Kniha unikátních pohlednic zobrazuje, jaké byly Louny před sto lety

  8:02
Cestovatelem v čase zpět do předválečné doby se stane ten, kdo si prolistuje nedávno vydanou knihu s názvem Louny na starých pohlednicích. Na 240 stranách najde soubor 470 unikátních pohlednic, díky nimž si projde všechny části královského města.

Pravděpodobně nejstarší lounská pohlednice z roku 1895 | foto: archiv autorů knihy

Publikace zachycuje nejznámější místa, ale třeba i domy, které dnes již neexistují.

Pod knihou je podepsáno autorské trio, jež tvoří historici lounského muzea Martin Vostřel a Jaroslav Havrlant a sběratel starých pohlednic Jaroslav Rychtařík.

„Snažili jsme se vybrat nejzajímavější vyobrazení města a pohlednice, které se ještě v žádné jiné publikaci neobjevily. Zařadili jsme třeba i zřejmě nejstarší lounskou pohlednici, kterou roku 1895 vydal Theodor Venta,“ říká Rychtařík.

Tato pohlednice zobrazuje nejznámější stavby města – budovu radnice, chrám sv. Mikuláše, dům rytířů Sokolů z Mor, Daliborku, Žateckou bránu a celkový pohled na město.

Samostatnou kapitolou jsou pohlednicové koláže. „Oblíbenou úpravou z počátku století byla dáma s tykadly a motýlími křídly, na nichž byly přilepené snímky města nebo obce. Pohlednice téměř vždy nesly nápis Letem českým světem,“ přibližuje Havrlant.

Čtenáři se v knize seznámí nejen s různými stavebními proměnami, ale i s každodenním ruchem v lounských ulicích a průmyslových zónách. 

„Velmi mě zaujala pohlednice vydaná kolem roku 1935 s vyobrazením vagonů naložených nezpracovanou cukrovou řepou. Louny byly v minulosti vždy spojovány s výrobou cukru. Tamní cukrovary tehdy zaměstnávaly na dva tisíce lidí a patřily mezi největší ve střední Evropě,“ poznamenal Vostřel.

Pohledy, které mladším ročníkům budou připadat jako z jiného města, zachycují dnes již neexistující Žatecké předměstí. Jednalo se o nejstarší část města. 

Stávaly tam starobylé domy s gotickými sklepy, renesanční sýpky a velké statky. To vše zmizelo v 70. letech minulého století pod koly demoličních bagrů a poté na místě nejstarší lounské čtvrti vyrostly panelové domy.

Oblíbeným motivem vydavatelů pohlednic bylo i centrum města s dominantou náměstí, chrámem sv. Mikuláše, a tamními obchody. 

„Na jedné můžeme vidět, jak luxusně vypadal v roce 1905 galanterní obchod Jaroslava Kalhouse na rohu dnešních ulic Pražské a Jakoubkovy. Tehdy šlo o největší sklad suken, dámských látek, prádla, koberců a záclon ve městě. Dnes je tam drogerie,“ doplnil Havrlant.