Na cestu za Oskary se vydává drama plné černého humoru

4.1.2019 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Na královském dvoře nešťastné a slabé britské panovnice Anny Stuartovny dochází ke každodennímu boji o její vrtkavou přízeň.

Stuartovna

Usilují o ni nejen ministři a vojevůdci, ale především její dvě společnice, Lady Sarah a komorná Abigail. Tyto dvě dámy se v dramatu plném černého humoru nezastaví před ničím.

Plachá a přehlížená

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů.

Video
Trailer k filmu Favoritka o Anně Stuartovně

Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne.

Podcenila sestřenici

Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí.


Ctižádostivá Abigail v podání Emmy Stone

Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky.

Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty.


Lady Sarah (Rachel Weisz) jen těžko snáší, že její postavení se hroutí

Krutost postav

Režisér Yorgos Lanthimos zrežíroval Favoritku jako své první historické drama po filmech Humr a Zabití posvátného jelena, které si jsou s jeho novinkou podobné černým humorem a až ledabylou krutostí jeho postav.

„Chtěli jsme ukázat krutost těch postav. Společnost byla rigidní a byli jste zaseknutí tam, kde jste se narodili, takže vaší jedinou šancí bylo ovlivňovat lidi kolem vás,“ říká scenárista Toby McNamara.


Lord Robert Harley (Nicholas Hoult) s dalšími ctihodnými poddanými před Jejím Veličenstvem

Film Favoritka již získal dvě ceny na festivalu v Benátkách a je nominován na pět Zlatých glóbů. Všichni významní ze světa filmu očekávají, kolik že přijde nominací na Oscary…

otz, ŽenyproŽeny.cz
Foto CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Na cestu za Oskary se vydává drama plné černého humoru

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci