5. 1. 2019 | Daniel Ryl, Jakub Štěrba, Daniel Ryl

PLZ - SPA 4:7 - Junioři vezou čtyři body!

II/9, sobota 5. 1. 2019
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Čech (od 21. Pilc) – Houdek, Kovařík, Pánek, Lokajíček (A), Šilhán, Malák – Kvasnička, Reitspies, Kolář, Balín, Kolda (C), Slanina, Adamec, Červenka, Malát, Procházka, Ženíšek, Princl (A).
Sparta: Škorpík – Bláha, Pika (A), Havlín (A), Prchal, Tomek, Gajdoš – Schwamberger (C), Kropáček, Obadal, Rubeš, Pšenička, Dani, Gluzman, Čech, Vitouch.
Branky a nahrávky: 11. Malák (Houdek, Princl), 37. Kolda (Červenka, Houdek), 48. Slanina (Adamec), 57. Princl (Houdek, Slanina) – 10. Gluzman (Bláha, O. Pšenička), 14. Schwamberger (Prchal, Bláha), 16. Gluzman (O. Pšenička, Schwamberger), 19. Schwamberger (O. Pšenička, Gluzman), 20. Čech (Vitouch, Kropáček), 60. Čech (Pika, Prchal), 60. O. Pšenička (Schwamberger, Gluzman), 65. O. Pšenička (Čech, Gajdoš). Rozhodčí: Valenta - Jelínek, Šimán. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 69. Střely na branku: 32:39. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 4:5, 4:7.
Konec vítězné série na ledě Litvínova mladé sparťany nerozhodil. V dalším utkání DHL Extraligy juniorů potvrdili svou formu, když díky pětigólové první třetině dokázali zvítězit na ledě Plzně vysoko 7:4. Pražany nerozhodilo ani snížení domácích z 1:5 na 4:5 a domů si vezou také nadstavbový čtvrtý bod, který vystřelil Ondřej Pšenička. Mladík Sparty tak korunoval výborný výkon, v němž si připsal dva góly a tři asistence. Čtyřmi body ho pak následovali také Simeon Gluzman a Tomáš Schwamberger.

Komentář

Už v úvodu zápasu se sparťané bránili v početní nevýhodě, ale indiáni jejich trest za příliš mnoho hráčů nepotrestali. V páté minutě přišla první větší šance v zápase, když se Balín po přihrávce Procházky ocitl sám před Škorpíkem, ale střelou na lapačku neuspěl. V polovině první periody se hosté dostali do vedení, Pšenička našel mezi kruhy volného Simeona Gluzmana, který přesnou ranou z první vymetl šibenici v brance Čecha. Plzni se povedla rychlá odpověď, za minutu hry nahodil Michal Houdek puk od modré čáry a těsně před brankářem změnil trajektorii puku Daniel Malák.

O další dvě minuty později vrátil hostům vedení pohotovou dorážkou Tomáš Schwamberger, který tak nastartoval kanonádu Sparty! Po dvou minutách přidal třetí gól Simeon Gluzman, který zcela sám před brankou uspěl střelou mezi betony. Minutu a půl před koncem třetiny nabruslil podél pravého mantinelu až před Čecha Tomáš Schwamberger a milimetrovou střelou nad rameno rozvlnil síť počtvrté. Gólově výbornou úvodní část pak korunoval v poslední minutě střelou z mezikruží Štěpán Čech, který svého jmenovce překonal střelou mezi betony.


Útočník Sparty tím svého jmenovce vyhnal z branky a do prostřední části už nastoupil Lukáš Pilc, který musel po pár minutách ukázat své umění, když se na něho řítil v oslabení Ondřej Pšenička. O chvíli později neuspěl sparťanský mladík ani v přesilové hře. Na druhé straně se naopak dral do zakončení Kolář, ale ani nadvakrát nedostal puk za Škorpíka. Brankář Sparty se musel činit také o chvíli později, kdy zakončoval pěknou individuální akci Reitspies. Na straně Sparty pro změnu výborně fungovala souhra mezi Pšeničkou a Schwambergerem.

Druhý jmenovaný obdržel přihrávku za obranu a od mantinelu se řítil sám na Pilce. Brankář Škodovky byl ovšem na svém místě a založil rychlý protiútok Maláta, který naopak zlikvidoval Škorpík. Gólman Sparty však zaváhal v závěru třetiny, dojel pozdě pro kotouč a do opuštěné klece ho poslal domácí kapitán Matěj Kolda, čímž vrátil svůj tým do hry.


Druhý gól dal domácím naději, jenže únik dvou na jednoho v podání domácích skončil jen ve výstroji Škorpíka. Domácí tlak se ovšem postupně zvyšoval, za což byli indiáni odměněni. Adamec našel povedenou žabičkou volného Jana Slaninu, a ten střelou pod horní tyčku snížil na rozdíl dvou branek. Indiáni cítili šanci, ale jejich tlak se trošku ztlumil vyloučením Reitspiese. V 54. minutě vypálil dělovku od modré Houdek, avšak střele chyběla jediná věc - přesnost.

Domácí však pokračovali v aktivitě, kterou zužitkoval Marek Princl, jenž dorážel kotouče před brankou Škorpíka. Sparta se ovšem snížení soupeře nezalekla, a když v čase 59:09 trefil Štěpán Čech prázdnou klec, bylo rozhodnuto. Vítězství Pražanů 7:4 pak ještě korunoval přesnou střelou k pravé tyčce rozjetý Ondřej Pšenička.


Útočník Sparty korunoval výborný výkon také pátým kanadským bodem! V prodloužení nejprve neproměnil samostatný únik domácí Jakub Procházka, po němž zaútočili sparťané a na konci brejkové situace stál právě Ondřej Pšenička, jenž střelou nad rameno rozhodl o zisku čtvrtého bodu.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): "Začátek utkání nám utekl, připravovali jsme hráče na to, že Sparta je asi jeden z nejlepších klubů v juniorské extralize, prakticky ze všeho jsme dostali branku. Po první třetině jsme sice prohrávali 1:5, ale nadále jsme nabádali hráče, aby se zvedli, což se povedlo. Celkově ale náš výkon nebyl dobrý. "

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): "Výborně se nám povedla první třetina, chtěli jsme to tak udržet až do konce, ale nepovedlo se. Začali jsme dělat chyby, protože každý si chtěl dát gól. Naštěstí jsme v poslední minutě dali ještě dvě branky a nedopustili jsme aby soupeř vyrovnal."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!