Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miminko malé jako dlaň či odstranění žaludku. Lékaři měli loni napilno

  0:01
Medicína se neustále vyvíjí, přesto čeští lékaři ještě často čelí nečekaným výzvám. Loni se jim například podařilo dovést k dobrému konci rizikový porod nedonošeného dítěte. Připsali si i další úspěchy, například zjednodušení tradiční operace prostaty. MF DNES přináší tři unikátní příběhy z loňska.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Zázrak v porodnici Rekordně malé miminko

V pražské podolské nemocnici se odehrál doslova zázrak, když se podařilo zachránit holčičku s rekordně nízkou porodní vahou – 322 gramů. Narodila se v únoru loňského roku a pro ošetřující lékaře tím začalo několik měsíců boje o její život a budoucí zdraví.

„Péče o Kristýnku byla pro celý náš tým velká výzva, narození dítěte s takto nízkou porodní váhou je raritní celosvětově. Zkušenosti, které jsme během péče o holčičku získali, jsou pro nás velmi cenné a zcela určitě najdou uplatnění v péči o všechna nezralá miminka,“ hodnotí zpětně Petra Šaňáková, zástupkyně primáře pediatrie Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí.

Malá Kristýnka se narodila předčasně ve 24. týdnu, a to extrémně nedonošená a na hranici životaschopnosti, navíc s poloviční váhou, než bývá v této fázi těhotenství pro miminko běžné.

Šance na záchranu? 20 procent

Vyhlídky na záchranu byly zpočátku nízké. „Vzhledem k porodní váze Kristýnky byla pravděpodobnost, že se jí podaří zachránit, mezi 10 až 20 procenty,“ odhaduje Petra Šaňáková.

Mimo hlavních komplikací – extrémní nezralosti a velmi nízké váhy – museli lékaři čelit i dalším problémům. „Přístrojové vybavení a všechny zdravotnické prostředky a pomůcky, které používáme v péči o nezralé novorozence, nejsou dimenzovány na pacienty s takto nízkou porodní váhou,“ vysvětluje Šaňáková. Je přizpůsobené dětem s váhou kolem 500 gramů.

Vše však nakonec dopadlo dobře a holčička byla na začátku letních prázdnin propuštěna domů.

Podle maminky Kristýnka i nadále přibírá na váze a dosud se neobjevily žádné závažnější komplikace. Nicméně holčička zůstává pod dohledem lékařů a podle Petry Šaňákové se tomu nevyhne ani v budoucnu. „Bude sledována řadou specialistů, tak jako všechny extrémně nezralé děti,“ potvrzuje lékařka.

Matyášek, který nevážil ani kilo, vyhrál život. Vánoce už stráví doma

V medicínském oboru zaměřujícím se na nedonošené děti – odborně označován jako neonatologie – se Česká republika řadí mezi deset nejlepších na světě. V evropském žebříčku je pak Česko spolu s Norskem a Švédskem na čtvrté příčce.

Úroveň se porovnává podle statistik novorozenecké úmrtnosti, jinak řečeno, čím nižší čísla úmrtnosti, tím lépe. Českým lékařům se navíc stále častěji daří zachraňovat menší miminka, jak potvrzuje i příběh Kristýnky. Kromě technologického vývoje a pokroku jim v tom pomáhají právě i nově získané zkušenosti.

Citlivější přístup k dítěti

Za posledních 15 let se obor zásadně proměnil i v samotném přístupu k pacientům. Daleko větší důraz se například klade na co nejcitlivější zacházení s dítětem tak, aby se co nejméně narušily jeho přirozené funkce – zejména dýchání a krevní oběh.

Předčasné narození se v Česku týká ročně okolo osmi a půl tisíce dětí, tedy zhruba sedmi a půl procenta všech novorozeňat. Jako předčasně narozená se počítají miminka, která přijdou na svět před 37. týdnem těhotenství (z celkových 40 týdnů). U extrémně nedonošených dětí mohou hrozit i trvalé následky, a to zejména pokud trpí více obtížemi najednou.

Měsíce útrap Ženu zachránilo odstranění žaludku

Devětapadesátiletá Blanka Čechová čekala na záchranu půl roku. Když dorazila 9. dubna z malého městečka v Českém Švýcarsku do pražské motolské nemocnice, byla „oteklá od hlavy až k patě“. V těle měla patnáct litrů vody, těžce dýchala i chodila.

