Přejít k hlavnímu obsahu

Chrápání i chronickou rýmu lze řešit laserovou operací

Trápí vás partnerovo nesnesitelné chrápání natolik, že přemýšlíte o oddělených ložnicích? Nebo vás obtěžuje celoroční rýma, na kterou žádné nosní kapky nepomáhají? Je na čase navštívit ORL specialistu a nechat se šetrně vyléčit pomocí moderních laserových přístrojů.

Chrápání nepatří mezi závažná onemocnění, ale dokáže velmi znepříjemnit život samotnému „chrápači“ i jeho spolunocležníkům. Tyto nepříjemné zvuky většinou způsobuje vlající měkké patro, které během spánku vibruje. Příčiny mohou být různé od nadváhy, přes nadměrnou konzumaci alkoholu až po tělesnou predispozici. Poměrně jednoduchým a šetrným laserovým výkonem lze měkké patro redukovat a zpevnit, a tím odstranit hlasité chrápání.

Při správné indikaci má laserová operace měkkého patra výborný efekt

Laserová operace chrápání (LAUP) probíhá velice jednoduše a bezbolestně. Trvá zhruba 15 až 20 minut a provádí se pouze v lokálním znecitlivění. Lékař upraví paprskem CO2 či diodového laseru tvar čípku a měkkého patra, které svou vibrací způsobují hlasité zvuky, čímž dojde k definitivnímu odstranění chrápání. V případě, kdy již po operaci LAUP není možné provést další redukci měkkého patra, lze využít ke zpevnění měkkého patra jiný druh laseru, který pouze prohřívá sliznice a zpevňuje ošetřovanou tkáň. Efekt tohoto dermatologického výkonu je však dočasný a je třeba ho opakovat.

TIP: odstranit chrápání jednou pro vždy jde bezbolestnou laserovou operací

Dejte sbohem chronické rýmě

Chronická rýma je zánětlivé onemocnění, které se vrací. Projevuje se sekrecí z nosu, která neustává. Chronická rýma se podobá alergické rýmě. Odliší je od sebe pouze délka trvání obtíží kožní testy provedené alergologem. Pokud je chronická rýma způsobena zduřelými sliznicemi, představuje laserová operace jednoduché řešení. ORL specialista nejprve provede vstupní test, při němž předvede pacientovi možný výsledek zákroku aplikací vatiček se speciálními nosními kapkami do nosu. Pokud test prokáže zlepšení průchodnosti nosních dírek, odpaří lékař část zduřelé sliznice pomocí laseru. Po zhojení sliznice se uvolní nosní průduchy a obtíže jako ucpaný nos a huhňání či zhoršený čich mizí na dlouhou dobu. Zákrok probíhá ambulantně pouze v místním znecitlivění a úspěšnost léčby je 80 - 90 %.

Neprůchodnost nosní dírky může být způsobena nevyhovujícím tvarem nosní přepážky. V některých případech ji lze napravit endoskopickou cestou a operaci kombinovat s redukcí sliznice pomocí diodového laseru. Diodový laser se využívá také k léčbě krvácení z nosu. Laserový paprsek zatáhne krvácející cévku na nosní přepážce a obtíže okamžitě mizí. Krvácení z nosu se řeší nebolestivě v lokální anestezii, operace nosní přepážky probíhá vždy v celkové anestezii.

Jaké obtíže lze vyřešit pomocí diodového či CO2 laseru?

•    Odstranění chrápání
•    Léčba chronické rýmy
•    Léčba krvácení z nosu
•    Ošetření a snesení nosních polypů