Dauhá: Berdych si po 11 měsících zahraje semifinále, Djokovič musel opět otáčet

3. 1. 2019, 19:21
Aktuality 74
ATP DAUHÁ - Tomáš Berdych po jedenácti měsících vyhrál tři zápasy po sobě a ukončil stejně dlouhé čekání na semifinále. V Dauhá se do něj dostal po dvousetové výhře nad Francouzem Pierrem-Huguesem Herbertem. O první finále od května 2017 se utká s Italem Marcem Cecchinatem. Druhý den po sobě musel otáčet nepříznivý vývoj utkání první hráč světa Novak Djokovič.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych v Dauhá hraje poprvé od loňského června a v novém oufitu od italské značky Hydrogen. A zatím se mu po půlroční pauze, během které dával dohromady bolavá záda, daří. 

V prvních dvou kolech třiatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí zvládl těžké testy proti Němci Kohlschreiberovi a Španělu Verdaskovi a dnes potvrdil roli favorita proti Francouzi Pierru-Huguesi Herbertovi

V prvním vzájemném duelu s o šest let mladším Herbertem, který je 55. hráčem světa a úspěchy sbírá hlavně ve čtyřhře, ztratil po svém podání jen jedenáct fiftýnů. Jediné dva brejkboly zlikvidoval a nakonec přemožitele nasazené dvojky Dominica Thiema porazil za 70 minut hry snadno 6-2 6-4. 

Tři zápasy po sobě Berdych vyhrál poprvé od loňského února, kdy si zároveň v Marseille zahrál své poslední semifinále. V Kataru je mezi nejlepší čtyřkou počtvrté za posledních pět let, jeho maximem je finále z roku 2015. 

O své první finále od května 2017 si nejlepší český tenista, který získal svůj poslední třináctý titul už v říjnu 2016, zahraje v pátek proti italskému antukáři Marcu Cecchinatovi,. Dvacátý hráč světa si ve večerním čtvrtfinále poradil 7-6 6-2 se Srbem Dušanem Lajovičem a poprvé v kariéře postoupil do semifinále turnaje ATP na tvrdém povrchu.

Djokovič znovu v problémech
Novak Djokovič před startem nové sezony vyhrál prestižní ehibici v Abú Dhabí a v Dauhá odstartoval suverénní výhrou nad Damirem Džumhurem, další dva soupeři ho ale nečekaně potrápili. Včera jednatřicetiletý Srb otočil duel s Maďarem Martonem Fucsovicsem a dnes si po podobném průběhu poradil s Gruzíncem Nikolozem Basilašvilim.

Na začátku zápasu Djokovič neudržel dva ze tří servisů a set už zachránit nedokázal. Ve druhé sadě sice uhrál na příjmu jen šest fiftýnů, z toho da po soupeřově chybě, i to mu však stačilo k rozdílovému brejku a vynucení si třetího dějství.

V jeho úvodu srbský favorit nepotvrdil brejk ale od stavu 1-2 získal tři gamy po sobě a náskok už nepustil. Nakone czvítězil po dvou hodinách 4-6 6-3 6-4 nazvdory tomu, že po svém podání přišel o více než každý třetí míček (30/86).

Svou neporazitelnost v Dauhá Djokovič prodloužil na 13 utkání. O další finále, ve kterém chyběl z posledních osmi turnajů jen jednou, se šampion z roku 2016 a 2017 utká s Robertem Bautistou. Se Španělem. který si dnes poradil 6-4 6-4 se Švýcarem Stanem Wawrinkou, vede ve vzájemné bilanci 7-1.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.386.665 dolarů
čtvrteční výsledky (03. 01. 2019)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Berdych (ČR) - Herbert (Fr.) 6-2 6-4
Djokovič (1-Srb.) - Basilašvili (5-Gruz.) 4-6 6-3 6-4
Bautista (7-Šp.) - Wawrinka (Švýc.) 6-4 6-4
Cecchinato (4-It.) - Lajovič (Srb.) 7-6(2) 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

74
Přidat komentář
Kozoroh
Hmm, tak mé přání ze včerejška se nesplnilo a Novak opět jde do tří setů :(
Reagovat
smazaný uživatel
Navyše teče aj v úvode tretieho.

