Kostel v Pravoníně je původně románská rotunda s věží

Kostel sv. Jana Křtitele v Pravoníně v okrese Benešov je původně románská rotunda s věží, v níž byla tribuna. Kostel byl postaven přibližně v první čtvrtině 13.století, s velkou pravděpodobností premonstrátským klášterem v Louňovicích.. Na severní straně kostela byla přistavěna  barokní sakristie s mansardovou střechou, v jejímž patře je oratoř, obdobná budova přiléhá i na západě k věži. Na severní straně lodi je patrno původní románské zazděné okno a tu také zachován fragment původního portálu, který vede nyní z lodi do sakristie. Loď i apsida jsou členěny pilastry a jsou plochostropé.

Půdorys kostela

Kostel byl upraven barokně v 17. stol. Kruchta na dvou pilířích je  podklenuta valeně s lunetami, sakristie je  klenuta valeně s lunetami, západní vstupní předsíň je plochostropá. V lodi jsou nové nástěnné scény ze života Kristova. V letech 1724 až 1734 zde majitelem panství Janem Ignácem hrabětem z Millesima umístěn zázraky opředený milostný obraz Panny Marie Millesimovské, ke kterému se sem konaly velké poutě. Mariánská tradice obnovena ve 2. pol. 20. stol. děkanem Antonínem Konopišťským, když roku 1966 nechal vyhotovit a umístit sem kopie tohoto obrazu (odcizená 1988) a roku 1979 reliéfem Panny Marie Millesimské nechal opatřit jeden ze dvou nových pravonínských zvonů a pojmenoval ho Panna Maria Pravonínská. Při západní straně se nachází kruchta s varhanami z roku 1808, které daroval zámecký pán Jan Pachta z Rájova.

Hlavní oltář

Hlavní oltář je  z poslední čtvrti 18. století, v podobě svatostánku na menze s dvěma anděly po stranách a obrazem Křtu Páně na zdi, neseným dvěma anděly. Kazatelna ze 2.čtvrti 18.století je barokní, v podobě trojbokého řečniště s reliéfy a stříšky s plastikami. Oltář Panny Marie je  pseudobarokní se sochou Immaculaty uprostřed a soškami po stranách. Protějškový oltář Krista Spasitele je soudobý.

Náhrobní kameny ve zdi kostela

Kostel je obklopen hřbitovem. Ve zdi po stranách hlavního vchodu do kostela jsou zasazeny náhrobní kameny  a podle znaku na náhrobníku se jedná o bývalého majitele Pravonína Václava Vejvody ze Stromberka, zemřelého v roce 1779.

Podle : Kol., Umělecké památky Čech P/Š, 3.svazek

(lh,turistickelisty.cz,foto archiv)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...