Návrat do dětských let: Každý si pamatuje tu svou zahradu

Novinkou Laterny magiky je premiéra s názvem Zahrada, která vznikla k 60. výročí tohoto multimediálního divadla. Inscenace měla premiéru 20. a 21. prosince 2018 na Nové scéně Národního divadla. Děj se volně inspiruje knihou Zahrada českého výtvarníka, loutkáře, animátora Jiřího Trnky. Především však v inscenaci ožívají vzpomínky tvůrců a interpretů na zahrady z jejich vlastního dětství.
Zahrada, ND 2018 (foto Serghei Gherciu)

Představení Laterny magiky je určeno pro celou rodinu (pro děti od 7 let). Jevištní pohyb se v něm prolíná s vizualitou – velkoplošnými projekcemi, přenosnými projektory a videomappingem. Představení je tedy moderní v mnoha ohledech, jednotlivé scény jsou rozmanité, i když některé mají občas vleklejší tempo. Jiné zase obsahují rychlejší akci, zajímavý taneční jazyk a kromě projekcí využívají i tradiční loutkoherectví. Je patrné, že dílo tvořilo více autorů.

Inscenaci Zahrada vytvořil stejný základní tvůrčí tým, který stál za projektem Laterny magiky Cube. Choreografie se pod režijním vedením Pavla Knolleho ujali David Stránský a Štěpán Pechar. Na představení se podílela také výtvarnice Tereza Bartůňková, která vytvořila působivé ilustrace. Osvědčený režisér Lukáš Trpišovský spolupracoval na scénáři a je dramaturgem inscenace. Součástí tvůrčího týmu této inscenace je také Erik Bartoš, který dal život kresbám Bartůňkové, jež zdobí pozadí scény a jeviště – postupně na jevišti vyrůstají rostliny.

Scénické řešení je společným dílem výtvarníků Jana Brejchy a Mikoláše Ziky, kteří se věnují scénografii klasického i loutkového divadla. Podílejí se také na tvorbě kostýmů, jejichž funkčnost splývá se scénografickými prvky. O světelnou dramaturgii se postaral Jan Dörner, člen divadelních skupin Wariot Ideal a Handa Gote. Autorem hudby je Jan Šikl, který vytvořil hudbu už pro předchozí inscenaci Cube. Některé melodie působí emotivně, jiné pouze dokreslují vizuální divadlo, které se odehrává na pomyslné „Trnkově zahradě“.

Vedoucí uměleckého souboru, režisér a kostýmní výtvarník v jedné osobě Pavel Knolle ke vzniku inspirace říká: „Naše inscenace nevypráví přesný příběh knihy. Vstupujeme do Zahrady jako dospělí, vracíme se do vzpomínek na tajemná zákoutí a setkání s bytostmi, které ožívaly v naší fantazii, na dobrodružství, která se dala zažít za zrezlou brankou a děravým plotem, k zážitkům, které k nám tehdy přicházely poprvé a my je přijímali s úžasem.“

Zahrada, ND 2018 (foto Serghei Gherciu)

Laterna magika jako současné vizuální divadlo

Zahrada naplno využívá technických možností a principů Laterny magiky: „V představení jsou použity velkoplošné projekce ze tří projektorů, jeden na klasickou přední projekci a dva pro projekci na podlahu. Velkoplošné projekce budou zároveň mapovány na jednotlivé segmenty scénografie. Jako doplňkové budou využity projekce z malých přenosných projektorů, které budou obsluhovat tanečníci přímo na jevišti,“ objasňuje Pavel Knolle.

Filmové projekce tvoří digitálně animované kresby Terezy Bartůňkové, které nesou stopy Trnkova díla jen vzdáleně. Autoři se oprostili od konkrétního děje. Některé postavy z Trnkovy knihy se v nové inscenaci Laterny magiky vyskytují – najdeme zde Kocoura i Trpaslíka.

