Ústecký kraj narychlo našel náhradu. Autobusy v pondělí vyjedou, na Vejprtsku jich bude míň

Ústecký kraj v pátek vpodvečer oznámil, že zajistil autobusové spoje po firmě TD BUS, která ve čtvrtek nečekaně odstoupila od smlouvy. Společnost zajišťovala svými 33 autobusy 467 spojů na Podbořansku, Vejprtsku a Lounsku-západ. Mluvčí kraje Magdalena Fraňková uvedla, že na Vejprtsku od pondělka kraj zatím omezí asi polovinu spojů, Podbořansko a Louny-západ pojedou normálně. Po dobu zajištění dopravy v nouzovém režimu budou spoje zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Ústí nad Labem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus společnosti TD BUS v Roudnici nad Labem

Autobus společnosti TD BUS v Roudnici nad Labem | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0

Kraj také přijal nabídku železničního dopravce GW Train Regio, který bude v týdnu od 7. do 11. ledna mimořádně zastavovat v zastávkách Stebno a Petrohrad.

„Chtěl bych poděkovat dopravcům za vstřícnost, díky které jsme během jednoho pracovního dne dokázali zajistit maximum možného pokrytí autobusových linek. Cestujícím na Vejprtsku mohu slíbit, že se ve spolupráci s dopravcem budeme snažit v co nejkratší době rozšířit dopravu do původního stavu,“ řekl náměstek hejtmana Jaroslav Komínek (KSČM).

Další stamiliony pro dopravce. Slevy pro studenty a důchodce vyšly za dva měsíce téměř na miliardu

Číst článek

Společnost TD BUS, která v těchto oblastech jezdila, měla s krajem už dřív spory. Ve čtvrtek oznámila, že odstupuje od smlouvy s krajem a její autobusy v pondělí vůbec nevyjedou. Autobusová doprava je přitom pro více obcí jedinou alternativou, vlaky ve všech obcích nejezdí.

TD BUS si stěžuje, že mu kraj dostatečně nekompenzuje náklady spojené s dopravou. Kraj to odmítá. „TD BUS požaduje jakékoliv navýšení prostředků oproti současně zasmluvněným hodnotám, aktuálně v dopise zmiňuje částku cca šest mil. Kč - nevíme, z jakých podkladů toto vychází,“ sdělila Fraňková.

Komínek označil odstoupení TD BUS od smlouvy s krajem za protiprávní. „Obsah té výpovědi je zcela nesmyslný. Společnost TD BUS na nás nárokuje finanční prostředky, na které nemá v žádném případě nárok. Pokud společnost TD BUS poruší v pondělí smlouvu a Ústecký kraj jí dá jednorázovou výpověď, tak budeme od prvního dne nárokovat veškerá navýšení, která nám tímto vzniknou,“ uvedl.

Do dvou týdnů by měl kraj podle mluvčí Fraňkové uzavřít dlouhodobé smlouvy s většími dopravci. Náklady na zajištění dopravy zatím podle mluvčí nelze vyčíslit, protože kraj zatím zkoumá trh.

„Zjednodušeně lze říci, že současná cena za jeden kilometr u dopravce TD BUS a.s. - na základě jejich nabídky ve veřejné soutěži - je cca 30 Kč, aktuální běžná cena na trhu je cca 38-45 Kč. Předpokládáme, že se s cenami u příležitostné dopravy budeme pohybovat v obdobné úrovni,“ sdělila.

Kraj už po firmě provozuje prostřednictvím vlastní dopravní společnosti dopravu ve všech dalších částech kraje. Podbořansko, Vejprtsko a Louny-západ byly posledními oblastmi, kde TD BUS po stálých neshodách s krajem jezdil. Kraj nedávno uložil společnosti za neplnění smlouvy pokuty několik desítek milionů korun, jsou ale podle Komínka těžko vymahatelné.

TD BUS tvrdí, že Ústecký kraj dlouhodobě nekompenzuje oprávněné náklady poskytovateli veřejných služeb, a tudíž dlouhodobě likviduje soukromý sektor v dopravě.

Autobusové linky na Vejprtsku, Podbořansku a Lounsku-západě | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas Sever

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme