Kraj brzdí projekt zóny u Budějovic. Stavba může ohrozit vsakování vody

  16:28
Oponentům projektu velké skladovací a výrobní zóny v Hrdějovicích na Českobudějovicku se ulevilo. Krajský úřad zrušil pro stavbu důležitou část územního plánu obce, kterou schválili v roce 2016 místní zastupitelé.

Areál několika hal má vzniknout vedle hlavní silnice ve směru z Českých Budějovic na Borek | foto: David Peltán, MAFRA

„Vykazuje rozpory a celkově je nesrozumitelné dopravní napojení. Pořizovatel změny územního plánu se nevypořádal s námitkami ministerstva dopravy týkajícími se plánované trasy železničního koridoru,“ stojí například v přezkumném řízení dokumentu.

Podnět k přezkumu územního plánu podalo město České Budějovice. „Nelíbilo se nám plánované dopravní napojení areálu na kruhovou křižovatku na Pražské třídě. Hrozilo by zahuštění dopravy,“ vysvětlil náměstek českobudějovického primátora František Konečný (ANO).

Podobné námitky měly sousední obce Borek a Úsilné. Investor, společnost CTP Invest, totiž předpokládal přesuny až 400 nákladních aut denně.

Pro investora, za kterým stojí nizozemský kapitál, je to další rána. Po odporu veřejnosti a okolních obcí se ocitl i s vykoupenými pozemky ve vakuu. Už před třemi měsíci přitom projekt stáhl z posuzování v rámci vlivu stavby na životní prostředí EIA.

„Pro část nového zastupitelstva i pro mě je to dobrá zpráva. Je na investorovi, zda s námi chce znovu jednat. Ale už delší dobu se nám neozval,“ uvedla starostka Hrdějovic Radka Šulistová (HRDĚ 37361).

Záměru postavit na zelené louce Zónu obchodu a služeb, jak se projekt oficiálně jmenuje, předcházel výkup pozemků od soukromníků a jejich vyjmutí ze zemědělského půdního fondu (ZPF).

Ani tyto operace nezůstaly bez otazníků. Investor vykoupil celkem 16 hektarů, přičemž nejvyšší částku a v místě neobvyklou dostala za čtvereční metr podle zjištění MF DNES bývala místostarostka Hana Rehanslová.

Navíc krajský úřad v přezkumném řízení konstatuje, že vyjmutí pozemků ze ZPF probíhalo nestandardně. Jde totiž o pozemky s vysokou půdní bonitou, což je možné jen u projektů v takzvaně veřejném zájmu. Na základně stejného argumentu zrušil letos Krajský soud v Praze územní plán, který podporoval výstavbu logistického centra u Čestic.

Investor dělá mrtvého brouká, říká starostka

Kromě nenávratně ztracené zemědělské půdy upozorňují odborníci na nebezpečí, že stavba areálu u Hrdějovic s téměř 13 hektary zpevněné plochy zhorší retenční schopnosti lokality, která zabraňuje záplavám. Podle hydrogeoložky Romany Kadlecové by stavba omezila vsakování vody a ohrozila její podzemní zásobníky a místní studny.

Tvrdí, že hydrogeologická studie předložená investorem je nedostatečná. Lokalita zvaná Výměníky má geologicky složité podloží s jílem, jedinou schopnost vsakování zde má orná půda. Podobný názor má i starostka Šulistová.

„Nevíme, co bude dál. Investor dělá mrtvého brouka, z krásných zemědělských pozemků jsou nenávratně stavební. S omezením. Kvůli vedení vysokého napětí se na nich nesmějí stavět domy k bydlení. Jen smíšená zástavba obchodů a služeb. Pro nás by byl nejlepší třeba sportovní a rekreační areál,“ uvedla.

Pozemky kolem Hrdějovic jsou přitom stále víc v hledáčku developerů. Zajímá se o ně podle Šulistové například sousední hypermarket, ale i stavitelé rodinných domů. Objevily se dokonce snahy znovu se vrátit ke zvažované stavbě obřího kasina, kterou obyvatelé Hrdějovic už dříve odmítli.

Projektu logistického centra s několika halami zčásti montážními může podle pozorovatelů překážet také jiný podobný záměr připravovaný při nedaleké Okružní ulici. Zde má vzniknout výrobní areál pro 1 600 zaměstnanců.

Pro stavbu už investor vykoupil na katastru Českých Budějovic 58 hektarů zemědělské půdy. Lokalita je vedená jako zóna průmyslu a bude napojená na dálnici. „Tady nám podobné záměry nevadí, počítáme s nimi,“ řekl náměstek Konečný.