Vstupenky online

Dorostenci odstartují nový rok doma, junioři ujedou za dva dny přes 1100 km

Helena Hegeďová • 03.01.2019

Poslední zápas vsetínských dorostenců roku 2018 byl odložen, Olomouci se však stejně nevyhnout, jelikož právě s tímto soupeřem se utkají na Lapači již v sobotu. To junioři všechna svá utkání odehráli a na Vánoční pauzu se vydali příjemně naladěni, a to výhrou z Vítkovic. Nyní je čekají dva dny na cestách, během kterých urazí bezmála 1150 km a utkají se s oběma účastníky loňského finále staršího dorostu. V pátek večer je bude na svém zimním stadionu čekat českobudějovický Motor a druhý den hodinu před polednem začne zápas na půdě salcburské Red Bull Akademie.

Valaši jsou po sedmi odehraných zápasech desátí a na svém kontě mají 7 bodů, což značí průměr jeden bod na utkání. A právě tento průměr si Vsetínští splnili mimo jiné i 19. prosince, kdy se utkali na třineckém ledě s tamními Oceláři. Domácí se dvakrát prosadili už v první třetině, jejich brankář gólman naopak svou bránu uzavřel. Ve druhé třetině se karta obrátila a hosté vyrovnali. Vítězství 5:2 ale nakonec přeci jen bral Třinec. V sobotu před Štědrým dnem se mohli Valaši radovat víc, díky dvěma brankám Klímka a vítěznému nájezdu Petrisky, který proměnil oba své pokusy a byl tak jediným úspěšným na straně Vsetína v této disciplíně. Tento výkon vynesl Vsetínu 2 body.

Daniel Klímek (13+18) si díky zmiňovanému střeleckému úspěchu nahnal čtyřbodový náskok nad druhým v pořadí kanadského bodování Lukášem Frydrychem (14+13), který však zůstává nejlepším střelcem. O dalších pět bodů méně má pak Lukáš Jindra (13+9). První obrana dvojice Vsetína také nezůstává pozadu a je hned v závěsu – Šimon Jenáček se sedmi góly a 14 asistencemi a Tomáš Ondračka s 3 vstřelenými brankami a 15 gólovými nahrávkami. Gólmanská dvojice dostává stejnou porci minut, jelikož během dvoudenních tripů odchytá každý jedno utkání. Úspěšnost Jakuba Málka, který ve Vítkovicích zapsal i jednu asistenci, je 90,02%, Davida Sachra pak 89,4%.

K utkáním s Českými Budějovicemi a Salcburkem zve Jakub Málek

Poslední zápasy odehráli vsetínští junioři v týdnu před vánočními svátky
Problémy s Třincem – Tyto zápasy jsou většinou vyrovnané, pak jeden tým ukáže lepší kvalitu a zvítězí.
Překvapení ve Vítkovicích – Speciálně nás snad ani nic nepřekvapilo. Já jsem si na Vítkovice celkem věřil a i kluci podali skvělý výkon.

Co nás čeká?
Na ledě posledních Českých Budějovic – Máme z nich určitě respekt, minulý rok vyhráli starší dorost. Musíme začít furt stejně. Hrát už první třetinu, ne až druhou, a pak by se to mohlo povést. V bráně to bude stejně jako doposud, vyhovuje nám to, takže se s Davidem Sachrem vystřídáme. V pátek chytám já v Budějovicích a v sobotu odchytá Sachy v Salcburku.
Cesta za hranice republiky – sobotní zápas v rakouském Salcburku – Rychlý přesun už jsme měli z Litvínova, když jsme na druhý den hráli v Plzni. V Litvínově jsme navíc začínali až devět hodin a končili těsně před půlnocí, takže pro nás by to neměla být žádná velká změna. Možná, že teď je to i trošku lepší. Samozřejmě je to pro nás speciální soupeř, jedeme až do Rakouska. Určitě se všichni moc těšíme. Řekl bych, že spoléhají hodně na sílu celého týmu, i když tam mají možná jednu dvě lajny, které vynikají, ale to je tak všechno. To, že se jim tam povede dát hodně gólů, je už jenom o nich. Myslím si ale, že i my tady máme skvělé kluky, takže pokud předvedeme skvělý týmový výkon, tak je můžeme porazit

Vzkaz fanouškům: Jsou to atraktivní soupeři, takže si myslím, že by si fanoušci mohli zapnout onlajny. A jestli bude vysílat Salcburk živě, tak se můžou podívat na skvělý hokej.

