IT firma bez webu? Izraelská Candiru prodává systémy ke kyberútokům i zemím západní Evropy

Izraelská IT firma Candiru generuje za rok zisk v přepočtu skoro tři čtvrtě miliardy korun. Přitom ani nemá webové stránky. Jak je to možné? Podle investigativního serveru The Marker společnost prodává systémy ke kyberútokům, které kupují třeba i západoevropské země.

Tel Aviv Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyberútok, hackerský útok (ilustrační foto)

Izraelská firma má odbytiště hlavně v západní Evropě, naopak v Africe žádnou zakázku ještě neměla. Údajně také neobchoduje právě s Izraelem | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0

Celá společnost je opředená spoustou tajemství. Informace serveru The Marker a následně izraelského deníku Haaretz se tak z velké části opírají o nejmenované svědky. 

Firma Candiru zřejmě sídlí v centru Tel Avivu, funguje teprve čtyři roky, zaměstnává prý až 120 lidí a každý z nich si za měsíc může přijít až v přepočtu na půl milionu korun.

Hackeři zveřejnili osobní data německých politiků včetně Merkelové. Zasedá úřad pro kyberbezpečnost

Číst článek

Systémy ke kyberútokům, které Candiru prodává, jsou různé nástroje a technologie používané k prolomení zabezpečení počítačů, webových stránek, ale také mobilních telefonů. Tak se potom dají sledovat jejich uživatelé.

Společnost se však od ostatních podobných liší tím, že všechno dodává jako kompletní balíček - nabízí tedy nejen nástroje, ale i hackery, také přehled cílů, které se podařilo nabourat a třeba i seznam získaných dat.

Kdyby náhodou nějaká součást systému nefungovala, Candiru vymyslí, jak to udělat jinak a nový nástroj dodá. Firma také vyrobí celý systém zákazníkovi na míru, takže třeba zváží riziko provalení a raději nakoupí některé součásti z jiných zdrojů.

Pracovníci z elitní jednotky

Firma má prý odbytiště hlavně v západní Evropě, naopak v Africe žádnou zakázku ještě neměla.

S něčím podobným jsme se nesetkali, zní po útoku v Německu z českého úřadu pro kyberbezpečnost

Číst článek

Údajně také neobchoduje právě s Izraelem, což dává smysl, protože podle zjištění nabírá pracovníky i z řad elitní izraelské kybernetické jednotky.

Informace serverů by z Candiru udělaly druhou největší izraelskou firmou, která se zabývá kyberbezpečností a tím, jak ji prolomit.

Tou první je NSO, kterou možná s Candiru spojuje zakladatel - Isaac Zack, známý podnikatel v oblasti rizikových kapitálů. Protože ale investigativci v jeho portfoliu společností Candiru nenašli, domnívají se, že se firma ve skutečnosti jmenuje jinak.

Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme