Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Komunisté obléknou ‚žluté vesty‘ na Václavském náměstí. Na protest proti drahému bydlení

Česko

  5:00
PRAHA - Desítky, možná stovky komunistů v reflexních vestách, kteří budou protestovat proti cenám bydlení, vody, elektřiny či plynu. Takový obrázek nabídne spodní část Václavského náměstí v Praze koncem ledna, na kdy Komunistická strana Čech a Moravy svolala demonstraci proti zdražování. Inspirovat se nechala protesty francouzských občanů, kteří se prezentovali jako hnutí žlutých vest, z konce loňského roku.

„Nezastíráme, že je tam určitá inspirace,“ říká k francouzským protetům (na sním foto: Reuters

Demonstraci, jež proběhne v sobotu 26. ledna odpoledne, pořádá KSČM společně s Odborovým sdružením Čech, Moravy a Slezska, Komunistickým svazem mládeže a organizacemi Spojenectví práce a solidarity a Levicové kluby žen. „Nikdo jiný to za nás neudělá. Máme dost zvyšování nákladů na bydlení!“ hlásají sborově organizátoři.

Ministr Staněk popřel, že křtil Grebeníčkovu knihu. Byl to křest, kontruje mluvčí komunistů

Vedle vysokých nájmů v hlavním městě a zdražujících hypoték se jim nelíbí rovněž zvyšující se ceny energií. „K rostoucímu nájemnému se od začátku roku přidává zdražení komodit, které mají na bydlení výrazný vliv, jako je plyn, elektřina, teplo a do jisté míry vodné a stočné,“ přibližuje tajemník pražské buňky KSČM Viktor Pázler, co bylo impulsem k pořádání protestní akce.

Zvyšování těchto nákladů podle organizátorů nedopadá na všechny společenské třídy stejně. Zatímco pro některé jde o zanedbatelnou částku, pro jiné o výrazný problém v rodinném rozpočtu, argumentují. Zdražení proto označují za „nechutnost“, která si žádá hlasitou reakci.

Hlasy komunistů pomohly vládě schválit ve sněmovně rozpočet na příští rok

„Naším cílem je na tento fakt upozornit a vytvořit tlak, aby došlo ke snižování nákladů, ceny byly pro lidi únosné, a bydlení tak bylo opět dostupné,“ podotýká Pázler. Konkrétnější představu, jak bude akce probíhat, podle jeho slov pořadatelé prozatím nemají. Program teprve sestavují.

Předsedkyně pražské KSČM Marta Semelová během oslav 1. máje.
Tentokrát byly ale demonstrace nejen klidnější, ale i méně početné, než před...

Není tak ani zřejmé, zdali se přibližně hodinu trvající události v centru metropole zúčastní také stranické špičky a výrazné tváře partaje, jako například lídr KSČM Vojtěch Filip či předsedkyně pražské organizace a někdejší poslankyně Marta Semelová. „Přijdou zejména mladí lidé a ti, kteří se touto problematikou zabývají,“ říká tajemník Pázler.

Vzhledem k předpokládanému chladnému počasí organizátoři přiznávají, že neočekávají příliš početnou účast. Odhadují kolem stovky demonstrantů. Přesunutí termínu na teplejší dny ovšem prý nepřipadalo v úvahu, neboť se jedná o reakci na aktuální situaci. Zvýšení cen totiž bylo oznámeno nedávno. „Chceme na tento problém začít upozorňovat a pokud to bude mít ohlas, opakováním protestů na to upozorňovat šířeji,“ tvrdí Pázler. 

‚Problematika s přesahem‘

Komunisté, kteří loni vyklidili pozice v Senátu, výrazně oslabili též v posledních sněmovních volbách a ve vysoké politice je drží jejich zastoupení ve sněmovně a tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD, akcentují sociální témata v každém veřejném předvolebním vystoupení. Dlouho už se však nestalo, aby kvůli nim svolali demonstraci. Pravidelně akce s touto tematikou inicializovali a účastnili se jich v době pravicových vlád.

Pro lednový protest mimo jiné vyzývají případné účastníky, aby si s sebou přinesli reflexní vesty. Ty vešly do povědomí veřejnosti v prosinci loňského roku, kdy v nich francouzští obyvatelé rozsáhle protestovali proti rostoucím cenám pohonných hmot a bydlení ve své zemi.

Foldyna přišel do sněmovny ve žluté vestě. Kdo schvaluje církevní restituce, je jako Macron, tvrdí

„Nezastíráme, že je tam určitá inspirace,“ připouští tajemník pražských komunistů. Ve žluté vestě pak v polovině předchozího měsíce dorazil do dolní komory Parlamentu i poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), jenž tím chtěl Francouzům vyjádřit podporu.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna dorazil do sněmovny ve žluté reflexní vestě.

Zatímco v západoevropské velmoci se protesty zvrhly v násilnosti, pořadatelé demonstrace proti zdražování zvláštní bezpečnostní opatření nechystají. Nepředpokládají, že by mělo dojít k jiným střetům než slovním, jak už prý na jejich událostech bývá zvykem. Naopak věří, že přilákají nejen své stoupence. „Myslíme si, že se tato problematika netýká jen našich členů a příznivců, ale že má dopad i na lidi, kteří s našimi idejemi tolik nesouhlasí,“ míní Pázler.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!