Dnes Pátek - zatazeno 9°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Za brutální útok na cestujícího uložil soud Lotyšům deset a osm let vězení
Soud odsoudil dva příbuzné muže. Ilustrační foto: Freeimages.com

Za brutální útok na cestujícího uložil soud Lotyšům deset a osm let vězení

Za loňské brutální napadení spolucestujícího v pražském autobusu městské hromadné dopravy uložil soud Lotyšům Olegsovi Lukjanovsovi a Antonsu Maslaksovi deset a osm let vězení a navíc také desetileté vyhoštění z Česka. Napadený jedenapadesátiletý muž zemřel několik měsíců po útoku na následky způsobených zranění. Rozsudek není pravomocný, cizinci se domáhají zproštění viny.

Muži čelili obžalobě z vraždy, pražský městský soud je však potrestal za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a za výtržnictví. Státní zástupkyně požadovala pro oba cizince 12 let odnětí svobody.

Dvaačtyřicetiletý Lukjanovs se hájil tím, že se pouze bránil a odzbrojoval muže, který prý mířil zbraní na ostatní cestující včetně dětí. Jeho devětadvacetiletý zeť Maslaks připustil, že se do konfliktu následně sám zapojil, rozhodně prý ale neměl v úmyslu někoho zabít.

Incident se stal loni 13. března odpoledne v zaplněném autobuse, který mířil Strakonickou ulicí do konečné zastávky na Smíchovském nádraží. Lukjanovs s Maslaksem nastoupili v Radotíně, každý do jiné části vozu. Oba předtím vypili několik piv.

Lukjanovs se pak dostal do sporu s českým cestujícím, který seděl zády k němu. Konflikt vygradoval tak, že Čech, který měl v té době v krvi 3,5 promile alkoholu, vytáhl plynový revolver. Lotyš se s ním začal o zbraň přetahovat, až z pistole vyšla rána směrem k podlaze vozu.

Podle rozsudku poté Lukjanovs zasadil svému protivníkovi nejméně 12 silných úderů pěstí do hlavy. Mezitím k nim údajně doběhl Maslaks, který na napadeného dvakrát šlápl, třikrát jej silně udeřil do hlavy loktem a jednou zvysoka dosedl na jeho trup.

V útoku dvojice podle rozsudku pokračovala i přes prosby ostatních cestujících, aby svou oběť nechala být. Cizinci pak z autobusu vystoupili, odešli a policie je dopadla až po několika dnech. Napadený muž se po operaci mozku už neprobral z bezvědomí.

Matka a dvě sestry oběti požadovaly po dvojici náhradu nemajetkové újmy v celkové výši 2,2 milionu korun. Soud přiznal pozůstalým celkem 650 000 korun.

Maslaks v minulosti nebyl trestán. Lukjanovs, který v Praze žije 12 let, byl v Česku odsouzen za autonehodu, kterou způsobil v opilosti a bez řidičského oprávnění. Později také za zpronevěru, protože dal do zástavy cizí věci.

Dopustil se rovněž několika přestupků, například v opilosti vyhrožoval ostraze obchodu. Jeho družka na něj podala trestní oznámení za domácí násilí.


Autor: ČTK

Při napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž

Dnes v 08:08

Pražští policisté ve čtvrtek odpoledne zasahovali u případu napadení v autoservisu v Řepích. Zemřel tam muž, dalšího policie zadržela.

Mladík měl halucinace, podle kamaráda užil LSD

9. dubna 2024 ve 14:46

Službu bez opilých nebo zdrogovaných lidí by strážníci sloužící v centru hlavního města hledali v paměti dlouho. Tentokrát šlo o 23letého mladíka po požití LSD.

Záměnu pacientek na Bulovce vyšetřuje policie jako ublížení na zdraví

29. března 2024 v 19:07

Záměnu pacientek ve Fakultní nemocnici Bulovka (FNB), kvůli které jedna z nich potratila, kriminalisté vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Na sociální síti X to v pátek uvedla policie. Oznámila také, že ji dnes kontaktoval právní zástupce jedné z pacientek. Zdravotníci...

Bezdomovci u stanice metra Luka

21. března 2024 v 11:53

Závadové osoby z celé republiky, omezené kompetence a personální limity strážníků. Tentokrát u metra Luka.

Další články
Nahoru