reklama

Nejbohatší Češi

redakce dne 02. 01. 2019 - 00:00

Být nejbohatším Čechem se vám zřejmě v dohledně době úplně nepodaří. Nemusíte zoufat, neboť ani druhý nejbohatší Čech se jedničkou jen tak nestane.

Samozřejmě, že krizové scénáře, ve kterých tuzemská miliardářská jednička Petr Kellner ztratí značnou část hodnoty svého majetku a na jeho místo dosedne druhý v pořadí (a současný předseda vlády) Andrej Babiš, se drtivou pravděpodobností neuskuteční. Rozdíl v majetku mezi Petrem Kellnerem a Andrejem Babišem je enormních 235 miliard korun.

Čtěte také: Kam uložit miliardu…

V první desítce není žádná žena. Všichni miliardáři v první desítce dle časopisu Forbes Česko zbohatli po roce 1989. Řada z nich prostřednictvím privatizace státního majetku. Najdou se mezi nimi i podnikatelé, kteří zbohatli na základě nápadu. To je případ spolumajitelů antivirové společnosti Avast Pavla Baudiše a Eduarda Kučery anebo Daniela Křetínského.

Žebříček nejbohatších Čechů v roce 2018 (v mld. Kč)

PořadíMiliardář20182017

1.Petr Kellner310310

2.Andrej Babiš7588

3.Karel Komárek6755

4.Radovan Vítek6057

5.Daniel Křetínský5950

6.Pavel Tykač3131

7.Pavel Baudiš2721

8.Marek Dospiva2220,7

9.Eduard Kučera1921

10.Zdeněk Bakala1818

Zdroj: Forbes Česko

Jak se vytvářejí žebříčky nejbohatších Čechů?

Miliardářské žebříčky, kromě již zmíněného magazínu Forbes, vytváří i časopis Týden nebo ekonomický deník E15. Informačním základem pro žebříčky nejbohatších Čechů slouží především výroční zprávy zastřešujících společností. Ve všech případech jde pouze o kvalifikované odhady. Realita by nastala v okamžiku kompletního prodeje majetku daného miliardáře. V případě Petra Kellnera jde o jeho hlavní manažerskou společnost PPF, u Andreje Babiše pak Agrofert. Majetek se dále skládá po jednotlivých společností.

Čtěte také: Kam investují američtí miliardáři

Do PPF patří například Home Credit, PPF banka, Air Bank, CETIN, 02 Czech Republic nebo třeba Škoda Transportation. Do Agrofertu spadá více než 250 firem z oblastí chemie, potravinářství, zemědělství, pozemní techniky, dopravy a technologií, lesnictví a dřevařství, obnovitelných zdrojů a médií.

Čtěte také: Kolik nul má miliarda?

Selfmade, privatizace, dědictví a dělení majetku

Rozdělit lze i původ majetku. V Česku, stejně jako v postsocialistických zemích vznikla část miliardářů na základě privatizace tehdejšího státního majetku. Miliardáři a milionáři vypracovaní z nuly se označují jako selfmademani (bez rozdílu pohlaví). Často miliardáři vznikají i dělením rodinného majetku – to je příklad Jitky Cechlové Komárkové, která je bratrem Karla Komárka (třetí místo v žebříčku). Zde je vhodné uvést, že Komárkovi jsou proti sobě rozdělení a vedou spolu několik soudních sporů. Rozepře nejsou pouze mezi sourozenci Karlem a Jitkou, ale i s jejich otcem.

Čtěte také: Polovina Čechů ovládá finanční majetek v objemu 3,6 bilionu korun

Poslední možností nabytí majetku je dědictví. V Česku zatím příliš dědiců miliardových majetků nemáme, v zahraničí jde o běžnou věc. Zářným příkladem je třeba Paris Hilton.