O tom, jak mohl vypadat nikdy nerealizovaný čtvrtý díl Slunce, seno, ufouni, koluje řada legend. Ta nejčastější, a Zdeňkem Troškou preferovaná je ta, že z natáčení sešlo kvůli sérii úmrtí hlavních herců. Až po letech scenárista Petr Markov prozradil skutečný důvod!

„Byl to vlastně jenom nápad o tom, že si ufouni přiletí pro babičku, kterou s sebou vezmou do vesmíru jako vzorového člověka. Tenkrát už to opravdu bylo s velkým časovým odstupem od třetího dílu, takže pár lidí mezitím odešlo, ale nebylo to ještě nijak masové, a hlavně Helena Růžičková, Jiří Růžička nebo Luděk Kopřiva byli naživu, takže to nebyl problém,“ popisuje ranou fázi příprav filmu Markov.

Proč ale vše nakonec ztroskotalo? Kvůli roztržce mezi dvěma nejdůležitějšími pilíři komedie! „Povím vám drb. Zdeněk se nepohodl s Helenou Růžičkovou, nevím kvůli čemu přesně, a říkal mi, že moc nechce, aby v tom hrála. A co teď? Já mu řekl, že to není problém, že to začne tím, že Helena s Jirkou jedou na pole v tom svým gazíku, najednou se objeví létající talíř, oni po něm koukají, vjedou na železniční přejezd a smete je vlak. No a bude to,“ prozradil Markov. „Jenže Helena se to dozvěděla, a udělala všechno proto, aby se čtvrtý díl netočil…“

„Po »Ufounech« jsme ještě jednou přemýšleli o pokračování, a tam měl hrát podstatnou roli Jirka, kterého hrál Martin Šotola. Mělo se to odehrávat v Hošticích současnosti, kde jde do penze místní doktor. A Jirka, protože studuje medicínu, tak slíbí, že přemluví svoji kamarádku ze studií, aby do Hoštic nastoupila. Takže hoštický přijdou velkou parádou k vláčku a vystoupí z něj černoška. Nejdříve na ni koukají skrz prsty, ale pak tam někomu zachrání život. Tenhle nápad teď Zdeněk trošku použil v Babovřeskách,“ dodává Markov.

Video
Video se připravuje ...

Blažena ze Slunce, seno slaví 50! Troškovi se prvně ukázala jako prostitutka! Petr Macek

Fotogalerie
16 fotografií