Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Požár hotelu a děti vypadlé z okna. Nejdramatičtější příběhy záchranářů 2018

  12:00
Hasiči se vloni utkali s dvaceti tisíci požáry. Denně se vrhají do plamenů a stejně jako zdravotníci a policisté zpravidla každý den spoluvytvářejí příběhy o záchraně života. Redaktoři MF DNES připravili několik z nich, které v roce 2018 vynikly.
Škody, které oheň napáchal, jsou obrovské. O to obtížnější byl pro hasiče i...

Škody, které oheň napáchal, jsou obrovské. O to obtížnější byl pro hasiče i samotný zásah. (20. ledna 2018) | foto: Hasičský záchranný sbor Praha

Recepční luxusního hotelu Eurostars David v centru Prahy si všimne kouře linoucího se z klimatizace. Volá hasiče na tísňovou linku 150. Je minuta po osmnácté hodině, 20. ledna 2018. Ani ona, ani operační důstojník v tu chvíli ještě netuší, jaké peklo se v historické budově během okamžiku odehraje. A jak náročný večer všechny zúčastněné čeká. Během pěti minut je na místě první jednotka. 

Hasičům je hned jasné, že to nebude žádná banalita. Kouř už se totiž valí z mnoha oken pětipatrového hotelu v Náplavní ulici, lidé křičí o pomoc, někteří balancují na římsách, tlačí se na parapetech oken. V průjezdu lze vidět mohutné plameny z recepce. 

Voják zachránil život už dvakrát

Cyklista, jenž havaroval 5. listopadu v Žamberku, měl štěstí, že byl poblíž vojenský policista Martin Komló. Muži chtěl sice pomoct jiný svědek, jenže jeho neodborná pomoc mu mohla způsobit poranění míchy. Komló si toho včas všiml a zraněnému sám přispěchal na pomoc a udržoval jej při vědomí do příjezdu sanitky. Nebylo to poprvé, co Komló někomu zachránil život. V roce 2017 při Dnech NATO v centru Ostravy poskytl první pomoc muži, který upadl do bezvědomí. Ostatní kolemjdoucí dělali, že se nic neděje

Velitel zásahu rozdělí muže do tří skupin. První se vydá po žebřících na záchranu lidí, druhá s hadicemi útočí na plameny v recepci a třetí má za úkol zachránit uvězněné hosty vnitřkem budovy. Nutné posily jsou na místě během chvilky. 

Uvnitř panuje zmatek. Hasiči zjišťují, že z boční strany hotelu plameny a kouř přímo ohrožují zhruba 12 lidí. V oknech ve čtvrtém patře se pět zoufalých hostů sotva drží, aby nespadli na dlažbu ulice. Hasiči za sklem dalších oken spatří lidi, kteří se v hustém kouři snaží nahmatat kličky, aby se dostali ke vzduchu. Okamžitě jim je poslána pomoc. Během dvanácti minut všechny z oken evakuují do bezpečí. 

Muži se dostanou do dvora budovy, která má tvar písmene U. Hoří zde automobil, vlevo od vchodu sedí na parapetu ve druhém patře dalších několik lidí. Nad nimi šlehají do vnitrobloku plameny z oken. 

Dostal ženu ven z hořícího auta

Kladenský policista Michal Kasl se 4. dubna vracel večer domů, když si všiml nehody tří aut. Přestože nebyl ve službě, okamžitě zastavil a oblékl si reflexní vestu. Jedno z nabouraných aut začalo hořet a vnitřek vozidla se zaplňoval kouřem. V autě zůstala žena v bezvědomí. Policista se pokusil otevřít dveře, avšak ani jedny nešly. Rozbil tedy okénko zadních dveří a zevnitř je otevřel. Zaklíněnou ženu opatrně vytáhl ven a zajistil jí životní funkce. Po chvíli mu přišla na pomoc zdravotní sestra, která taktéž jela kolem místa nehody. Společně hlídali stav zraněné až do příjezdu záchranářů.

„Proboha, kolik je v tomhle domě lidí?“ děsí se hasiči. Do této chvíle se k nim nikdo z personálu nenahlásil. Počet hostů je tak neznámý. Může jich však být až 180. Taková je totiž kapacita hotelu. 

Boj na hořícím schodišti

Hasiči se díky proudům vody dostanou k hotelové recepci, kterou skrývá oslepující zář zuřících plamenů. Žár je neskutečný. Hoří také dřevěné schodiště. A to až ke stropu ve třetím patře. Jako by se celé proměnilo v až patnáct metrů vysoký plamen. 

Průzkumná skupina mimo jiné vybavená termokamerou se probojovává skrz oheň a postupuje již značně poškozeným schodištěm nahoru. Za ní se šikují další hasiči, kteří prohledávají jednotlivé pokoje. Pátrání komplikuje hustý temný kouř, který se rozšířil ventilací na toaletách. 

Šest lidí v bezvědomí

Minuty ubíhají. Šance na záchranu dalších lidí rychle klesá. To už s ohněm bojuje 120 pražských hasičů. A pak jedna z průzkumných skupin nachází prvního člověka. Leží na schodišti. Je v bezvědomí. Pak se objevují další těla. Ve výtahu, v pokojích i na toaletách. Celkem šest osob. 

Hasiči je s námahou vynášejí na ulici, kde se jim zdravotníci snaží zachránit život. „Po hodinové resuscitaci se podařilo obnovit životní funkce čtyř osob a v kritickém stavu byly převezeny do nemocnic, kde ještě ten večer zemřela další osoba a druhý den ráno podlehla zranění čtvrtá,“ vypočítává smutnou bilanci Radek Svatošzpražského Hasičského záchranného sboru. 

Záchrana dvou dětí, které vypadly z okna

Brněnské sídliště Bystrc, pátek 29. června. Krátce po poledni tu z okna v 8. patře vypadne šestnáctiměsíční holčička. První přijedou policisté. „Když jsme přijeli, byla tam holčička v bezvědomí. Zahájili jsme resuscitaci, poskytli první pomoc až do příjezdu záchranky,“ popisoval jeden ze zasahujících policistů Tomáš Slezák. Dívenku si po příjezdu okamžitě přebírají zdravotníci. Na místě jsou celkem čtyři záchranáři. Děvčátko odvážejí do nemocnice.

Zdravotníci v tu chvíli netuší, že se kvůli téměř identickému důvodu a takřka na stejném místě zanedlouho s policisty opět uvidí. Přibližně o čtyři hodiny později totiž vypadne z okna 5. patra v téže čtvrti další dívenka. A na místě zasahuje stejná posádka zdravotníků jako v prvním případě. A náhodou i stejná policejní hlídka. Tříletá holčička je tentokrát naštěstí při vědomí. Díky policistům a zdravotníkům, kteří tehdy v Bystrci tak pohotově zasáhli, děti pád přežily (více informací zde).

Čtyři hosty, kteří dosud vědomí neztratili, hasiči odvádějí v ochranných, tzv. vyváděcích kuklách ven. Mezitím část schodiště kolabuje. Jeden hasič se jím propadá z výšky prvního patra. Druhý pak ještě o podlaží výš. Oba se zraní. Požár hotelu David je uhašen za pouhých 41 minut. Následky jsou však hrozivé. Tragédii nepřežije pět cizinců. Čtyřem přitom bylo jen kolem dvaceti let.

Poslední obětí je dvaaosmdesátiletý muž. Zemře v nemocnici o dva měsíce později. Podle vyšetřovatelů je stálo život buď to, že nastoupili do výtahu, nebo že se vydali do zakouřených chodeb. Ti, kteří se zavřeli v pokojích, vytáhli skrz okna. Hasičům tak za život vděčí celkem 39 lidí. 

Vyšetřovatelé zjistí, že hořet začalo na dvoře hotelu pravděpodobně od nedopalku cigarety. Oheň by za normálních okolností zastavily speciální dveře, ale zaměstnanci je nechávali otevřené. Odtud se požár rozšířil do recepce obložené snadno hořlavým dřevem. Pak už bylo na rychlé uhašení pozdě.

Vypnutý alarm. Rušil hosty

„Zjistili jsme, že v hotelu byla porušena téměř veškerá bezpečnostní opatření jako mechanické zabezpečení objektu a varování před požárem,“ sdělil před nedávnem policejní vyšetřovatel Jiří Zábrodský. Hotel měl vypnutý bezpečností systém, který by jinak zvukově upozornil na požár a zapnul odvětrávání. Podle vyšetřovatele byl vypnut schválně, protože rušil hosty. 

Policie stíhá dva pracovníky hotelu, kteří byli za bezpečnost zodpovědní. Jsou podezřelí ze zločinu obecného ohrožení s následkem smrti a hrozí jim tři až deset let vězení.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...