Regenerace po zranění a nemoci

Autor: Dušan Synek

Máme za sebou měsíc plný štědrosti, jídla, dárků, nákupů, rodinných sešlostí, ale zároveň také období plné stresu, onemocnění, či dokonce zranění a zrovna těmi méně příjemnými věcmi se bude tento článek zaobírat. První věc, kterou můžete momentálně očekávat, je ta, že když otevřete dveře vašeho domu, dostanete sladký polibek studeného větru. Následuje první krok, který uděláte opatrně, jelikož nevíte, zdali je na chodníku náledí. Dále jsou tu nepříjemnosti, jako vytápění auta, škrábání skla, když jedete do práce a mohl bych pokračovat dál a dál.

Onemocnění, nebo zranění, je, ať už chceme, nebo nechceme, součástí života. Tento stav nás omezuje v našich každodenních aktivitách, natož v těch sportovních. Někdo se k onemocnění staví tak, že si dá deload, tedy odpočinek od fyzické aktivity a jídlo dodržuje v mezích normy, nebo na jídlo úplně kašle a řekne si, že to nemá cenu. Suplementaci taky vynechá, protože když necvičí, tak to přece nemá smysl. Tady vás vyvedu z omylu. Dodržování makronutrientů a suplementace vám může se zraněním, nebo onemocněním pomoci. Ať už se jedná o rychlejší zotavení, uzdravení, nebo o udržení svalové hmoty, či sportovní výkonnosti. Jak strava, tak suplementace je nedílnou součástí sportovního, regeneračního, nebo reparačního procesu, proto neházejte flintu do žita, když vás postihne zranění, nebo nemoc.

Uvedu zde pár drobných rad, které vám zaručeně pomohou v případě, že jste nemocní, nebo se zotavujete ze zranění.

1) Hydratace: Díky pitnému režimu naše tělo dokáže z těla efektivně vyplavovat škodlivé látky a hospodařit s elektrolyty. Dehydratace organismu znamená také dehydrataci našich kloubů, které v případě zranění potřebují být hydratované doopravdy intenzivně. Navíc do sebe díky pitnému režimu můžete dostat prospěšné látky, které pomohou urychlit vaši rekonvalescenci, nebo při onemocnění (např. zázvor, ženšen, česnek atd...)

2) Bílkoviny: Mnoho cvičenců si myslí, že když nedrtí jejich svaly v posilovně, tak je příjem bílkovin zbytečný, tady vás ale vyvedu z omylu. Pokud nebudete přijímat dostatečné množství bílkovin, vaše tělo se bude nacházet ve stavu katabolismu, jelikož nebude mít dostatečné látky pro ochranu svalové hmoty (aminokyseliny). Zde bych doporučil jíst méně bílkovin ve vyšších frekvencích. Například 6 malých jídel, ve kterém bude vždy obsaženo alespoň 30g bílkovin. Tímto způsobem si zajistíte kontinuální příjem aminokyselin a vaše svaly budou maximálně ochráněny, jelikož zastavíte katabolismus.

3) Creatin: Vědecké výzkumy prokázaly, že suplementace creatinem v období, kdy sportovec necvičí, prokazatelně zlepšuje inzulínovou odezvu organismu, tudíž zvyšuje v těle anabolismus a tělo má efektivnější metabolické pochody, což opět vede ke zvýšené proteosyntéze ve svalech. Denní dávka creatinu by se měla pohybovat v rozmezí 5 - 10g.

4) Konzumace zdravých tuků + Omega3: Hlavní efekt tuků v lidském těle je kvalitnější hormonální odezva. V případě, že jste zranění a konzumujete tuky, vaše tělo dokáže ve větší míře vytvářet kolagen. Větší hormonální odezva také vede k lepšímu vyplavování imunitních látek. Další fakt je ten, že se vám po konzumaci tuků zvedne testosteron, který opět podpoří proteosyntézu, nastartuje anabolismus a vaše tělo tak lépe dokáže ochránit svaly.

5) Trávící enzymy: Když se lidské tělo nachází ve stavu onemocnění, má zhoršené funkce. Jedna z těchto funkcí je také snížení trávících aktivit. Je tedy vhodné suplementovat trávící enzymy, abyste podpořili lepší vstřebávání živin, ať už z potravy, nebo z jiných doplňkových zdrojů.

6) Curcumin: Pro někoho známé, pro jiné neznámé slovo. Jedná se o žluté, nebo oranžové barvivo, které je obsažené ve druhu rostlin z odvětví (kurkuma). Kurkumin se používá v tradiční čínské medicíně již po mnoho staletí pro své protizánětlivé účinky. Tato látka také dokáže "zabíjet" patogeny v těle, podporuje funkci imunitního systému a urychluje zotavení po onemocnění, či poranění. Vědecké výzkumy prokázaly, že podávání kurkuminu lidem po operačních stavech mělo signifikantní zlepšení a nižší pocity bolesti než u lidí, kterým bylo podáváno placebo.

7) Suplementace vápníku, hořčíku vit. D: Mnoho lidí si je vědoma efektu vápníku na vliv kostí, což je jeden benefit. Co už je však méně známá informace, tak vápník je hlavní složka pro svalovou relaxaci a hormonální odezvu, kdy oba tyto procesy podporují rychlejší hojení.
Horčík je minerální látka, která je v našem těle zodpovědná za více než 360 procesů, proto je jeho příjem naprosto nezbytný, ať již v období sportovní aktivity, nebo rekonvalescence.
Vitamín D podporuje funkci vápníku a je též potřebný pro kvalitní funkci kostí, proto je jeho dodávání v období zimního období velmi důležité.

8) Žádné hladovění: Hladovění, nebo snížené množství jídla je to poslední, co byste měli v období onemocnění, nebo zranění dělat. Vaše tělo potřebuje živiny k tomu, aby se lépe vypořádalo s onemocněním/zraněním. Navíc, jak jsem zmiňoval výše, bílkoviny ochrání vaše svaly, stejně tak, jako tuky, díky zvýšeným hormonů a proteosyntéze. Sacharidy tělo potřebuje k lepší metabolické flexibilitě a doplnění energie.

9) Zinek: Důležitá role zinku v lidském těle je ta, že podporuje anabolismus a zvyšuje testosteron, opět budete schopni lépe udržet svalovou hmotu. Rovněž také zvyšuje hormony, které jsou zodpovědné za rychlejší uzdravování. 15 - 30mg zinku denně vykoná svou službu.

Onemocnění, nebo zranění je velmi nepříjemná věc, kterou zažil každý. Není to ale stav, kterým by končil svět, nebo jste měli polevovat v určitých věcech, ba naopak. Pokud se v takovémto stavu nacházíte, musíte vašemu organismu pomoci, aby se s problémem vypořádalo co nejdříve a věřte mi, že hladověním, nebo přejídáním se junk food (nekvalitní jídlo), ležením na gauči u televize a nicneděláním, se váš zdravotní stav bude zlepšovat pomaleji a vy přijdete o značnou část svalů, jakmile se vrátíte do posilovny, budete zvedat mnohem nižší váhy a budete se cítit pod psa. Proto dejte šanci těmto bodům, které jsem vypsal výše a uvidíte, že se budete cítit lépe a váš návrat do sportovní aktivity bude značně lepší.