Tou dobou už za sebou měla zápal plic, dva měsíce tápání v rumburské nemocnici a před sebou další nejasné měsíce. Lékaři už sice věděli, že se jí ztrácejí bílkoviny, ale nedokázali určit, kde přesně.

„Do Motola jsem se dostala díky panu přednostovi Kvapilovi. Tam mi udělali kompletně všechna vyšetření, která snad existují. Ale závěr nebyl žádný,“ vzpomíná Blanka Čechová na dobu, kdy vykazovala hodnoty těžce podvyživeného člověka s mentální anorexií. Jenže ona vyhublá nebyla, a to lékaře mátlo.

Dnes žije už měsíc a půl bez žaludku a na břiše má sedmadvacet stehů. Zákrok jí však zachránil život. „Místo žaludku má jen tenké střevo, které je napojeno na jícen. Bez žaludku člověk fungovat může, jenom musí zmenšit dávky jídla a jíst každé tři hodiny,“ vysvětluje vedoucí lékař úseku gastroenterologie nemocnice v Motole Radan Keil.

Hodnoty krevních testů z poslední kontroly navíc ukazují, že její bílkoviny se opět vstřebávají a jsou v normě. „S tímto onemocněním jsme se setkali poprvé,“ podotýká lékař.

Nejisté čekání

Cesta k dobrému konci ale trvala tři čtvrtě roku. Blanka Čechová si prožila i deprese, ale o víru nepřišla. V jejím příběhu však sehrál klíčovou roli Radan Keil, který nejdřív vyloučil, že se bílkoviny ztrácí ledvinami.

Po složitém zjišťování přišel na to, že „cedník“ mezi krevním oběhem a odchodem bílkovin je v zažívacím traktu. Následně se pustil do rešerše odborné literatury, kde s kolegy objevil roztok nutný k diagnostice.

Unikátní operace jí změnila život. Po letech se může normálně najíst

„Vtip byl však v tom, že roztok není v České republice certifikován k použití,“ popisuje Keil první komplikaci. Požádal tedy Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby mu užití schválil. Pak žádal zdravotní pojišťovnu, aby roztok proplatila.

Mezitím ubíhaly týdny, během kterých mohla Blanka Čechová zemřít na jakoukoli infekci. Všechna povolení získali lékaři po dvou měsících.

Podezření na žaludek se potvrdilo, a jediným řešením tak bylo orgán odstranit. Operace ale byla rizikem. Zatímco běžný pacient má bílkoviny před operací v pořádku, ona měla poloviční hodnoty.

„Operaci přežila dobře a pak jsme jen s napětím čekali, jestli to bude mít ten efekt. Už když odcházela, výsledky se výrazně zlepšily,“ neskrývá nadšení z úspěchu Keil.

Ač cesta k němu byla složitá, výsledek od počátku nejasný a rizika příliš vysoká, bylo podle Keila třeba mít vůli to dokázat. „O to víc nás to těší. Je to, jako kdybyste odvedl člověka z cely smrti a řekl, že byl osvobozen.“

Operace prostaty Šetrnější metoda z Itálie

Jedním z nejčastějších urologických zákroků na světě, ale i u nás, je operace zvětšené prostaty. Ročně ji v Česku podstoupí řádově tisíce mužů. „Postihuje to stále větší skupinu mužů, protože populace stárne a zvětšení prostaty je onemocněním staršího věku,“ vysvětluje důvody přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice Roman Zachoval.

Chirurgie nejsou zázraky, ale dřina. Byrokracie zdržuje, říká lékař roku

Právě v této pražské nemocnici nyní používají metodu převzatou od světově uznávaného experta v této oblasti, jímž je profesor Scoffone z italského Turína.

Zajímavá je podle Zachovala především tím, že je velmi šetrná a málo invazivní. „Unikátnost provedení je v technice operace. Jedná se o použití laseru při nízké energii, což vede k minimálnímu krvácení,“ objasňuje.

„Navíc podstatně rychleji vrací pacienty do běžného pracovního i osobního života,“ dodává Zachoval. Kromě urologických zákroků se metoda dá použít i u jiných onemocnění, jako jsou ta srdeční nebo cévní, ale je vhodná i pro pacienty s poruchami krevní srážlivosti.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...