Studentka VŠE: Matematika a statistika se dají bez problémů zvládnout

3. 1. 2019 | Inspirace
Monika Matejkova_VSEMonika Matějková – studentka 2. ročníku Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze

Proč jste si vybrala studium na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) a Fakultu mezinárodních vztahů (FMV)?
Původně jsem měla vybraný úplně jiný obor na jiné vysoké škole, ale potom mi došlo, že z VŠE budu mít mnohem větší možnosti uplatnění. Konkrétně jsem si vybrala obor cestovní ruch.

Jak jste se připravovala na přijímací zkoušky, proběhla nějaká extra příprava?
Na přijímací zkoušky na VŠE jsem bohužel neměla moc času, protože jsem se připravovala zároveň na přijímačky na jinou školu (kterou zmiňuji v první otázce). Měla jsem ale velké štěstí a přijímačky na VŠE se mi povedly a byla jsem přijata, za což jsem teď moc ráda. Určitě ale doporučuji se na přijímačky systematicky připravovat.

Jak jste se o VŠE či FMV dozvěděla?
Věděla jsem o této škole dlouho, jelikož pocházím z Prahy. Blíže jsem se o ní dozvěděla na veletrzích, kde se prezentují vysoké školy, a z letáčků. Škola se mi líbila díky široké nabídce zajímavých oborů.

Jaký pro vás byl přechod ze střední školy na vysokou, zorientovala jste se rychle?
Na VŠE jsem šla sama, nikoho jsem neznala. Ale i přesto jsem se zorientovala hodně rychle a rychle jsem si našla kamarády. Přechod byl hlavně o tom, zvyknout si na úplně jiný systém, který mi ale vyhovuje více než systém na střední škole. Jediný menší problém byl pochopit kreditní systém, ale není to nic složitého.

Bylo něco, co vás v prváku na VŠE překvapilo?
Překvapilo mě, jak moc je systém odlišný od střední školy. Rozvrh si tvoříme sami. To je obrovská výhoda oproti střední škole. Škola se vejde klidně do tří dnů, takže je čas i na brigády nebo volnočasové aktivity.

Jaké přednášky vás nejvíc baví a proč?
Nejvíce mě baví přednášky z mého oboru, ty jsou nejzajímavější. Hodně mě bavil například předmět udržitelný rozvoj. Ale i ostatní předměty jsou zajímavé, například finance nebo mikroekonomie. Dokonce mě nakonec bavila i matematika a statistika.

Čím byste chtěla v budoucnu být?
To ještě nemám úplně rozmyšlené, ale věřím, že na to přijdu během studia. Už teď se nám ukazuje spousta možností, a tak si určitě něco v budoucnu vyberu.

Setkala jste se při nástupu na VŠE s nějakým tvrzením, které se později ukázalo být mýtem?
Asi s tím, že některé předměty jsou hodně složité, například matematika nebo statistika. Pravda je, že se dají bez problémů zvládnout, pokud se jim člověk trochu věnuje.

VŠE má kolem 14 tisíc studentů, jak vám vyhovuje atmosféra a vztahy na tak velké škole?
Vztahy jsou dobré. Připadá mi, že na škole neexistuje žádná rivalita a všichni si navzájem pomáhají. Ačkoliv nemáme žádné kruhy jako na ostatních vysokých školách, i tak se vídáme s lidmi z našeho oboru na spoustě předmětů, a tak není problém si ihned najít kamarády.

Kde v Praze bydlíte? Pokud na koleji nebo v privátním bytě, jak složité bylo kolej nebo byt získat?
Bydlím u rodičů kousek za Prahou. Do školy dojíždím kolem 45 minut, a tak by kolej pro mě byla zbytečná. Ale moji kamarádi, kteří bydlí na koleji, říkají, že kolej nebylo nijak složité získat.

Co byste doporučila středoškolákům, kteří jsou před rozhodnutím, na jakou vysokou školu podat přihlášku, a váhají? Podle čeho by se měli rozhodnout, podle čeho jste se rozhodovala vy?
Určitě je musí ten obor zajímat, musí je to bavit. A hodně důležité je i uplatnění z daného oboru, protože by dle mého názoru byla škoda vystudovat vysokou školu a potom mít problém s hledáním vhodného zaměstnání.