Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hamáček vyklízí kancelář. ČSSD v hubených časech pronajme část Lidového domu

Autor: Jakub Veinlich - 
5. ledna 2019
06:05

Česká strana sociálně demokratická zažívá hubená léta. V posledních sněmovních volbách skončila až šestá, a i když nakonec vstoupila do menšinové vlády s hnutím ANO, musí šetřit. Ve stranické kase to po volebních propadáku příliš necinká. Oranžoví se tak budou muset uskromnit i ve svém pražském sídle, které nabídnou částečně k pronájmu. Stěhování se nevyhne zřejmě ani předseda a vicepremiér Jan Hamáček.

Málo mandátů, málo peněz. Rovnice, která v současné Poslanecké sněmovně platí nejen pro vládní ČSSD. Právě sociální demokracie ale přišla ve volbách v roce 2017 celkem o 35 mandátů a hlasy ztrácela i v komunálních a senátních volbách. Zatímco v boji o Senát obhajovala 13 mandátů a získala jen dva, na radnicích přišla téměř o dva tisíce křesel. Například v Praze nemá z osmi ani jednoho zastupitele – vůbec poprvé od roku 1990.

„Odrazili jsme se ode dna a v krajských volbách 2020 se vrátíme s plnou parádou. Dokážeme to!“ hlásal přitom loni na podzim předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

Pohled do stranické pokladny vypadá ale spíš tak, že strana na dno spadla. Po senátních volbách přišla o 11 milionů korun – 900 tisíc ročně za každý mandát. O dalších sedm milionů ročně se strana připravila neúspěchem například při volbách na magistrát v hlavním městě.

„Už tu dlouho sedět nebudu“

Škrty jsou nasnadě, ČSSD s nimi začne ve svém centrálním sídle: pražském Lidovém domě. Jak zjistily Blesk Zprávy, část rozsáhlé nemovitosti v centru metropole nabídne strana zájemcům k pronájmu. „Už tu dlouho sedět nebudu,“ naznačoval přitom už předseda ČSSD Jan Hamáček ve své pracovně v rozhovoru pro HN.

K pronájmu by totiž nabídli sociální demokraté pod jeho vedením nejspíš i kancelář předsedy. „Touto věcí se bude v nejbližších týdnech zabývat vedení ČSSD,“ řekl šéf vládní strany Hamáček Blesk Zprávám. Potvrdil, že se v Lidovém domě nevalnou finanční situací skutečně vážně zabývají.

„Jako každý správný hospodář prosazuji, aby bylo s majetkem nakládáno řádně a efektivně,“ dodal předseda ČSSD s tím, že pokud strana nepotřebuje všechny prostory ve svém sídle, je nejlepší je alespoň pronajmout „a využít získané prostředky ve snaze ekonomicky konsolidovat stranu.“

Ještě loni přitom stranou zněly i hlasy, že by strana po volebním propadáku měla Lidový dům zatížený dluhem prodat.

„Pokud naše závazky nebudeme schopni splatit z našeho působení, z našeho provozu, tak musíme prodat Lidový dům,“ netajil se v říjnu krajní variantou řešení finančních problémů ČSSD její plzeňský hejtman Josef Bernard a podobně smýšlel například i dnes už bývalý první místopředseda Jiří Zimola.

Miliony sem, miliony tam

Vedle voličů a tedy i volených zástupců přitom ČSSD ubývá také členská základna.  Zatímco v roce 2009 platilo členské příspěvky do stranické kasy téměř 24,5 tisíce lidí, k 30. březnu 2018 strana hlásila už jen 17 614 členů.

Z finanční zprávy sociálních demokratů za rok 2017 přitom vyplývá, že strana měla příjmy celkem 322 milionů korun.

  • 105 000 000 vynesly příspěvky na činnost a za mandáty
  • 36 834 700 byly státní příspěvek na úhradu volebních nákladů
  • 16 335 000 zaplatili sociální demokraté na členských příspěvcích
  • 17 548 000 utržila strana za nájemné svých prostor
  • 85 270 960 korun pak ČSSD získala za volby do Poslanecké sněmovny   
  • 338 000 000 korun má strana připravený úvěr na případné zaplacení dluhu rodině advokáta Zdeňka Altnera

byvalyvoliccssd4 ( 5. ledna 2019 11:53 )

Pokles členské základny z 25 tisíc na 17 tisíc - neboli slušní lidé už nechtějí mít s touto zlodějskou sebrankou nic společného.

5nastolevceskych ( 5. ledna 2019 11:46 )

Už zaplatili pozůstalým Altnera ten dluh? Nebo zlodějská ČSSD na to se.re jak je u zlodějů zvykem?

gjim ( 5. ledna 2019 08:32 )

Asi poznají, jak úřadují bezdomovci pod mostem s krabicí vína. Prostě nepřispůsobivý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa