Aimtec hnv murr

Liberecká iQLANDIA a iQPARK slaví výročí

Obě liberecká science centra letos slaví významné výročí, ke kterému nadělí veřejnosti, a především školním skupinám FABLAB – moderní dílnu digitálního věku s CNC stroji a laserovými řezačkami.

 

Interaktivní expozice, stovky exponátů a originální doprovodný program přiláká každoročně turisty z České republiky i zahraničí. Do iQLANDIE loni dorazilo přesně 404 381 lidí, do iQPARKU potom 99 424. Z čísel je patrné, že popularizace přírodovědných a technických oborů prostřednictvím interaktivních exponátů, badatelských aktivit, vědecko-zábavních show či experimentů v laboratořích láká a je atraktivní.

Vzhledem k poloze Liberce zní ze science center kromě češtiny i němčina, polština, ale také slovenština, holandština či ruština. „V pohraniční, zejména v Německu, oslovujeme lidi napřímo. Naši lektoři se tam účastní nejrůznějších akcí, navíc kooperujeme s informačními centry, obchodní komorou v Drážďanech a její pobočkou v Žitavě, vzdělávacími a volnočasovými institucemi. Těmi jsou třeba umělecká společnost Lanterna Futuri, Motýlí dům v Jonsdorfu nebo Trixi Park v nedaleké Žitavě. V Polsku pak spolupracujeme s cestovními kancelářemi Mega Tours, Dziecięca Akademia Przygody, Akademia Podróży nebo science centrem Kierownik Centrum Nauki Keplera,“ upřesňuje Jana Pivoňková, marketingová manažerka. Tým iQLANDIE nezapomíná ani na české zákazníky, představí se na Holiday World, Future Port Prague, EDUCE či Jizerské 50.

K narozeninám bude FABLAB

iQLANDIA letos oslaví pět let od otevření a iQPARK, jako vůbec první zařízení tohoto typu v republice, 15leté výročí. „Aby se k nám lidi vraceli a přicházeli noví, musíme neustále zkvalitňovat naše služby, inovovat exponáty i program. V první polovině loňského roku jsme představili v iQLANDII Amesův pokoj, v iQPARKU Vodní svět. Letos naši obecně prospěšnou společnost čeká velký projekt. Vedle iQLANDIE, iQPARKU a Planetária spustíme čtvrtý samostatný provoz, a to FABLAB, který nás přijde na zhruba šest milionů korun,“ upozorňuje ředitel. FABLAB neboli fabrication laboratory je moderní dílnou digitálního věku. Vybavena bude 3D tiskárnami, lasery, vinyl cuttery i CNC stroji. „Dílna bude unikátní v tom, že bude otevřena nejenom veřejnosti, ale v dopoledních hodinách především školním skupinám. Chceme mladé lidi nadchnout pro vědu a techniku, podchytit jejich talent a schopnosti. Pro střední školy například připravujeme program, ve kterém budeme studentům simulovat celý výrobní proces – od rozpočtu, přes návrh projektu, jeho zhotovení, až po marketingovou kampaň,“ poznamenává Pavel Coufal, ředitel IQLANDIE. Aby IQLANDIA, o. p. s., zastřešila všechny čtyři provozy a zjednodušila komunikaci, rozhodla se pro rebranding, který se bude týkat hlavně aktualizace log a změny vizuálu.

Investovat se bude i v Planetáriu, a to do rozšíření nabídky filmů a živě komentovaných pořadů. V průběhu roku přibyde v iQLANDII třicítka exponátů, jako třeba Fotoluminiscenční stěna nebo Letokruhy, v iQPARKU se přemění celé jedno podlaží na expozici pod názvem „Už vím proč“ s desítkami vychytávek. „Návštěvníci se mají na co těšit. Spouštíme pro ně pravidelný seriál přednášek s přírodovědnou tematikou iQCAFÉ, chybět nebudou nové workshopy nebo badatelské aktivity. Z doprovodných akcí plánujeme výstavu Meteor 55, předávání vysvědčení humanoidem, Late night, Týden vědy a techniky, Noc vědců a spousty dalších. Na své si přijdou i školní skupiny, pro které jsou přichystány především programy v laboratořích,“ udává Jana Pivoňková

Provoz science center není zadarmo

Chod dvou science center něco stojí. Náklady na provoz byly v roce 2018 zhruba 60 milionů korun. „Nejnákladnější položky jsou pro nás mzdy, energie a spotřební materiál do expozic. Provoz financujeme převážně ze vstupného, projektů a sponzorských darů. Jsme proto rádi, že můžeme spolupracovat s takovými společnostmi, jako je ŠKODA AUTO, Innogy, Eurovia, Eko-Kom, ArtVision, ČSOB a další,“ podotýká Pavel Coufal. V loňském roce získala centra peněžní podporu rovněž od státní správy – půl milionu korun od Libereckého kraje a 400 tisíc korun od Statutárního města Liberec na vzdělávací programy pro základní a střední školy. Science centra zase naopak podporují region: za zboží, služby a výrobu exponátů utrácejí ročně u místních dodavatelů okolo 28 milionů, další desítky milionů v kraji potom nechají návštěvníci, kteří do QLANDIE a iQPARKU zavítají.

 
Publikováno: 4. 1. 2019 | Počet přečtení: 808