Zápas: 4. 1. České Budějovice – Vsetín 18:15

České Budějovice začaly sezónu tak, jak se víceméně očekávalo. Po loňském titulu ve starším dorostu se tento ročník přenesl do juniorky, kde po nevyrovnaném měsíci záři přišel povedený říjen. Ani druhý měsíc sezóny se ale neobešel bez mírného zakolísání formy, když se Motoru povedlo v jeden den vyhrát na ledě Salcburku 5:3 a druhý den zde utrpěl porážku 1:9. To bylo 27. 10. a od té doby zvítězili Jihočeši pouze dvakrát. Ještě v základní části doma proti Jihlavě 3:1 a poté v prvním kole nadstavby v Liberci 3:0. Během druhé části soutěži nasbírali celkem 4 body, což je odsouvá až na poslední příčku tabulky.

Gólově však Motor nestrádá a počet vstřelených branek by někdy opravdu na vítězství stačil. Dle čísel je však kamenem úrazu obrana, jelikož během 7 zápasů nadstavby inkasovali českobudějovičtí gólmani celkem 39x, což znamená průměr asi 5,57 branky na zápas. Nejproduktivnější hráč Českých Budějovic by si navíc mohl podat ruku se vsetínským kapitánem, jelikož jejich osobní statistiky vstřelených gólů a asistencí jsou naprosto totožné, také Jakub Čížek má na kontě 13 branek a 18 nahrávek. Na druhém místě je Pavel Novák (15+11) a na třetím obránce Daniel Dudáček (1+15). Stejně jako Vsetín, má i Motor vyrovnanou dvojici gólmanů. Tvoří ji Daniel Svoboda, který se objevil v 16 zápasech a jeho úspěšnost činí 90,33%, a Marek Dvořák – úspěšnost 88,99% v 13 utkáních. Do dvou duelů pak nastoupil i třetí brankář Českých Budějovic, kterým je David Prušák (82,76%).

Zápas: 5. 1. Salcburk – Vsetín 11:00

Rakouský tým navázal v úvodu sezóny na loňskou účast ve finále staršího dorostu, když si hned v úvodu zvýšil sebevědomí výhrami 10:3 a 4:0 nad Kometou Brno. Následně jej však čekaly i vyrovnanější zápasy a ukázalo se, že Salcburk už není tak dominantní jako v minulosti a, na rozdíl od minulého roku, s ním může hrát a vyhrát každý. V nadstavbě zatím odehrál celek od rakousko-německých hranic jen pět zápasů, ve kterých získal celkem 8 bodů. To jej řadí o jednu příčku výše, než je Vsetín.

Hráči v tabulce kanadského bodování Salcburku jsou počtem doposud nasbíraných bodů nade všemi ostatními. Němec John Jason Peterka (25+29) vede bodování celé soutěže, třetí celkově a druhý v Salcburku je pak kapitán týmu Elis Nikolai Hede (16+28). Oba tito útočníci odehráli v Salcburku i loňskou sezónu, stejně jako čtvrtý nejproduktivnější hráč týmu Filip Varejcka (10+18). Chybějící třetí místo drží Oleksiy Myklukha (14+21). Mezi obránci je nejlepší Luka Nyman (3+18). Ve statistice +/- je však před Nymanem třeba ještě již zmiňovaný Hede nebo útočník Luis Lindner (14+19). 90,94% a 90,15%, to jsou procentuální úspěšnosti Christophera Niklase Kolarze a Floriana Manuela Bugla, kteří hájí salcburskou branku.

Sestavy z minulého kola:

Vsetín: Málek – Lašák, Kunst, Zeman, Jenáček, Pernický, Kožený – Jindra, Klímek, Vrána, Pospíšil, Lukačka, Krupa, Vašenka, Petriska, Frydrych.
České Budějovice: Svoboda (od 21. Dvořák) – Vávra, Hubata, Remta, Svach, Novák, Doktor, Prospal – Vaculík, Řezáč, Masopust, Pouzar, Janoch, Novák, Čížek, Silný, Krcho.
Salcburk: Kolarz – Obu, Hadamczik, Menner, Nyman – Eckl, Borzecki, Varejcka, Schwaiger, Hede, Eham, Eliaš, Polegoshko, Leonhardt, Peterka, Zimmermann.