Djokovic je daleko od optima.
Reagovat
milik254
A poprvé tady v Doha nemá na své straně moc momentum.
Reagovat
turista
Měl by mít připravený nějaký emergency režim, když se nedaří a Bautista bojuje jako zběsilý.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic dnes prehral, lebo ho celý čas (minimálne tretí set) Bautista tlačil a hustil do neho, čo sa zmestí. Čo je teda prekvapujúci fakt, že si pán hardu nechá diktovať od antukára a len a len sa bráni a vracia. Úplne mu chýbal útok, razancia, myšlienka, vo všetkom bol slabší. Djokovic nemá formu a AO je na prvý pohľad k dispozícii naozaj pre toho, kto sa najlepšie vyspí.
Reagovat
janek_da
zajimavy antukar ktery ma daleko lepsi vysledky na hardu nez antuce

ve finale ATP
12 na hardu
2 na antuce
Reagovat
smazaný uživatel
Okej, poškrabkám ti Ego. Máš pravdu. Nie je to typický antukár.
Reagovat
janek_da
Koukam vsechno musis okomentovat a nestaci napsat "ok muj omyl"
Reagovat
Pe3k
Hádej jak si asi vysloužil přezdívku Trollhand?
Reagovat
EllNino
Antukář ... asi jako Lopez
Reagovat
Kozoroh
Narozdíl od předchozích dvou zápasů dobrý start do utkání :-)
Reagovat
turista
Jen tak dál.
Reagovat
peggy
Snad jiz vypadne.
Reagovat
makro99
Vyzrálý travař Darcis dnes zase kouše... urval druhý set a dokonce s brejkem.
Reagovat
turista
No ale Ivo Karlovič se nakonec do toho finále dostal. Stále se mu vyplatí hrát tenis.
Reagovat
makro99
je to tam. a se svým jedinečným stylem může posbírat ještě nejeden rekord :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tsonga fantastický výkon. Okrem malého zaváhania v prvom sete sa mu prakticky nedá čo vytknut. Je jasné, ze Alexovi bude za par rokov patrit svet, neuveritelný BL standard, ten chalan nič nekazí, na razancii oproti minulej sezóne ešte popracoval a ešte určite popracuje. Uz teraz pripomína mladého Hewitta mixnutého s Djokovicom, som na neho zvedavý...

