Trenér juniorek Zuziak před startem MS: Naším cílem je semifinále

Foto: Lubomír Johan

Už v neděli v 10:30 českého času otevřou hokejistky do 18 let světový šampionát v japonském Obihiru. Generálka v dějišti mistrovství se jim povedla na výbornou, Švédsko porazily 5:0. To ale nic neznamená pro samotný turnaj, v němž budou chtít svěřenkyně Pavla Zuziaka konečně zase zabojovat o medaili.

Juniorky si v Obihiru dodaly potřebné sebevědomí jasným vítězstvím nad Švédskem. Tři góly vstřelila Natálie Mlýnková, další přidaly Nikola Dýcková s Kristýnou Kaltounkovou. Už třetí čisté konto v sezoně vychytala Julie Pejšová.

Český tým dal zapomenout na střelecké trápení, které ho provází (nejen) celou letošní sezonu. To platilo i o prosincovém turnaji v Rusku. „Odehráli jsme dobré a vyrovnané zápasy, ať se Švédskem, Ruskem, nebo Finskem. O tom svědčí i výsledky,“ komentuje Pavel Zuziak celkovou bilanci tří získaných bodů při skóre 4:5.

„Se Švédkami jsme bohužel doplatili na vyloučení po zbytečných faulech, všechny tři góly jsme dostali v oslabení. S Ruskami to byl také velice fyzicky náročný zápas, který jsme vyhráli 1:0. S Finkami jsme hráli o všechno – Kdybychom vyhráli, byli jsme první. Bohužel jsme je pustili do vedení 2:1 a v závěru už nám nestačily síly alespoň na vyrovnání,“ říká Zuziak. Češky tak skončily ve vyrovnané tabulce poslední.

Hlavní ale bylo, že konečně mohly před mistrovstvím ladit hru v téměř kompletní sestavě. „Většina holek už spolu hrála, takže si myslím, že se dokázaly rychle zadaptovat,“ hlásí kouč, který se bude moci opřít o osm hráček ze zahraničí. „Mají spoustu zkušeností se zápasy na mezinárodní scéně,“ ví Zuziak.

Reprezentantky v rámci přípravy hrály ještě s týmem Washington Pride, který porazily jednoznačně 7:1. Potom se vydaly do Japonska, kde jsou už od Silvestra. To jim přijde vhod, i proto, že cestu měly hodně zdlouhavou.

„Aklimatizovat se na osmihodinový časový posun je náročné, proto je dobře, že jsme odletěli tak brzo,“ pokyvuje Zuziak. V dějišti turnaje má dost času, aby hráčkám vštípil všechno, co je potřeba. „Jsou to hlavně přesilovky a oslabení. V neposlední řadě i koncovka a důraz v předbrankovém prostoru, jak v útočném pásmu, tak i obranném,“ zmiňuje kouč hlavní body posledních tréninků.

Přestože i vepředu mají Češky řadu zajímavých jmen, zatím se letos podle výsledků zdá, že se mohou opřít především o defenzívu. „Perfektní obrana je základ, takže se určitě budeme snažit hrát bez chyb odzadu. Tím ale nechci říct, že bychom byli zalezlí, pasivní a čekali na soupeře, s čím na nás vyrukuje,“ reaguje český trenér.

Česká juniorská kategorie v posledních letech vypadla z elitní čtveřice, třikrát za sebou už její cesta skončila ve čtvrtfinále. Jednou z toho bylo páté, dvakrát pak šesté místo – jak předloni doma v Přerově, tak loni v ruském Dmitrově.

Ačkoli národní tým dobře ví, že se na něj zespoda tlačí další vlčáci, nemůže jít do turnaje s nízkými ambicemi. To by se na mistrovství světa neslušelo, navíc ročník 2001 disponuje takovými zkušenostmi, aby se o nejvyšší příčky (minimálně v konkurenci mimo Severní Ameriku) popral.

„Naším prvořadým cílem je postoupit přes čtvrtfinále,“ říká jasně Pavel Zuziak. To by mimo jiné znamenalo i bezpečí pro následující ročník, který by se nemusel strachovat o potenciální záchranářské boje – v osmičlenném poli hrají pod tímto reálným tlakem všechny celky v níže postavené skupině B.

Reprezentaci povede do boje kapitánka Adéla Škrdlová s asistentkami Annou Kotounovou a Natálií Mlýnkovou. Spoléhat se bude na dobrou partu – bez ní si na úspěch v žádném případě nesáhne, i kdyby individuality zářily sebevíc.

„Jak už jsem říkal, holky spolu hrají za národní tým už několik let, takže se znají a vědí, co od sebe mají očekávat. Jako parta fungují výborně,“ ujišťuje kouč.

Juniorky zahájí mistrovství světa v neděli 6. ledna v 10:30 českého času utkáním se Švýcarskem, druhý den v 6:30 je čeká domácí Japonsko a ve středu od 10:30 pak Finsko. K postupu do čtvrtfinále musí porazit minimálně dva soupeře, to je aktuálně jediné, k čemu se upínají. Až pak mohou pomýšlet na další mety.

Program MS žen do 18 let (Obihiro)

Neděle 6. ledna:
5:00 Švédsko – Kanada (sk. A)
6:30 Finsko – Japonsko (sk. B)
9:00 USA – Rusko (sk. A)
10:30 Česko – Švýcarsko (sk. B)

Pondělí 7. ledna:
5:00 Švédsko – Rusko (sk. A)
6:30 Česko – Japonsko (sk. B)
9:00 Kanada – USA (sk. A)
10:30 Švýcarsko – Finsko (sk. B)

Středa 9. ledna:
5:00 Rusko – Kanada (sk. A)
6:30 Japonsko – Švýcarsko (sk. B)
9:00 USA – Švédsko (sk. A)
10:30 Finsko – Česko (sk. B)

Čtvrtek 10. ledna:
6:30 1. čtvrtfinále
6:30 1. zápas o udržení
10:30 2. čtvrtfinále

Sobota 12. ledna:
5:00 1. semifinále
6:30 2. zápas o udržení
9:00 2. semifinále
10:30 zápas o 5. místo

Neděle 13. ledna:
5:00 zápas o 3. místo
6:30 případný 3. zápas o udržení
9:00 finále

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Japonsku je o 8 hodin víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz