Hudební události 2018 – 1. díl

Hudební události 2018 – 1. díl

Pojďte si s námi připomenout důležité hudební události roku 2018 z pohledu hudební redakce Proglasu. V první části se vracíme do ledna, února a března.

Leden:

8. ledna: Ve věku 60 let zemřel Vojtěch Lindaur, jedna z klíčových postav české porevoluční hudební publicistiky, mimo jiné dlouholetý šéfredaktor časopisu Rock & pop a zakladatel časopisu Rock & All.

15. ledna: Ve věku 46 let zemřela Dolores O’Riordan, zpěvačka irské skupiny The Cranberries. Největší popularitu zažívala v první polovině 90. let.

17. ledna: Ve věku 69 let zemřel brněnský rockový zpěvák a hráč na klávesové nástroje Oldřich Veselý, bývalý člen skupin Synkopy a Blue Effect.

20. ledna: Skupina Clarinet Factory slavila úspěch při předávání Classic Prague Awards v Obecním domě v Praze. Odborná porota vybrala jejich album Meadows jako nejlepší z nominovaných v kategorii Crossover.

27. ledna: Vyhlásili jsme výsledky výroční ankety Proglasu o Album roku 2017. Vítězem se stal Wolf Lost In The Poem, sólový projekt Honzy Žambocha, s albem Nepřipoutaný. Na druhém místě skončili Beránci a vlci a na třetím David Stypka s albem Neboj.

Skupina Malina Brothers vydala své třetí album, natočené tentokrát společně se zpěvačkou Kateřinou García.

Únor:

9. února: Vyšel stý titul bratislavského hudebního vydavatelství Slnko Records – album Pozdrav Slnku se zajímavými hudebními spolupracemi napříč slovenskou alternativní scénou.

21. února: V Praze byli vyhlášeni vítězové sedmého ročníku hudebních cen Vinyla. Za Desku roku kritici zvolili nahrávku Půl litru země skupiny Pacino. Objevem roku je ambientní producentka Enchanted Lands, Počinem roku jsou aktivity pražského labelu Genot Centre.

Česká vokální skupina Skety získala dvě nominace na prestižní celosvětové ceny CARA. Skladba Nech to koňovi byla nominována v kategorii Nejlepší hiphopová píseň a skladba Týdytý v kategorii Nejlepší jazzová píseň.

Březen:

2. března: Na zámku v Hradci nad Moravicí u Opavy proběhla koncertní premiéra nového dua, které tvoří houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská a kytarista Petr Uvira. Hned druhé veřejné vystoupení této dvojice se konalo 7. března ve studiu Proglasu.

9. března: Skupina AG Flek vydala po 18 letech nové studiové album s názvem Podnohama Zem.

10. března: V Šumperku proběhlo finále soutěže Blues Aperitiv. Do hlavního programu podzimního festivalu Blues Alive postoupil brněnský hudebník Jan Fic, slovenská skupina Kiero Grande a kapely Forsal a Silesian Hammond Group z Polska. Členem mezinárodní poroty byl redaktor Proglasu Milan Tesař.

15. března: V Bratislavě byly vyhlášeny výsledky 15. ročníku hudebních cen Radio_Head Awards. V kategorii World musí a folk, o které rozhodovala mezinárodní porota (členem byl opět i kolega Milan Tesař), zvítězil cimbalista Ľubomír Gašpar se svou skupinou na pomezí jazzu a lidové hudby. V jazzové kategorii vyhrála skupina Bashavel.

Vyšlo nové album písničkáře Karla Vepřeka s názvem Blázen jsem ve své vsi. Obsahuje čtrnáct zhudebněných básní Bohuslava Reynka s motivy přírody, křesťanské spirituality a básníkovy lásky k Bohu a životu.

Cenu české hudební kritiky Apollo za rok 2017 získalo táborské duo Kalle.

Českého lva v kategorii Nejlepší hudba získali Irena a Vojtěch Havlovi za hudbu k filmu Křižáček.

V norském městě Hell se odehrála celoevropská bluesová soutěž European Blues Challenge. Vítězem se stala skupina The Ragtime Rumours z Nizozemska.

Ceny Anděl v žánrových kategoriích získali: Beránci a vlci (Folk), Jaromír Honzák (Jazz), Fiordmoss (Elektronika) a Kalle (Alternativa). Sólovým interpretem roku hudební akademie zvolila Davida Stypku, do Síně slávy byl uveden Vladimír Merta.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!