Tsonga má naopak pred sebou uz len pár sezón, ale je skvelé vidiet, ze neprisiel len dohrat, ale spolu s Berdychom vidíme ako im tenis opat velmi chutí. Ak si zachovaju tento standard, mozu opat robit problémy najlepším..
Reagovat
SwissMaestro
Je to tak. Ta chuť je na Berdychovi a Tsongovi vidět. Mohou dosáhnout velkých věcí jestli je zdravíčko podrží : )
Reagovat
smazaný uživatel
Na Masters a ATP500 určitě. Na GS podle mě nemají na ty nejlepší moc nárok. Berďa mi nevadí, bohužel má smůlu ve svém datu narození. Kdyby to bylo později, tak by ten GS vyhrál a možná ne jeden. Na GS vyhučel snad v 90% případů s někým z BIG3.
Reagovat
EllNino
zase nepřeháněj, prohrával s Bolellim, Monfilsem, Tursunovem, Llodrou ... měl každoročně jeden, na kterém vyhučel v 1. nebo 2. kole ...
Reagovat
janek_da
Ovsem nejlepsi byla prohra s jednim frantikem zpoza stovky s vedenim 2:0. Sice na FO, ale prece jen.
Reagovat
Marduch
tak zrovna s BIG 3 to na GS bude sotva třetina, dokázal tam huknout opakovaně s Čiličem, Gulbisem, Wawrinkou, Simonem, Roddickem, s Můrou x-krát, dále s Chardym, Dolgopolovem, Khačanovem, Gasquetem, Tsongou, del Potrem, Monfilsem, Fishem, Llodrou, Korolevem, Soderlingem, Gonzalezem, Garciou-Lopezem, Verdascem, Querrym, Bolellim, Davyděnkem..
Reagovat
mahycek
Tomík to tam všechno vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
To by byl pro Berďu solidní návrat. Titul z Doha, ve finále by toho Bautistu porazit měl. :)
Reagovat
SwissMaestro
:D
Reagovat
turista
Ve finále Bautistu? To spíš tam bude mít Djokoviče.
Reagovat
Kozoroh
Kamilos vtipkuje.
Reagovat
Fransoas
Pro Tomáše bude Ital Cecchinato docela výzvou.On je nevyzpytatelný,ale věřím,že Tomáš využije aktuální formu a že ho porazí.Držim všechny palečky.
Reagovat
No-le
V článku - včera jedenatřicetiletý Srb...?!?!?!?!? Nole se narodil v květnu ((((;
Reagovat
Stan_Borowitz
Včera porazil, ne že mu bylo včera jedenatřicet...
Reagovat
Dobry-den
:D
Reagovat
EllNino
málem se Djokové dostali do deblového finále :/ ... 1:5 v STB ještě stáhli, měli mečboly, jeden na Novakově servisu ... pro Marka škoda :)
Reagovat
steve79
Tomas je buh. Po dlouhe dobe cesky zastupce v semifinale na prestiznim turnaji.
Reagovat
steve79
Doufam, ze se aspon do top 15 vrati. Neobhahuje zadne body, takze by mel mit cistou hlavu.
Reagovat
EllNino
obhajuje čf a AO
Reagovat
Dobry-den
Zatím je to nad očekávání dobrý. A může to být ještě lepší, protože v semifinále ho čeká jeden z antukových specialistů, takže Tomáš bude favoritem. A bez šance by nemusel být ani proti Djokovičovi, ten na malém turnaji zatím nehraje úplně svůj top tenis...
Reagovat
PetaM
Novak další finále neprohraje ... To už by bylo moc :D
Reagovat
turista
Taky si to myslím. Přece jenom není jako Nišikori aby prohrával jedno finále za druhým.
Reagovat
George_Renel
Ještě stojí za podotknutí, že hrál dnes jen cca 20 hodin od konce včerejšího zápasu.
Reagovat
SwissMaestro
Budu za šílnce, ale věřím, že Djokoviče by v případném finále mohl porazit. A i na GS by mohl udělat upset pokud mu nalosují např. Federera hned do prvního kola/druhého kola. Nebude mít absolutně co ztratit.
Reagovat
Kozoroh
https://media.giphy.com/media/XsUtdIeJ0MWMo/source.gif
Reagovat
smazaný uživatel
Federera nedá. Má ho v hlavě a speciálně na AO. Tam s ním prohrál poslední tři roky, kdy dostal absolutní nakládačku a neuhrál ani set. Spíše Nadala, nebo Djokoviče by dát mohl, s nimi třeba vyhrál poslední a předposlední zápas. Federer je pro Berďu to nejhorší, co může být, nutí ho chodit na síť a mění rytmus hry. Murray, Nole, nebo Rafa mimo antuku jsou možná pro Berďu hratelnější.
Reagovat
Marduch
docela kuráž, považovat skreč Djokera ve W za vítězství Berdycha:)
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde o skreč. Tomáš byl v tom zápase lepší. Chápu, že byl Nole indisponovaný, ale ten zápas jsem viděl a když dělal své pěti metrové šňůry, tak mi moc zraněný nepřipadal.
Reagovat
SwissMaestro
Kdyby Djokovič první set vyhrál tak by zápas pravděpodobně neskrečoval....100% Djokovič to samozřejmě nebyl ani náhodou. Je však fér říci, že mnohdy to na druhé straně nebyl stoprocentní Berdych :)
Reagovat
smazaný uživatel
S tím souhlasím. Ten vyhraný první set rozhodl určitě o skreči. Mě Nole tak moc zraněný zase nepřipadal.
Reagovat
Marduch
Kamile skreč je skreč, jaké ohledně toho máš pocity, není v souvislosti s tvým původním výrokem o výhře Berdycha moc relevantní. On už totiž Djokovič na GS neskračoval pár zápasů ani za stavu 0:2 na sety, které pak nakonec vyhrál.
Reagovat
SwissMaestro
Pravda. Poslední 3 zápasy na AO s Fedexem dostal klepec, ale tak přijde mi, že je svěží. Federer je zase o něco starší - v roce 2015 taky nikdo nečekal klepec s Andreasem. Současný Andy Murray není pro současného Tomáše soupeř. Tom by jej vyřídil ve třech.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady nejde až tak o věk, jako o styl, který současný Federer praktikuje a ten je pro Berdycha nejhorší možný. Navíc si sám podlomil větev když loni říkal "S Rogerem už to asi nikdy nedopadne".
Reagovat
makro99
to je rafinovaná taktika... to používají i zkušení amatérští hráči pro otupení pozornosti soupeře :)
Reagovat
Kozoroh
"Spíše Nadala, nebo Djokoviče by dát mohl,"
Jistě a příště by mohl porazit Nadala na RG :D Trochu soudnosti, Kamilosi...
Reagovat
Herbert_Hoover
Comeback veskrze snový :)
Reagovat
Fransoas
Tomáš zvaný Berdyš se opět vrací po delší době.Předcházející soupeři měli nahráno více za celou sezónu a právě Semifinále je tímto nesporně úspěchem.Gratulace.
Reagovat
Torn
v Dauhá ho často vyslovují jako Berdyk :D
Reagovat
Kytka
Já koukala na stream s italským komentářem a ti mu říkají správně: Berdych. Či spíše s přízvukem Bérdych.
Reagovat
Torn
Jo, na ty jsem koukal dneska a znělo to až překvapivě podobně českému, ale anglicky komentář tragický jako vždy.
Reagovat
SwissMaestro
Dneska nebylo o čem :)
Reagovat
Torn
Tomáš hrál velice slušně a situace si ohlídal. Příjde mi, že i na kurtu působí zatím trochu víc uvolněně a bere to s nadhledem, takže to možná už tak vnitřně neřeší. Přál bych mu finále a tam Novaka, ideálně ho ještě porazit, aby věděl, že může hrát s těmi nejlepšími vyrovnané a vítězné zápasy. Se trochu bojim, že pokud dojde do finále a vyklepne ho Novak, trochu ho to vrátí k tomu, že na ně fakt nemá a klidně mu mohou naservírovat skóre 6:0 a 5:0 a on to s nimi stejně projede. Budu doufat, že se to nestane.
Reagovat
Kytka
To finále není vůbec nereálné, vzhledem k soupeři v semifinále - LLajovič/Cecchinato.
Reagovat
Torn
Taky si myslim, že na to kvalitou hry má, na SF víc než průchozí.
Reagovat
Fransoas
Nevěřim tomu,že velikáni tenisu by ho mohli vypoklonkovat výsledkem,který jste uvedl.On byl vždy velký bojovník,ikdyž tvrdil že si zápasy musel jakoby vydřít a stálo ho to hodně sil.Uvidíme v jaké bude celkové pohodě.
Reagovat
EllNino
Vynikající výkon ... servis, forehand, return, všechno ... Nutno říci, že všechny 3 brejky získal Tomáš z gembolů soupeře, ve třetí hře z 0:40, v páte hře z 15:40 a hned v prní hře druhého setu taky z 0:40 ...a to ještě jednu hru málem Pierre ztratil ze 40:0 a sám nevyužil stav 40:15 na returnu ... takže zápas podle skóre sice jednoznačný, ale byl hlavně o koncentraci a big pointech a o vůli nevzdat ani deficit 0:40 ... což je hodně pozitivní :)

