kdokoliv. Vládní mluvčí rovněž odmítla srovnávat aktuální útoky z Ambergu, Bottropu a Essenu s loňským děním v Chemnitzu (Saské Kamenici).

Do souvislosti tyto události dal dopoledne například šéf druhého největšího policejního odborového svazu DPolG Rainer Wendt. „Není možné, že se o ‚štvanici‘ jedná jen v případě, když jsou pachateli pravicoví extremisté,“ řekl. Reagoval tím na skutečnost, že vládní mluvčí Stefen Seibert loni v září v souvislosti s útoky příznivců krajní pravice na přistěhovalce v Chemnitzu (Saské Kamenici) hovořil o „štvanici“. Později tento termín použila i kancléřka Angela Merkelová. Tomuto dění v Chemnitzu předcházela vražda Němce, z níž jsou podezřelí přistěhovalci.

V noci ze Silvestra na Nový rok najížděl 50letý Němec nejprve v Bottropu a poté v Essenu do skupin lidí. Celkem osm jich zranil, z toho jednu ženu těžce. Muž, který jednal podle úřadů z nenávisti k cizincům, skončil ve vyšetřovací vazbě. Podle serveru Spiegel Online podezřelý policii řekl, že příliš mnoho cizinců je pro Německo problémem, který chtěl vyřešit. Mezi oběťmi jeho útoků jsou i lidé ze Sýrie a Afghánistánu. Podle médií podezřelý možná trpí schizofrenií.

Již minulou sobotu útočila skupinka čtyř opilých mladíků původem z Afghánistánu, Sýrie a Íránu ve věku 17 až 19 let na kolemjdoucí u nádraží a v centru bavorského města Amberg. Zranění, převážně lehká, utrpělo dvanáct lidí ve věku od 16 do 42 let. Sedmnáctiletý mladík musel kvůli poranění hlavy ovšem do nemocnice. Všichni čtyři útočníci jsou ve vazbě. Případ v Německu vyvolal debatu o vyhošťování žadatelů o azyl, kteří se dopustí trestného činu.

Do této debaty se zapojil i ministr vnitra Horst Seehofer, který chce navrhnout zpřísnění zákonů o vyhošťování žadatelů o azyl, kteří se dopustili násilného trestného činu. Zda bude ministr nějakými změnami zákona reagovat i na útoky německého občana na cizince v Porúří, není podle mluvčího zatím jasné. Za teroristický čin odmítl mluvčí útoky na cizince ze silvestrovské noci označit. Jednalo se podle něj o kriminální čin jednotlivce.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: V Chemnitzu, jímž otřásly protesty, Merkelová připustila, že v migrační politice vláda udělala chyby

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články