Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Mistr světa, zvíře i starostlivý otec. Šipkám vládne bývalý pokrývač van Gerwen

Sport

  6:00
Londýn / Praha - Jakmile v ruce drží šipky, je Michael van Gerwen, staronový mistr světa a nejlepší šipkař planety, ve svém živlu. A s ním i fandové v křiklavě zelených dresech, kterých mívá v hledišti požehnaně.

Nizozemec Michael Van Gerwen slaví s trofejí pro vítěze mistrovství světa. foto: ČTK/AP

Šipková dominance van Gerwena. Vyhrál třetí MS a 14 milionů korun k tomu

Pokud se dá věřit heslu: „Jak na Nový rok, tak po celý rok,“ musí se šipkařská scéna letopočtu 2019 opravdu bát. Ve finálovém zápase mistrovství světa totiž famózní Michael van Gerwen s přehledem sestřelil svého oponenta Michaela Smithe (7:3 na sety) a získal svůj třetí titul šampiona.

Právě toho se fandové z Ostrovů děsili. Loni totiž ukončil kariéru legendární Angličan Phil Taylor, který si podmanil svět, ovládal turnaje a vydělával velké peníze. A Britové s obavami hleděli přes kanál La Manche, že jejich sportu bude vládnout „cizák“.

Byť Nizozemec Michael van Gerwen už v té době získal skoro všechny tituly, nedalo se hovořit o úplné dominanci. Konkuroval mu jak téměř nestárnoucí Taylor, tak další členové světové špičky, převážně z britských ostrovů.

Ale nyní? Van Gerwen se vyhřívá na čele žebříčku Order of Merit, poměřující hráče podle vydělaných peněz za poslední dva roky. Vede s ohromným náskokem – za roky 2017 a 2018 si připsal na konto 1,6 milionu liber (přes 46 milionů korun), druhý Rob Cross mu může jen závidět, sám si vyházel „jen“ necelou polovinu.

Jako fotbalista neprorazil

Přitom kdo by to byl do van Gerwena v dětství řekl. Fandil fotbalovému klubu PSV Eindhoven a sám kopal za tým z rodného města Boxtel. „Dali mě do obrany. Ale vypadal jsem jako taková ta figurka od Michelina, ploužící se po hřišti. Bylo to strašné, a to ani nemluvím o fotbale na sněhu,“ baví se dnes muž s přezdívkou Mighty Mike (Mocný Mike).

Michael Van Gerwen slaví zisk titulu mistra světa.
Van Gerwen se soustředí před hodem.

Do světa šipek vstoupil poměrně náhodou. „Myslím, že jsme s kamarády hráli u nás doma přes zimu. Celkem mi to šlo, a tak jsem začal jezdit po turnajích, které jsem ale už vyhrával,“ vzpomínal na svém webu na začátky kariéry.

Michael van Gerwen

Věk: 29 let

Národnost: nizozemská

Odhodová ruka: pravá

Přezdívky: Mighty Mike, MvG

Světové pořadí: 1.

Největší úspěchy: mistr světa (2014, 2017, 2018), vítěz Premier League (2013, 2016, 2017, 2018)

Počet devítišipkových zavření: 17

Celkový výdělek: 6 644 417 liber

Používané šipky: 23g Mighty Mike XQ-Max Darts

Rodina: manželka Daphne, dcera Zoë

Neměl to jednoduché. Část týdne pracoval jako pokrývač a přitom musel trénovat několik hodin každý den. „Začal jsem vyhrávat turnaje na národní úrovni. Tehdy mi nabídla firma Master Darts, že mi zajistí účast na Norway Open v roce 2005. Měl jsem tam hrát jen mládežnický turnaj, ale přihlásil jsem se i do dospělého. A vyhrál jsem oba,“ směje se van Gerwen.

Začal hrát turnaje organizace BDO (British Darts Organisation), která je druhou největší na světě. A jako nejmladší v historii zvítězil v prestižním turnaji Winmau World Masters v roce 2006. „To mi bylo sedmnáct. Cítil jsem se opravdu skvěle, navíc takhle brzo v kariéře,“ vypráví van Gerwen.

Další rok přešel pod největší a nejprestižnější organizaci PDC (Professional Darts Corporation), a hned v témže roce si připsal první zavření jednoho kola na devět šipek. A to konkrétně v boji s legendárním krajanem Raymondem van Barneveldem.

Nizozemská kometa postupně získávala další a hodnotnější tituly, už v roce 2013 van Gerwen ukončil nadvládu hvězdného krále Phila Taylora v Premier League of Darts, jediné dlouhodobé šipkařské soutěži.

Za titulem v téměř suchém triku

Nebylo tajemstvím, že mladá puška a zkušený rutinér se příliš nemuseli, ale respektovali se. „Vídám Phila častěji než svou ženu. A co s tím taky můžu dělat? Máme 150 dnů v roce, kdy se hrají soutěžní šipky. Další dny potom zabere cestování, nějaké exhibice a rázem jsem pryč z domova třeba 260 nocí,“ povídal van Gerwen při galavečeru v roce 2014.

Naštěstí pro všechny van Gerwen a Taylor spolu žít nemusejí. Nizozemec je ženatý s o čtyři roky mladší Daphne, s níž má dcerku Zoë. K impulzivnímu holohlavému extrovertovi skoro jako by ani nepatřily snímky usměvavého tatínka s rok a půl starou holčičkou.

Na proběhlém šampionátu se nenechal zastavit nikým ani ničím. V prvním kole se rozzlobil, jen když po něm při nástupu jeden z fanoušků hodil pivem. Nicméně to už halou Alexandra Palace bouřila van Gerwenova nástupní píseň – Seven Nation Army od kapely The White Stripes –, s níž Nizozemec vtrhl do turnaje jako uragán. Následně zničil jednoho soupeře za druhým. 

Za šest zápasů ztratil jen osm setů, přičemž nastoupil proti takovým hráčům jako světové dvaatřicítce Maxi Hoppovi z Německa, šestnáctce Angličanu Adrienu Lewisovi, čtyřce Skotu Garymu Andersonovi nebo ve finále desítce Michaelu Smithovi.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

@daphnevangerwen hmmm haha

Příspěvek sdílený Michael van Gerwen (@mvg180),

Právě v závěrečném zápase se mluvilo o tom, že by Smith mohl van Gerwenovi připravit překvapení. Jenže favorit vedl bleskově 4:0 a bylo po zápase. „Michael nehrál dobře. Nejspíš ho dostal tlak finálového zápasu, který jsem na něj přehodil. Nebyl to můj nejlepší zápas turnaje, ale byl to ten nejdůležitější. Umím určitě zahrát lépe,“ glosoval po vítězství 7:3 na sety MvG.

„Ale nyní je čas na zaslouženou dovolenou,“ slíbil následující čas vyhradit své ženě Daphne a dcerce Zoë.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!