Jinak opravdu svěží aktivní tenis plný drtivých forehandů, několik skvělých náběhů na síť, servis prakticky nebrejknutelný :)

Nečekal jsem ... v semifinále Lajovic/Cecchinato, snad toho losu Berďa využije :)
Reagovat
Kytka
V odvracení breakballů býval Tomáš ve svých nejlepších letech dobrý.
Reagovat
EllNino
ale tohle bylo spíš odvracení gembolů :D
Reagovat
George_Renel
Tomáš dnes nedal soupeři ani čuchnout.
Slovy českého popového klasika: Tohle jsem opravdu nečekal. :-D
Reagovat
Kytka
Jo, dva breakbally si Herbert vydobyl, či spíše mu je Tomáš daroval.
Reagovat
Kytka
Super. Gratulace veliká. Jako v dřívějších letech, Herberta tam jako správný mazák školil.
Reagovat
George_Renel
Hlavně se vrátil k tomu co hrával před lety, než začal experimentovat s kouči a superkouči. Jednoduchý, ale vyvážený tenis, skvělý forhend, i podání je zpět.
Reagovat
Marduch
Opět ten asi posté opakovany omyl.. vypinkavanou začal hrát uz pod Krupou.
Reagovat
enka
Jo,jo,souhlas ! Jestli on ten Berďa místo lěčení zad netrénoval servis ,toho půl roku ?? Radost se dívat...
Reagovat
tommr
vypadá to, že je Tomáš zpátky v plný formě. Snad ty jeho záda ještě pár let vydrží. Je fajn mít zase na okruhu českýho tenistu na kterýho se dá koukat ... :)
Reagovat
EllNino
je to tak, protože vidět Jiřího, jak se trápí s Hoangem a pak dostane klepec od Paira, opravdu nemusím ... nebo jak se Adam se Zdeňkem trápí na challengerech ... max toho Lukáše ještě někd rád vidím, jeho hra má aspoň jiskru a šmrnc ... a nebo mladý, Macháče, Rikla, oba hrají pěkný tenis, ty bych rád viděl výš
Reagovat
Torn
No, já se už koukám max. na Lukáše, když nehraje Tomáš, protože Pavlásek, Veselý a spol. předvádí horší tenis než na WTA 240. hráčky světa.
Reagovat
Kytka
Právě, už je to jako ještě předloni, houf holek a Tomáš. Jen ať záda drží. A dalších pár bodíků. Malinko sice, ale ať má před AO trochu rezervičku. Tam nasazený nebude. Ale kdyby mu padl na první kolo Anderson , nevím, kdo by z toho byl víc nešťastný. I když se Anderson poslední rok hodně zvedl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist