Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemřel olympionik a kaskadér z Limonádového Joea Karel Engel: Byl to bezva chlap, vzpomínají kamarádi

Autor: DH, ČTK - 
3. ledna 2019
12:50

Ve věku 78 let zemřel na sklonku roku bývalý zápasnický reprezentant a účastník olympijských her v Mnichově 1972 Karel Engel. Dlouhá léta byl významnou osobností Českého klubu olympioniků.

„Karel byl bezva chlap. Upřímný. Když se mu něco nelíbilo, tak to řekl na rovinu. Byl to můj nejbližší spolupracovník, společně s Ivanem Satrapou jsme vybudovali Český klub olympioniků a podmínky pro naše olympioniky,“ řekl Oldřich Svojanovský, předseda ČKO na adresu legendárního sportovce.

„Byl dobrou duší Českého klubu olympioniků, dlouhodobě také osobně pomáhal paní Daně Zátopkové. Bude nám všem chybět. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině, nejbližším a přátelům,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval v tiskové zprávě.

Karel Engel byl sportovcem už od malička. Často se prý rval se svými kamarády a tak ho rodina postavila před rozhodnutí, zda bude dělat box nebo zápas. Vyhrálo to druhé. A bylo to dobře.

Engel byl sedminásobným československým mistrem v zápase, často soupeře drtil svojí nezměrnou silou a vytrvalostí. Jedním z vrcholů jeho kariéry bylo pak deváté místo na olympiádě v Mnichově roku 1972. Engel se též hned dvakrát probojoval mezi šest nejlepších zápasníků na mistrovství Evropy.

Na sklonku kariéry a dlouho po ní ale Karel Engel přičichnul i k filmu. Když v roce 1962 hledal režisér Jaroslav Balík do filmu Tarzanova smrt silné muže pro velkou filmovou rvačku, narazil na Engela v jedné tělocvičně. Okamžitě se uchytil. Díky své zápasnické průpravě a praxi se našel v povolání kaskadéra, svoji roli si odehrál i v legendárním westernu Limonádový Joe aneb Koňská opera nebo ve filmu Vrchní, prchni! Dohromady hrál ve více než 450 filmech.

Legenda českého sportu ještě těsně před svojí smrtí stihla vydat knihu plnou sportovních, ale především i filmových vzpomínek s názvem „Jak šel čas“. Na křtu titulu se objevilo na desítky jeho přátel, v neposlední řadě třeba i olympijská vítězka a dlouholeté kamarádka Engela, Dana Zátopková.

 

soorry ( 3. ledna 2019 15:18 )

Ve Slunce, seno, jahody hrál Sobotku, jel se podívat na mlejn.vypráskal partiji mladých Vency Konopníka, ten taky dostal.

panbuch ( 3. ledna 2019 15:10 )

Je mi to velice, velice líto - z kruhu mých přátel odešel člověk, jehož jsem měl možnost poznat před více jak 24 roky, jehož jsem si velice vážil pro jeho upřímnost, dobrosrdečnost, životní vůli a energii.... člověka, který svůj životní boj, tak jak bylo jeho zvykem, bojoval ve stoje až do konce. Chci tímto vyjádřit čest jeho památce, vyslovit upřímnou soustrast jeho blízkým a přátelům....a také chci říci, že Karel bude v mých myšlenkách žít i nadále, jako by se nic nestalo. Děkuji Ti Karle za Tvé přátelství. Bob

Zobrazit celou diskusi