Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Spravedlnost ráže devět milimetrů. Komiksový seriál Punisher se hlásí s druhou sérií

Kultura

  18:00
NEW YORK - Frank Castle (Jon Bernthal) je oblíbený komiksový superhrdina, který si myslí, že je vězení pro zločince příliš dobré. Proto svou spravedlnost rozdává nejlépe automatickou puškou. Ve druhé sérii se střetne se svým arcinepřítelem Jigsawem (Ben Barnes). Třináctidílná série bude mít premiéru 18. ledna.

Jon Bernthal jako Punisher. foto: Netflix

Komiksový antihrdina Punisher od studia Marvel je pravým opakem kladných zachránců světa, jako je třeba Superman. Na spravedlnost má vlastní názor - se zločinci si účty vyřizuje olovem a výbušninami. V seriálovém světě se objevil v druhé sérii Daredevila, seriálu z produkce Netflixu. Postava, kterou si zahrál Jon Bernthal (Baby Driver, Živí mrtví), měla u diváků takový úspěch, že se jí Netflix rozhodl loni věnovat vlastní seriál. Dostal ho na starost Steven Lightfoot (Hannibal, Kurýr).

Frank Castle, veterán války ve Vietnamu, byl svědkem toho, jak při mafiánské přestřelce umírá celá jeho rodina. Zavázal se k tomu, že celý zbytek svého života zasvětí boji se zločinem. Jeho špičkový vojenský výcvik mu umožní prostřílet se z každé situace. Vezme za své jméno Punisher (anglicky mstitel, kat) a vydá se do spoře osvětlených newyorských uliček. V druhé sérii mu ale zkříží cestu pohledný mafiánský hejsek Billy Russo. Ten útok Punishera přežije, ale je zůstane po něm neskutečně zohavený. Tak vznikne Jigsaw, padouch, který se hodlá Punisherovi pomstít.

Králíci hledají nové útočiště. Seriálová adaptace Daleké cesty za domovem láká na hvězdné obsazení

Kromě Jona Bernthala si v druhé sérii zahráli Ben Barnes (Dorian Gray, Sedmý syn), Amber Rose Revahová (Agora, Ďáblův dvojník), Jason R. Moore (Čarodějův učeň, Zvláštní poldové) nebo Josh Stewart (Interstellar, Temný rytíř povstal).

Seriál jinak funguje v rámci filmového univerza Marvelu (MCU), takže se odehrává ve stejném světě jako například velmi populární filmoví Avengers. Punisher se také objevil ve třech celovečerních filmech. V tom prvním, nazvaném prostě Mstitel (1989) ho ztvárnila akční legenda Dolph Lundgren.