V zimní nabídce nechybí ani plody moře.

V zimní nabídce nechybí ani plody moře. Zdroj: Brasserie La Gare

Brasserie La Gare představuje zimní menu s lahůdkami z alsaské a burgundské kuchyně

Je tomu už půl roku, co přední pražská restaurace s francouzskou kuchyní Brasserie La Gare představila nové menu, které tradičně obměňuje na jaře a na začátku zimní sezony. Pod vedením šéfkuchaře Romana Rataje a kreativního šéfkuchaře Jana Kvasničky teď proto představuje na svém jídelním lístku zbrusu nové pokrmy.

V restauraci se za poslední období událo několik změn, z nichž jedna proběhla i na postu šéfkuchaře. Nový šéf kuchyně Roman Rataj, který do nové role postoupil z pozice sous-chefa, spojil síly s populárním Janem Kvasničkou. Výsledkem jejich spolupráce je lákavé á la carte menu. „Stále vycházíme z několika francouzských regionů“ říká Roman Rataj. „Jedná se především o ty severnější, tedy Alsasko a Burgundsko, které jsou nám svým podnebím bližší,“ dodává.

Zimní menu je inspirováno kuchyní severofrancouzských regionů.Zimní menu je inspirováno kuchyní severofrancouzských regionů. | Brasserie La Gare

Jídla na lístku jsou všeobecně hutnější, zaměřená na lidský organismus připravený na zimní sezonu. Jak by se tedy dalo čekat, pro tento půlrok se zmenšila nabídka z grilu, a naopak přibylo více „plats principaux“, tedy hlavních chodů. Do těch vstupuje mnohem více surovin, které jsou nakládané, zavařované, či zpracované podobnou technikou. Co zůstává v běžné formě, je především dýně a kořenová zelenina.

V hlavní roli černý bez

Už první předkrm menu láká na vícero atraktivních atributů – marinovaná kachní foie gras, likér z černého bezu, krekry z ořechového chleba, bezová vata. „Černý bez jsme si na podzim nasbírali sami, z něj pak v kuchyni vyrobili likér, zbytek se zavařil“ vysvětluje Jan Kvasnička. Z likéru se vyrobí cukr a z něj pak bezová vata, podávaná k tomuto předkrmu.

Velmi příjemný začátek degustace francouzské kuchyně zajistí další z předkrmů, tartar z hovězí svíčkové s lanýžovým krémem, nakládaným žloutkem, ořechy a smaženou šlachou. Žloutek je v tomto případě dehydrovaný a na pokrm se strouhá. Opět jde o zajímavou sezónní kombinaci poutavé suroviny a výborné francouzské kuchyně.

Hlavní jídla lákají na zvěřinu i plody moře

Á la carte je v Brasserii La Gare pokaždé přehlídkou skvělých hlavních jídel. Ani tentokrát tomu není jinak. Novinkou je například jelení bourguignon, který patří mezi dominanty tradiční burgundské kuchyně. V La Gare ho kuchaři podávají s kdoulemi zavařenými na podzim přímo v kuchyni restaurace.

Gurmány nadchne také boudin noir s uzeným lojem, jablky, fenyklem a smetanou – vynikající „zimní“ jídlo stejně tak jako třeba telecí dršťky v omáčce z vína a pečených paprik či klasika v podobě kohouta na víně.

Na své si přijdou i příznivci lehčích jídel.Na své si přijdou i příznivci lehčích jídel. | Brasserie La Gare

Pokud má host chuť spíše na lehčí či mořskou kuchyni, obsluha mu jistě doporučí pánev s plody moře, díky které ochutná na jednom talíři krevety, slávky nebo kalamáry. Ty jsou podávány s omáčkou crustacea z korýšů, která všechny chutě krásně propojí a vyladí atmosféru Francie, která je pro Brasserii La Gare tak typická.

Pokrmy jsou samozřejmě doplněny o lahodná francouzská vína. Ta sommelier z La Gare osobně vybírá přímo ve vinařstvích a následně je lidé z restaurace sami dováží do Prahy. Nic není ponecháno náhodě, aby si hosté z restaurace odnesli maximální kulinářský zážitek.

Gurmánský zážitek korunuje sladká tečka na konec.Gurmánský zážitek korunuje sladká tečka na konec. | Brasserie La Gare

La Gare dostane nový moderní kabát

Zimní menu je o to atraktivnější, že bude k mání jen zhruba do poloviny ledna 2019. Restaurace se pak plánovaně zavírá, neboť v ní proběhne radikální rekonstrukce interiéru i zařízení kuchyně.

Vznikne tak La Gare, která bude propojovat moderní design, eleganci, komfort a příjemné zázemí pro hosty, kteří si zde budou moci ještě lépe vychutnat francouzskou gastronomii i celý čas strávený v restauraci.

I po rekonstrukci zůstane La Gare nejkratší cestou do Francie a její slavné kuchyně. Nabídka bude širší, tradice ale zůstanou. „Hosté se určitě nemusí bát, že by osvědčená klasika, jako je třeba kohout, šneci nebo cibulačka, v nové nabídce chyběla,“ dodává s úsměvem Jan Kvasnička.