Začal proces s obviněnými z vraždy novináře Chášukdžího. Prokurátor žádá pět trestů smrti

Džamal Chášukdží

Džamal Chášukdží Zdroj: ČTK

Korunní princ Saúdské Arábie Mohammad bin Salmán
Džamál Chášukdží
Džamál Chášukdží s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem.
4
Fotogalerie

V Saúdské Arábii začal proces s 11 lidmi obžalovanými z vraždy novináře Džamála Chášukdžího. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět z těchto osob. Novinář a dlouhodoý kritik saúdskoarabského režimu byl zavražděn loni v Turecku.

Chášukdží byl původně poradcem a později kritikem saúdskoarabského vedení. Poslední rok života žil v USA a psal pro list The Washington Post. Loni v říjnu byl zavražděn, když si přišel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu vyřídit soukromé doklady. Jeho tělo se dosud nenašlo; v době vraždy byla na konzulátu skupina mužů, která přicestovala ze Saúdské Arábie.

Jako první o vraždě informovalo Turecko, Rijád ji původně popíral. Nakonec ale přiznal, že novinář přišel o život, a ohlásil zadržení několika podezřelých. Otázkou stále zůstává, kdo vraždu nařídil. Turecko i jiné státy se kloní k tomu, že to byl saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, což ale Rijád popírá.

V dnešní krátké zprávě SPA se uvádí, že saúdskoarabská prokuratura zaslala Turecku žádost o poskytnutí všech důkazů, které se tureckým vyšetřovatelům podařilo získat. „Do tohoto dne odpověď nepřišla, úřad prokurátora na ni čeká,“ uvádí se ve zprávě. Turecko na to zatím nereagovalo. Původně ale Ankara tvrdila, že se o důkazy s Rijádem dělí.

K soudu se dnes v doprovodu advokátů dostavilo 11 obžalovaných. Jejich právníci požádali o odklad, aby mohli vznesená obvinění prostudovat. Podle SPA soud vyhověl, avšak pevné datum příštího státní nebylo stanoveno.

V tureckém tisku se po celou dobu objevují neoficiální informace kolem případu. Podle jedné z nich Turecko pochybuje o skutečném odhodlání Rijádu pravé viníky potrestat. Lidé, kteří byli zadrženi, údajně nejsou ve vězení, ale v luxusních domech. Saúdská Arábie podle tureckých zdrojů také neumožnila podrobně prověřit budovu konzulátu a sídlo konzula.

Saúdská Arábie neposkytla Turecku kompletní seznam zadržených ani jejich výpovědi. Existují také nesrovnalosti v počtu zadržených. V říjnu Rijád ohlásil, že bylo zatčeno 18 lidí a Ankara požádala o jejich vydání s tím, že budou souzeni v Turecku. To však Rijád odmítl a později oznámil, že obvinění bylo vzneseno proti 15 ze zadržených. Nyní se hovoří o 11 obžalovaných.