Zahrada, ND 2018 (foto Serghei Gherciu)

Hravá hra v Zahradě

Společná estetika Zahrady vznikala více jak rok a půl, každý z autorů se inspiroval vzpomínkami na svoji zahradu, které spojuje dobrodružství a tajemství. Některé obrazy startuje hudba, jiné fyzická akce nebo filmová simulace. Divák má stálou možnost vlastního asociování, vzpomínaní na svoji zahradu a navracení se do pocitů, kdy byl dítětem. Stominutové představení mu tak rychle uběhne. Zahrada nese princip hry, ať už se jedná o rozhazování vlaštovek do hlediště, nezbedné poskakování po šikmě, hru s neckami či trpaslíkem, který je nositelem a hybatelem děje. Obsluhuje ho několik tanečníků jako loutku, skládá se totiž z několika kusů.

Postavu Kocoura ztvárnil na obou premiérách David Stránský, který vystupuje jako morousovatý zahradník, ale občas je kočkou, která se potuluje po zahradě. Je vidět, že mu role sedí a podílel se na její tvorbě. Dalšími postavami ze Zahrady jsou kamarádi Tereza, Bohouš, Adam a Tonda, které představují v premiérovém obsazení tanečníci Zuzana Herényiová, Alexandr Sadirov, Ondřej Martiš a Viktor Svidró. Každý jejich krok se musel nejdříve podřídit samotnému záměru inscenace. Projekce se odehrávají především pod nohama tanečníků, proto jejich sebemenší protočení musí být přesné, což se jim dařilo. I po herecké stránce působili tanečníci příjemným dojmem, kde se jako dospělí vrací zpátky do zahrady a objevují v sobě hravost dítěte.

Inscenace Zahrada je velmi taneční, avšak na rozdíl od abstraktního přestavení Cube se zde odehrává určitý příběh. Na začátku představení tanečníci odhrnují hlínu z jeviště, z kterého pak začnou pučet rostliny, postupně se všude rozpínají jako v pohádce Šípková Růženka. Vizuálně i tanečně je poutavá scéna v závěru s velrybím tancem, kterou představení gradovalo.

Zahrada, ND 2018 (foto Serghei Gherciu)

Představení pro celou rodinu

Představení Zahrada potřebuje publikum s fantazií, buď dětského diváka, nebo dospěláka, který se dokáže přenést do dětství a nechá se unést fantazií. Představení je vhodné k odreagování na víkendové odpoledne pro všechny generace. Každý si v něm něco najde, dědeček si vzpomene, jak chodil po zahradě bos, maminka, jak ji musela odplevelovat a děti si vybaví svoje lumpárny na zahradě.

Na nové inscenaci Laterny magiky lze také pozitivně hodnotit projekce, které zde fungují jako plnohodnotná složka představení, nikoliv pouze jako kulisy. V tomto ohledu ctí autoři tradici Laterny magiky a zároveň využívají vhodným způsobem moderní technologie.

 

Zahrada
Psáno z 2. premiéry 21. prosince 2018, Nová scéna ND

 

Režie: Pavel Knolle

Scénář: Lukáš Trpišovský, Pavel Knolle, Štěpán Pechar, David Stránský

Scéna: Jan Brejcha, Mikoláš Zika

Kostýmy: Jan Brejcha, Pavel Knolle, Mikoláš Zika

Choreografie: Štěpán Pechar, David Stránský

Hudba: Jan Šikl

Dramaturgie: Lukáš Trpišovský

Projekce, mapping: Erik Bartoš

Výtvarník filmu: Tereza Bartůňková

Světelný design: Jan Dőrner

Asistent choreografie: Zuzana Hrzalová, Zuzana Herényiová

Produkce: Sandra Malisová

Hudební nahrávka: Jan Šikl, Varine Mkrtchyan (soprán), David Pokorný (housle), Štepán Pechar (hlas)

Kocour: David Stránský

Tereza: Zuzana Herényiová

Bohouš: Alexandr Sadirov

Adam: Ondřej Martiš

Tonda: Viktor Svidró

Dále tančí: Adéla Abdul Khaleg, Pavlína Červíčková, Tereza Hloušková, Eliška Kolářová, Tamara Kšírová, Libor Kettner, Lukáš Nastišin, Jakub Sedláček

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]