Rušíte noční klid? Na zbrojní průkaz zapomeňte. Jsou ale zbraně, na které ho nepotřebujete

3. leden 2019

Zbrojní průkaz je oficiální doklad, který opravňuje majitele nakupovat, držet a nosit střelné zbraně. V Česku je kolem třech stovek tisíc držitelů tohoto dokladu. Někteří ho mají kvůli svým koníčkům, jiní zase k osobní ochraně.

„Důvodů, proč vlastnit zbrojní průkaz je hned několik. Můžete být vášnivým sběratelem historických zbraní, nebo se chcete věnovat sportovní střelbě. Zatoužíte-li být myslivcem, pak také musíte mít zbrojní pas, stejně tak, když chcete sloužit u policie. I obyčejný člověk bez úhony a beztrestný má možnost tento průkaz získat, čistě pro svoji osobní potřebu. Je zajímavé, že Češi mezi sebou o tom moc nemluví, ale zbrojní pas už má tři procenta populace a to mi na Evropu nepřijde málo,“ říká se zaujetím zkušební komisař Jakub Engelmajer.

Podmínky pro získání

Obecně platí, že o zbrojní průkaz skupiny A, D nebo E může zažádat osoba starší 21 let a o zbrojní průkaz skupiny B nebo C osoba starší 18 let. Žadatelé musí složit zkoušku z odborné a zdravotní způsobilosti. Bezúhonnost zajišťuje, aby zbrojní průkaz nemohla získat osoba, která se v minulosti dopustila závažné trestné činnosti, pokud od rozsudku nebo ukončení výkonu trestu neuběhla předepsaná doba.

Čtěte takéPřibývá lidí se zbrojním průkazem, ukazují policejní statistiky

„Málokdo ale už ví, že je třeba také splnit spolehlivost. Zákon se tak brání proti problémovým osobám, které pijí nadměrně alkohol, užívají drogy, anebo se dopouští závažných přestupků. Například když opakovaně ruší noční klid, nebo poškodí historickou kašnu v centru města,“ uvádí z praxe komisař.

Zbrojní pas o velikosti řidičského průkazu nebo občanky ale nemusíte vlastnit vždy. Střelné a palné zbraně koupíte v obchodě běžně i bez něj. „Jde třeba o luky, kuše, vzduchovky, nebo pepřové spreje ve tvaru pistole. V případě sebeobrany bych ale volil raději sprej v klasickém tvaru, abyste nebudili dojem, že máte střelnou zbraň. Pachatel by mohl zareagovat ještě agresivněji s o mnoho horšími následky,“ varuje Jakub Engelmajer.

Skupiny zbrojních průkazů:

  • Skupina A pro sběratelské účely
  • Skupina B pro sportovní účely
  • Skupina C pro lovecké účely
  • Skupina D pro výkon zaměstnání nebo povolání
  • Skupina E pro ochranu života, zdraví nebo majetku
autor: RIH
Spustit audio

Související