bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nastal v Calgary čas dát Mikeu Smithovi sbohem? Může se Rittich stát právoplatnou jedničkou?

5. ledna 2019, 15:25

Jiří Sameš

Calgary Flames zatím letos prožívají velmi povedenou sezonu. V její polovině se totiž nacházejí v tabulce Pacifické divize, Západní konference se ziskem 54 bodů na prvním místě. S čím ale nemohou být spokojeni, je možná až příliš vysoký počet obdržených branek. Plameny přitom dost inkasují zejména při zápasech, ve kterých chytá šestatřicetiletý Mike Smith. Nastal tedy čas se s tímto zkušeným gólmanem rozloučit? Může se případně role tzv. startera ujmout český brankář David Rittich?

22 startů, bilance 12-9-1, průměr obdržených branek 3.09 a procentuální úspěšnost zákroků 88.6. To jsou aktuální čísla Smithe v letošní sezoně.

Naposledy zkušený kanadský brankář chytal ve čtvrtek, 3. ledna, kdy na ledě Bostonu Bruins pustil za svá záda pět puků z 26 střel, které mířily na jeho bránu. Dva góly přitom inkasoval naprosto zbytečně.

„Má za sebou velmi solidní kariéru. To je ale v tuto chvíli zcela nepodstatné. V brankovišti je totiž už nějaký čas nejistý,“ řekl v pátek Eric Francis, analytik Sportsnetu.

„Podle svých slov bojuje se sebevědomím. Se sebevědomím ale poté bojují také hokejisté před ním, což je možná snad ještě horší. Často se mu stane, že dostane nějaký zbytečný gól, a to se na týmu podepíše,“ doplnil Francis.

Smithovi po letošní sezoně skončí šestiletá smlouva na celkem 34 milionů dolarů, podepsaná 30. června 2013, ještě s Arizonou Coyotes (tehdy Phoenixem Coyotes). Možná se už v tuto chvíli zdá býti jasné, že nový kontrakt s Flames nepodepíše. Pokud se tedy samozřejmě jeho výkony rapidně nezlepší.

Co ale se Smithem nyní? Celkově 161. muž draftu 2001 ročně v předchozích letech pobíral a i letos pobírá 5.67 milionů dolarů. Stojí Calgary, které bude chtít před uzávěrkou přestupů určitě ještě posílit, za to, aby případně zahříval střídačku? Nebude lepší se raději poohlédnout po nějakém jiném gólmanovi?

Několik týmů se právě už v letošní sezoně po nějakém brankáři poohlédlo. Příkladem mohou být Anaheim Ducks či Toronto Maple Leafs. Ačkoliv se v obou těchto případech jednalo spíše o akvizici z důvodu zranění některého z brankářů, proč by Flames nyní nemohli učinit podobný krok, aby vylepšili své brankoviště?

Kdo se tedy kanadskému týmu z Alberty může nabízet? Potenciálními adepty jsou Jimmy Howard z Detroitu Red Wings či Curtis McElhinney z Caroliny Hurricanes.

„Co se posil do brankoviště týče, možností není tolik,“ řekl v pátek Elliotte Friedman, uznávaný reportér Sportsnetu.

„Jednou z pár možností může být Jimmy Howard. Budou ale Flames ochotni za něj poslat Detroitu volbu v prvním kole draftu? Možná třeba případně mohou najít jinou cestu, jak Howarda získat. Rozhodně ale budou muset obětovat něco nebo někoho cenného,“ pokračoval Friedman.

Čtyřiatřicetiletý Howard si letos počíná, za jinak tragickou obranou Red Wings, poměrně slušně. Za 27 startů má bilanci 11-10-5, průměr obdržených branek 2.77 a procentuální úspěšnost zákroků 91.8. Koncem ledna se mimochodem v San Jose představí na Utkání hvězd.

„Než Howard by se mi možná více zamlouval McElhinney, protože bude stát méně. Je ale zase lepší než Smith? Pokud ano, co za něj budou muset Flames obětovat? Určitě bych se ale po něm poptal. Před pár lety dotáhl Toronto do play-off, když byl zraněn Frederik Andersen. Několik lidí navíc přesvědčil o svých kvalitách, ačkoliv se s ním už nepočítalo,“ řekl Friedman.

„Co se ještě Caroliny týče, před pár lety jsem se domníval, že Petr Mrázek má před sebou skvělou kariéru. Sice má někdy velmi dobré zápasy, je to s ním ale jako na houpačce. Zřejmě bych se však zkusil poptat i po něm,“ doplnil ještě.

Pětatřicetiletý McElhinney v této sezoně zatím zaznamenal 15 startů s bilancí 9-5-1, s průměrem obdržených branek 2.20 a s procentuální úspěšností zákroků 92.3. Jeho kolega Petr Mrázek má za 17 startů sedm výher, průměr obdržených branek 2.61 a procentuální úspěšnost zákroků 90.2.

Hurricanes koncem února zřejmě budou v pozici, kdy budou ochotni „prodávat“ ostatním mužstvům své hráče. Mezi Flames a Canes navíc v průběhu posledního draftu proběhla velká výměna, ze které nyní zřejmě panuje spokojenost na obou stranách.

Může se z Ritticha stát brankář číslo jedna?

Podobně jako Smithovi, i Rittichovi po sezoně 2018/2019 skončí smlouva. Jihlavskému rodákovi vyprší roční kontrakt na celkem 800 tisíc dolarů.

Rittich si ovšem zatím počíná mezi třemi tyčemi velmi dobře. Ve 20 startech si připsal 13 výher, přičemž zaznamenal průměr obdržených branek 2.39 a procentuální úspěšnost zákroků 92.0. S jeho prodloužením smlouvy u Flames by tedy neměl být nějaký větší problém. Navíc ještě ani nepůjde o nějak velké peníze.

Mezi fanoušky Calgary panuje přesvědčení, že Rittich je brankářem číslo jedna na několik nadcházejících let.

„Lidé v Calgary o něm říkají, že je brankářem budoucnosti. I já mu věřím. Myslím si, že je dlouhodobým řešením,“ sdělil k tématu Francis.

Rittich v National Hockey League chytá druhou sezonu (nepočítáme-li jednu třetinu v ročníku 2016/2017). Za 45 zápasů – 36 startů – má bilanci 21-10-6, průměr obdržených branek 2.63 a procentuální úspěšnost zákroků 91.3.

Mezi brankáři mají Flames mimochodem ještě Jona Gilliese. Čtyřiadvacetiletý Američan, který je celkově 75. volbou draftu 2012, zatím v NHL odchytal 12 zápasů. Zapsal při nich bilanci 4-5-1, průměr obdržených branek 2.71 a procentuální úspěšnost zákroků 90.3.

Čtěte také:

Leafs kalamitu v brankovišti hasí Hutchinsonem, Babcock nevylučuje příchod dalšího brankáře

Agent se zastal Frolíka: Proč zase vysedává na tribuně?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.