Pokud cestujete několik týdnů či měsíců v Jihovýchodní Asii, určitě oceníte vymoženosti, které nabízejí ekonomicky rozvinuté země. Ano, bavíme se o tropické Malajsii. Náboženská federace, kde je dominantní islám a jedna ze 17 největších biodiverzit na celé planetě s mnoha endemity.

Půjčte si motorku

Půjčení motorky je v této zemi v mnohých případech velmi nákladné. Nám se podařilo objevit společnost, která půjčuje motorky na principu tzv. Bike Sharing nebo-li systému sdílení kol. Přes stránku Nakride jsme si půjčili motorku na měsíc, denně jsme zaplatili společnosti 19 ringgitů (necelých 100 korun) včetně pojištění.

Pokud se tedy odvážíte z hlavního města Malajsie odjet na motorce, pak vám tento způsob cestování můžeme jen doporučit. Nejen, že se vám naskytne šance navštívit jeden z největších vodopádů JV Asie Jelawang, ale budete ho mít také celý jen pro sebe. Další výhoda? Značně ušetříte! Litr benzínu totiž stojí 2,2 ringgitu (cca 12 korun). Cesta autobusem vás může vyjít až třikrát dráž, především pokud cestujete ve dvojici.

Zdvižený palec aneb Stopujte

Po měsíci jsme se zbavili motorky a přesedlali na ještě levnější variantu cestování: stopování. Lidé v Malajsii jsou opravdu milí a pokud stopujete na kraji města, zpravidla vás do deseti minut někdo nabere. Z Kuala Lumpuru jsme se tak dostali do města Melaka, odtud do Johor Bahru a pak hurá busem do Singapuru. Odtamtud zpět do KL a nakonec do Cameron Highlands.

Kromě toho, že se vám povede ušetřit balík, prožijete plno super zážitků a dozvíte se mnoho o místní kultuře. Kdyby nebylo stopování, nestrávili bychom čas ve vile Malajského Číňana, jehož maminka je Britka, nemohli bychom zadarmo přespat v apartmánu s bazénem v nejluxusnější části hlavního města. Nebyli bychom součástí zajímavé situace, kdy uprostřed dálnice Malajský Ind zastavil své auto a na 30 minut si „dáchnul“. Stopovat je někdy otravné, ale rozhodně se toho dozvíte mnohem víc, než když budete cestovat místními autobusy.

Ochutnejte místní jídla

Nebojte se skočit do místních stánků. Malajsie je zemí, kde se nemusíte bát jíst na ulici. Vyzkoušejte třeba Nasi Lemak, který koupíte už od 1 ringgitu (5 korun). Je to rýže vařená v kokosovém mléce, s pálivou omáčkou sambal, arašídy, vajíčkem, okurkou a klasicky s ančovičkami (někdy ale také ve dražší variantě s jinou rybou, mořskými plody či kuřetem).

Za 20 korun si můžete pochutnat na Laksa rybí polévce se zeleninou. A zaručeně se budete olizovat až za ušima, pokud vyzkoušíte indické Roti Chanai, například s čočkovou omáčkou či sambalem. Její ceny začínají na 5 korunách. Jednou za celý výlet si ale dopřejte také Steamboat. Za ten si sice připlatíte, ale budete se olizovat až za ušima.

Nebojte se ptát

Pokud chcete ušetřit na bydlení, nebojte se usilovně hledat a ptát na slevy. Téměř v každém městě jsme usmlouvali 30 ringgitů za dvě postele (v hostelech, ale i soukromých pokojích), někdy dokonce z původních 60 ringittů (více než 300 korun). Ptejte se na webových stránkách, na Facebooku, přes Airbnb, v samotném hotelu/hostelu/homestay, prostě všude, kde vás napadne.

Workaway aneb Seznámení s místní kulturou

A jestliže nechcete utratit ani korunu, buďte odvážní a zeptejte se, zda můžete v hostelech s něčím pomoci. My jsme pomáhali v hostelu v Cameron Highlands. Za necelé tři hodiny práce denně jsme dostali postele a jídlo zdarma.

Nejlepší na tom ale bezpochyby bylo, že jsme měli možnost sblížit se s malajsko-čínskou kulturou a náš seznam přátel se rozrostl o novou přítelkyni (čínská sestra Charen). Pochutnali jsme si na večeři v domě sultánova služebnictva, ochutnali vynikající vegetariánský steamboat a v neposlední řadě jsme si já i Milan mohli vyzkoušet vést tradiční čínskou čajovou ceremonii.

Tereza & Milan

V páru již osm měsíců cestujeme po Asii, s malými batůžky. Obsah batohů tvoří vlastně vše, co v současnosti máme. Zatím jsme byli ve Vietnamu, na Srí Lance a v Indii a teď se nacházíme třetí měsíc v Malajsie. Vše s minimálním měsíčním rozpočtem.

Sdílej svůj příběh z cest i ty!

Máte svůj jedinečný příběh z cest? Chcete, aby o něm lidi věděli? Nenechávejte si cestovatelské rady jen pro sebe. Sdílej svůj příběh z cest i ty!