Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt na únikové hře: V ohni zemřelo pět dívek (†15). Rodiče se to dozvěděli náhodou

Autor: ČTK - 
5. ledna 2019
08:47

Pět dívek přišlo v pátek o život při požáru, který vypukl v místnosti během únikové hry v Koszalinu na severu Polska. Oznámila to místní média s odvoláním na policii. Ministr vnitra Joachim Brudziński kvůli tragédii nařídil prověřit podobná zařízení v celé zemi z hlediska plnění protipožárních předpisů. Rodiče, kteří byli na místě neštěstí, dlouhou dobu nikdo neinformoval. Dozvěděli se to poté, co to jeden z otců nevydržel a rozhodl se jednat přímo s hasičem, který zrovna o tragédii dával rozhovor. 

"Po uhašení se ukázalo, že uvnitř je pět těl mladých lidí," uvedla Monika Kosiecová z koszalinské policie podle televize TVN 24. Ministr vnitra upřesnil, že dívkám bylo 15 let. Pravděpodobně oslavovaly narozeniny jedné z nich.

Další návštěvník či zaměstnanec zařízení, 25letý muž, utrpěl vážné popáleniny a je v nemocnici. Vyšetřovatelé, kteří se snaží zjistit příčinu požáru, ho zatím nemohli vyslechnout. Podle polské tiskové agentury PAP oběti pravděpodobně zemřely na otravu oxidem uhelnatým.

Na místě tragédie se náchazeli také rodiče dívek, kteří ve strachu čekali před budovou a třásli se o životy svých dětí. Co se na místě stalo a zda jsou jejich děti živé, se dověděli úplnou náhodou, píše web Fakt.pl, když se rozrušený otec zeptal přímo jednoho z hasičů, který zrovna dával rozhovor pro média. V tomto rozhovoru hasič reportérům přitom sám řekl, že na místě je pět obětí. 

Vtom přišel ke štábu otec jedné z dívek. "Co se stalo s našimi dětmi?" ptá se zoufale muž ve žluté bundě hasiče. "Musíte počkat," nechtěl mu nic říct hasič. "Nemůžeme čekat, čekáme už hodinu," přerušuje ho otec. "Co se stalo? Žijí? Nežijí? Nikdo nám nechce nic říct," zasypává otázkami hasiče, který se ho stále snažil odbýt tím, že musí vyčkat na další úkony.

Načež hasič ukončil rozhovor s médii a vydal se s otcem k hasičskému vozu ke skupině rodičů dalších dívek. Trvalo ještě dlouhé minuty, než k rodičům někdo přišel a tragédii jim oznámil. Na videu, které celou situaci zachycuje, je po vyslovení strašného závěru slyšet hysterický pláč a nářek rodičů. Lomí rukama, doslova se hroutí na místě, nemohou a nechtějí tomu uvěřit...

Dívky se nacházely v takzvané únikové místnosti, což je uzavřený prostor, ve kterém se skupina lidí snaží ve vymezeném čase řešit různé záhady, nástrahy a hlavolamy, aby tak nalezla klíč k východu. Tyto prostory bývají často tematicky upraveny. Střediska s nabídkou únikových her se vyskytují i v českých městech. V Polsku jde o velice populární zábavu, v zemi je podle agentury AFP více než tisícovka takových center.

Polský prezident Andrzej Duda v reakci na twitteru označil požár za "zdrcující tragédii", při které vyhasl život pěti mladých dívek. Starosta města Koszalin vyhlásil na neděli den smutku.

pajato73 ( 7. ledna 2019 10:53 )

co ty jsi za cloveka?

flora ( 5. ledna 2019 14:47 )

V momentě kdy začali tyhle hry propagovat a zavádět i u nás, mě napadlo jediné - jak je bezpečnost hráčů zajištěna, kdyby se někomu cokoliv přihodilo. Před vstupem podepisují prohlášení, že do místností vstupují dobrovolně a na vlastní nebezpečí.

offline ( 5. ledna 2019 14:39 )

Dnes upřesnili, že to byly dívky. Každá z nich by měla nejméně pět dětí, protože v tmářském katolickém Polsku jsou kondomy a potraty zakázané a všíchni by stejně nalezli na Západ.

pavel11 ( 5. ledna 2019 10:16 )

offine!! ty jsi špína,šlapka,***,sajrajt brzy podká i tebe neštěstí věř mi.

alfasamec ( 5. ledna 2019 09:38 )

"Smrt na únikové hře" ---------------------------- Chuděry, smrti neunikly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání