Finští junioři spláchli švýcarskou senzaci, po třech letech je čeká boj o zlato

Foto: Martin Voltr

(VANCOUVER, od našeho zpravodaje) Ve čtvrtfinále senzačně vyřadili ambiciózní Švédy, jenže další těžká bitva se Švýcarům vůbec nepovedla. Druhé semifinále MS dvacítek ovládli Finové, kteří měli skvělý nástup a po čtyřech trefách z první třetiny bez problémů dokráčeli pro postup. Tým Suomi si po třech letech zahraje o zlato, výběr Helvétského kříže čeká utkání útěchy s Ruskem.

Po skalpu Švédů se čekalo, jak si švýcarské překvapení poradí s dalším skandinávským sokem. Ve čtvrtfinále měli svěřenci trenéra Wohlwenda skvělou defenzivu, od Švédů nedostali ani gól, jenže v první třetině proti Finsku se jejich záměr do utkání bleskově zhroutil.

Už po 40 vteřinách proměnil Juha Ylönen hezkou nahrávku Virtanena od zadního mantinelu – 1:0. V čase 2:55 to bylo o dva góly. Finský tlak nutil Švýcary k chybám, Aarne Talvitie si vyměnil kotouč s Kuparim a záhy překonal gólmana Hollensteina – 2:0. Uklidnění svěřenci trenéra Ahokase skvěle bruslili, zatímco soupeř se sbíral z tvrdého direktu.

Ale nebylo to zdaleka všechno. Na Hollensteina upaloval Kupari, švýcarský brankář dokázal akci překazit, ovšem na dorážku z hokejky Aarne Talvitieho byl krátký – 3:0. Taková vichřice se rozhodně nečekala, Finové pořád neměli dost. V čase 7:43 vedli už 4:0, po vyloučení Verboona hrál finský tým přesilovku, zkušeně si počkal, načež Henri Jokiharju napřáhl a pálil přesně. Hollensteina vzápětí nahradil v bráně Akira Schmid.

Otřesený švýcarský tým ještě do konce třetiny malinko zvedl hlavu, v 17. minutě si po zmatku před brankářem Luukkonenem našel puk Philip Kurashev a osm vteřin po zahájení přesilovky bleskově zakončil –  4:1. Po přestávce se Švýcaři snažili duel zdramatizovat, měli některé slušné útočné akce. jenomže ve 28. minutě uspěl z dorážky Aleksi Heponiemi – 5:1. A Finové zase potvrdili, kdo zápasu vládne.

Rozhodčí krátce za sebou vyloučili Burgera a Grosse, dvojnásobnou početní výhodu Finové nevyužili, tu klasickou už ano. Nádhernou souhru korunoval gólem Rasmus Kupari – 6:1. Finská dvacítka si bez potíží zajistila postup do finále, které bude hrát znovu po třech letech. V lednu 2016 mladíci Suomi přemohli na domácím ledě Rusy a slavili titul, poté bojovali v Montrealu nečekaně o záchranu, loni je ve čtvrtfinále zastavili Češi.

Švýcaři mají ještě jeden pokus na medaili, která by v jejich případě byla z MS dvacítek první od roku 1998 (tehdy bronz). V utkání o třetí místo nastoupí proti Rusku.

Talvitie: Proti USA máme šanci, bude to odveta za minulost

Výsledek 2. semifinále MS dvacetiletých 2019:

FINSKO –  ŠVÝCARSKO 6:1 (4:1, 2:0, 0:0) 

Branky a nahrávky: 1. Ylönen (Virtanen), 3. Talvitie (Kupari, Vaakanainen), 6. Talvitie (Kupari, Heponiemi), 8. Jokiharju (Heponiemi, Puustinen), 28. Heponiemi (Tolvanen, Lundell), 35. Kupari (Kakko, Heponiemi) – 17. Kurashev (Leuenberger, Müller)
Rozhodčí: Brüggemann (Německo), Sidorenko – Goljak (oba Bělorusko), Šišlo (Rusko).
Vyloučení: 3:6.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 33:17 (16:4, 13:8, 4:5)
Diváci: 14.488.
Nejlepší hráči: Aleksi Heponiemi –  Sandro Schmid.
Finsko: Luukkonen – Utunen, Jokiharju, Laaksonen, Vaakanainen, Latvala, A. Honka – Heponiemi, Kupari, Talvitie – Kakko, Tolvanen, Lundell – Virtanen, Puustinen, Ylönen – Engberg, Nyman, Moilanen – Väinionpää. Trenér: Ahokas.
Švýcarsko: Hollenstein (9. A. Schmid) – LeCoultre, Gross, Berni, Aebischer, Burger, Moser, Barandun – N. Müller, Eggenberger, Kurashev – Bruschweiler, Sigrist, Nussbaumer – Lehmann, Leuenberger, Tanner – S. Schmid, Verboon, Wyss – J. Gerber. Trenér: Wohlwend.

Zbývající program MS dvacetiletých 2019:

Sobota 5. ledna: 
22:00 zápas o 3. místo Rusko –  Švýcarsko (Vancouver)

Neděle 6. ledna:
02:00 finále USA –  Finsko (Vancouver)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz