Koláž z nejčtenějších článků na reflex.cz v roce 2018

Koláž z nejčtenějších článků na reflex.cz v roce 2018 Zdroj: Archív

10 nejčtenějších článků roku 2018: Prezidentské volby, Zeman, Koukalová a jedno překvapení

Nejčtenějším článkům na webu reflex.cz v roce 2018 jednoznačně kralovaly prezidentské volby. Zemanovo zdraví, Jiří Drahoš, Světlana Witowská a debaty. Krom toho se do top ten dostala i Gabriela Koukalová, královská svatba a taky fotogalerie. Úplně nejčtenější byl ale překvapivě jiný článek.

1. Pohřeb Kočkových: Jak jsem se styděl za své spoluobčany (Jiří X. Doležal)

JXD se podíval na velký pohřeb Jana Kočky trochu jinak, než většina ostatních, podle nichž bylo zabrání veřejného prostranství nepřijatelné. "Pohřební obřad v kostele na náměstí Jiřího z Poděbrad byl přesně takový, o jakých mi vyprávěla moje babička. Jako bývaly na vesnici třeba v roce 1925, kdy byla mladá, úplně normální, když umřel někdo z bohaté rodiny. Přijela široká rodina."

2. Světlana Witowská: 10 faktů o moderátorce rozhodujícího duelu prezidentských kandidátů (redakce)

Jednou z největších hvězd prezidentských voleb se neplánovaně stala redaktorka České televize Světlana Witowská. Na debatu Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před druhým kolem volby byla perfektně připravená. Hlavně ale nenechávala kandidáty utéct před otázkami a díky systému ověřování výroků to byla možná nejlepší politická debata v Česku v tomto tisíciletí. Každý pak o ní chtěl něco vědět.

3. 9 věcí, které mohou Drahošovi prohrát druhé kolo prezidentských voleb (Miroslav Cvrček)

Výsledek prvního kola musel být pro prezidenta Zemana a jeho tým zklamáním. Jiří Drahoš byl sice na druhém místě až s velkým odstupem, ale krátce po sečtení hlasů v prvním kole se zdálo, že se k němu ve druhém kole přidá mnohem více voličů poražených kandidátů než k dosavadnímu prezidentovi a Zemanovi tak nedá šanci. Bylo tu ale pár věcí, které Drahošovi roli favorita mohly překazit. Všichni víme, jak to dopadlo.

4. Studentský vůdce Igor Chaun: Co jsem viděl při druhé prezidentské debatě (Igor Chaun)

"Přátelé, při sledování druhé diskuse prezidentských voleb, tentokrát na ČT, jsem si dělal poznámky. Ze začátku měl pan Zeman nad panem Drahošem opravdu navrch. Ale pokud bychom brali průběh debaty jako kondenzovanou, zkrácenou a zmenšenou verzi příštího volebního období obou prezidentů, tak zprvu nejistý pan Drahoš získával stále větší přehled a sebejistotu. Naopak prezident Zeman pozbýval svou pseudojistotu a viditelně mu ubývalo sil. Je zřejmé, že podobně by tomu bylo i v nadcházející prezidentské pětiletce," psal Igor Chaun po závěrečné debatě prezidentských kandidátů před druhým kolem voleb.

5. Fotograf vyvezl z KLDR snímky, po jejichž zveřejnění mu byl navždy zakázán vstup do země (Leila Chadalíková)

Fotograf Eric Lafforgue je známý svými cestami do Severní Koreje, kde tajně dokumentoval život takový, jaký je, a ukazoval tak rozdíl mezi realitou a tím, jak je nám prezentován místním režimem, v jehož čele stojí Kim Čong-un. Eric Lafforgue byl od roku 2008 v Severní Koreji šestkrát a vědom si veškerého nebezpečí vyvážel ze země na paměťových kartách tisíce fotografií. Použitelných bylo z každé cesty několik desítek.

6. Scénář voleb: Miloš Zeman získá více hlasů v Česku, ale prezidentem nebude. Jak je to možné? (Petr Sokol, Martin Bartkovský)

Je jasné, že našemu žebříčku kralují prezidentské volby. Velký ohlas vzbudil i náš vysvětlující článek s videem, ve kterém politolog Petr Sokol poukázal na zajímavou možnost. Vzhledem k očekávanému těsnému výsledku druhého kola by mohl nastat i scénář, kdy Miloš Zeman v Česku dostane více hlasů než jeho konkurent, prezidentem se přesto stane Jiří Drahoš. Schválně - víte, jak by to bylo možné?

7. Zpovědi Koukalové moc nevěřím. I kdyby měla bohulibé úmysly, vzpomenu si na kalhotky, říká reklamní expert (Pavel Štrunc)

Českým fenoménem posledních let je bezesporu biatlon. Nenahraditelnou roli v tom sehrála Gabriela Koukalová (Soukalová), která však v průběhu minulé sezóny začala hrát úplně jinou roli. Jaká je cena Gabriely Koukalové? Podle toho, kolik za ní kdo zaplatí, tvrdil marketingový expert Vilém Rubeš. Proč Koukalové tak úplně nevěří? 

8. Chyťte to dítě! Fotograf zachytil nečekaný porod ženy, jeho snímky se staly hitem (Tereza Stonišová)

Doslova za minutu dvanáct se žena očekávající porod každým okamžikem dostavila do porodnice. Než jí však personál stihl přidělit lůžko, žena porodila na chodbě porodnice. Žena měla s sebou i fotografa, který měl zachytit porod a první okamžiky života očekávaného potomka. A fotky stojí rozhodně za vidění.

9. Královská svatba odhalila pravou tvář Windsorů. A není to příjemný pohled (Johana Kudrnová)

"Ódy na svatební šaty, George Clooneyho a Dianin prsten ale upozadily důležitý projev, který byl pronesen během obřadu. Ten zastihl překvapené nejen „globální“ diváky, ale i královskou rodinu. Americký pastor Michael Curry mluvil v emotivním kázání o ohni. Zdá se, že jím Meghan Markleová spolu s pastorem nedopatřením obnažili ubohost rádobyvznešeného smyslu současné monarchie i jejích urozených představitelů." Článek Johany Kudrnové o sledované královské svatbě vyvolal hodně nesouhlasných reakcí. Proč?

10. Zeman a zdraví: Čím lékaři dopují pana prezidenta? (Jiří X. Doležal)

Jiří X. Doležal se svým nezaměnitelným pohledem na svět podíval na propírané zdraví prezidenta Miloše Zemana: "Jsou lidé, kteří za vším hledají ženu. Já jsem jiný – já za vším vidím drogy. A tak mne proměny pana prezidenta, které můžeme pozorovat při jeho veřejných vystoupeních, naplňují vážnou obavou o jeho zdraví. Speedy jsou svinstvo!"