Ve skupině Penta končí investiční stratég Zdeněk Kubát

Zdeněk Kubát působil v Pentě od roku 2002.

Zdeněk Kubát působil v Pentě od roku 2002. Zdroj: profimedia

Investiční ředitel skupiny Penta Zdeněk Kubát skončí ve funkci na konci ledna 2019.
Zdeněk Kubát se v Pentě podílel mimo jiné na akvizici Aera Vodochody. Na snímku nový letoun L39NG.
Zdeněk Kubát se v Pentě podílel mimo jiné na akvizici Aera Vodochody.
4
Fotogalerie

Na konci ledna čeká miliardářský holding Penta výrazná personální změna v podobě odchodu dlouholetého vrcholového manažera Zdeňka Kubáta. Skupina však nevylučuje jinou formu spolupráce.

Z vedení skupiny Penta odejde po sedmnácti letech investiční ředitel Zdeněk Kubát. Podílel se na klíčových akvizích koncernu. Mimo jiné na koupi Aera Vodochody nebo vydavatelského domu Vltava-Labe-Press.  

„Zdeněk Kubát ukončí svoje působení v Pentě na konci ledna, a to na základě dohody s vlastníky. Do budoucna nelze vyloučit jinou formu spolupráce,“ uvedl mluvčí Penty Ivo Mravinac.  

Své další plány zatím Kubát komentovat nechtěl. „Nejdříve musí skončit jedna kapitola, aby mohla začít nová,“ řekl manažer. Se spolumajitelem Penty Markem Dospivou má podíl v prodejci luxusních vozů Scuderia Praha.

Kubát přišel do Penty v roce 2002 z oblasti investičních fondů. Pro miliardáře z Penty tehdy řídil akvizici balíku pohledávek z České konsolidační agentury.

V roce 2005 se Kubát zapojil do nákupu 75 hektarů půdy pod plánovanou novou přistávací drahou v letišti v Praze-Ruzyni. Penta nejdříve proklamovala záměr podílet se s Letištěm Praha na výstavbě nové ranveje. V roce 2008 ale pozemky státnímu letišti prodala. Podle tehdejších informací týdeníku Euro s třímiliardovým ziskem. Aktuálně Kubát mimo jiné pracoval na projektu výstavby nového mezinárodní letiště ve Vodochodech u Prahy.

Včetně Kubáta má Penta v současnosti tři investiční ředitele. Václav Jirků řídí zdravotnické portfolio skupiny v čele s lékárenskou sítí Dr. Max. Marián Slivovič vede aktivity Penty v bankovnictví.

Ještě do roku 2013 měla Penta pět investičních šéfů. Tehdy z této pozice ve skupině odešel Jozef Janov. Spolu s Andrejem Babišem založil fond soukromého kapitálu Hartenberg. V roce 2017 na pozici investičního ředitele Penty skončil německý manažer Thomas von Werner.