Dorostenci jsou třetí, čeká je nepředvídatelná Olomouc. K utkání zve Adam Turek

Poslední zápasy odehráli vsetínští dorostenci v polovině prosince.
V utkání s Přerovem Valaši remizovali a vyhráli na nájezdy. V zápase proti Šumperku byli blízko zisku třech, možná čtyřech, bodů, ale nepohlídali si závěr druhé třetiny. Rychlé otočení Šumperku – Já si myslím, že jsme moc nevyhazovali puky ze třetiny a z toho ty góly plynuly. U nich to byly totiž hlavně střely a dorážky.

Co nás čeká?
Nevyzpytatelná Olomouc – Sleduju, jak si vede Olomouc nebo i ostatní týmy. A oni jsou takoví, že nějaký zápas odehrají velice dobře, vyhrají, a pak prohrají opravdu třeba 0:8. Takže si myslím, že ten zápas bude až do konce napjatý.

Valaši drží v tabulce třetí místo. Za druhým Šumperkem jsou však pouze o bod a navíc mají mimo jiné zápas k dobru. Další věcí, která může hrát Vsetínu v tabulkovém měření s Šumperkem do karet, je ta, že má daleko lepší poměr vstřelených a inkasovaných branek. Valaši vstřelili o 21 branek více a o 12 méně dostali. Na čele kanadského bodování VHK najdeme Jana Půčka (15+24) a Borise Babeliaka, který má stejný počet vstřelených gólů a jen o dvě asistence méně. Nejproduktivnějším obráncem je Stanislav Kunst, který v první části soutěže sbíral pouze asistence. Během uplynulých čtyř zápasů skupiny E už však sesbíral také 4 branky. Jeho celková bilance je tedy 4+24.

Zápas: 5. 1. Vsetín – Olomouc 13:30

Vzájemné zápasy v sezóně:
11. 10. Olomouc – Vsetín 6:4
24. 11. Vsetín – Olomouc 3:4

V sezóně se kohouti z Olomouce málokdy dostali před vsetínské dorostence. V obou vzájemných zápasech však brali výhru. V druhé části soutěže se zatím radovali pouze jednou, a to v předminulém zápase, který odehráli na ledě Warriors Brno. Ve stejný den, kdy Valaši podlehli Šumperku, totiž Olomouc v Brně zvítězila 3:2 po samostatných nájezdech. V obou předchozích zápasech nadstavby vstřelila Olomouc jen jednu branku (výsledky 1:3 a 1:4 z pohledu Olomouce) a body nebrala ani z doplňkového prodloužení. V posledním utkání na ledě brněnské Techniky byla sice Olomouc produktivnější (3 vstřelené branky), ale ani to na tříbodový zisk nestačilo. Z tohoto zápasu však brali kohouti alespoň bod do tabulky za výhru v nadstavených nájezdech.

Někdo si však tři body z Brna přeci jen odvezl. Byl to nejproduktivnější obránce hostujícího celku Adam Spurný, který vstřelil hattrick. Na listinu střelců se v posledních dnech zapsali také Ruda a Havel. Stanislav Ruda se trefil ve všech čtyřech zápasech, na jeho konto tedy šla jedna branka proti Šumperku, Přerovu i proti Technice. Proti Warriors skórovala Olomouc v základní hrací době 2x a Ruda zaznamenal jednu branku a jednu asistenci. Celkem má už 24 bodů za 17 gólů a 7 asistencí. V tabulce produktivity je za tím Adam Masare (8+3) a Rudova gólová přihrávka ze zápasu s Warriors šla na hokejku celkově třetího Adama Havla (3+7), který například pro Technice přihrál jak na jednu gólovou střelu Spurného, tak na hokejku Rudy, kterému tak jeho nahrávku z předchozího zápasu dokonale oplatil.

Sestavy z minulého kola:

Vsetín: Tkadlec – Machů, Mikula, Velikovský, Kočí, Dořičák, Kuchařík, Fojtík, Kunst – Bednařík, Rybár, Jurek, Babeliak, Adámek, Půček, Dědek, Turek.
Olomouc: Hořejší – Nesvadba, Drábek, Spurný, Lambert, Stratil, Pekr, Radová, Holcman, Přidal – Havel, Václavský, Kusák, Petřeková, Masare, Fasner, Ševčík, Prísažný, Ruda.

banner pod článkem